Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Kiszone ogórki

    Właśnie niecały tydzień temu sobie takie coś zapodałam do słoja (standardowy przepis: ogórki, czosnek, czosnek, czosnek, jeszcze raz czosnek, chrzan i koper + woda lekko osolona) i mam pytanie do bardziej doświadczonych w kiszeniu ogórków, jesli tacy są tutaj - skąd się bierze fakt, ze z niektórych ogórków wychodzą kapcie? Nie w sensie smakowym, tylko wiecie, takie puste w środku. Niektóre takie własnie mam.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    Z rodzaju lub raczej charakteru konkretnego ogórka
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9081

      #3
      Marusiu, a Ty kisiłaś ogórki czy......czosnek?
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • witkowskiartur
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.03
        • 561

        #4
        Dodaj liscie wiśni, liście dębu, więcej chrzanu, ale nie za dużo , no i najważniejsza jest sól. Nie może być jodowana, bo kapcie murowane. Najlepsza jest warzona. Przydałoby się odrobinę gorczycy
        KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Moi starzy dają liście winogrona.

          A propos kapci - nie wiem; z jednego kiszenia w poszczególnych słoikach są całe lub puste. Zauważyłem, że puste przeważnie są te duże ogórki, a małe - nie. Może rozmiar jednak ma znaczenie?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika witkowskiartur
            no i najważniejsza jest sól. Nie może być jodowana, bo kapcie murowane.
            No i wszystko jasne, dzięki

            Swoją drogą, te ogórki są takie aromatyczne, że jak przyniosłam dziś w torebce do pracy dwa, to mimo zapakowania w dwa woreczki torebka mi do tej pory nimi pachnie
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #7
              Co tam sól. Najlepsza jest sopocka solanka

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                Co tam sól. Najlepsza jest sopocka solanka
                Zagęszczona woda morska

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.08
                  • 6762

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
                  Marusiu, a Ty kisiłaś ogórki czy......czosnek?
                  Oj Ahumba nie znasz się - Czosnek, Czosnek ponad wszystko. NORMALNOŚĆ
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                    Zagęszczona woda morska ...
                    Ciechocińska solanka. Albo dobra, gruba sól prosto z kopalni. Ponoć sól dobrą do ogórów, warzoną bez dodatku jodu, można kupić tylko w Czechach. W Polsce prawo każe obowiązkowo jodować sól spożywczą.

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      (...) Ponoć sól dobrą do ogórów, warzoną bez dodatku jodu, można kupić tylko w Czechach. W Polsce prawo każe obowiązkowo jodować sól spożywczą.
                      Wychodzi na to, że w "moim" Carrefourze polskie prawo nie obowiązuje. Niejodowaną sól (polskiej zresztą produkcji), widziałem tam nie dalej jak wczoraj.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Kolejne pytanie: zeżarłam już te ogórki, czy nowe włożyć do tej samej, ukiszonej już wody, czy postawić w świeżej? pytam, bo słyszałam kiedyś jakieś ploty, że w takiej ukiszonej już wodzie się robią szybciej i są lepsze.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • may
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.01
                          • 1508

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          Kolejne pytanie: zeżarłam już te ogórki, czy nowe włożyć do tej samej, ukiszonej już wody, czy postawić w świeżej? pytam, bo słyszałam kiedyś jakieś ploty, że w takiej ukiszonej już wodzie się robią szybciej i są lepsze.
                          Jeżeli zalewa jeszcze nie zepsuła się to ploty nabierają barwy prawdy.
                          Ogórki kiszone - mniam, ale małosolne jeszcze lepsze.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Ale mówisz serio, czy zgadujesz?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • crizz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.02
                              • 1255

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Kolejne pytanie: zeżarłam już te ogórki, czy nowe włożyć do tej samej, ukiszonej już wody, czy postawić w świeżej? pytam, bo słyszałam kiedyś jakieś ploty, że w takiej ukiszonej już wodzie się robią szybciej i są lepsze.
                              Błąd, błąd, błąd. Wodę spod ogórków należy wypić "następnego dnia", a nowe ogórki nastawić w świeżej.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X