Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pbp
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.02
    • 37

    #16
    1# Sok spod ogórków - wypić większość, do nowego nastawu można dodać trochę starego, jest istotnie trochę szybciej. Nie należy robić w całości na starym soku ogórkowym - potrafią (czasem już za drugą iteracją, czasem później) robić się takie... dziwne, w smaku nie bardzo przyjemne. Natomiast kilka mililitrów tylko może pomóc.

    2# Czosnek, czosnek, czosnek, chrzan, chrzan, chrzan, gorczyca, gorczyca, liście (dla garbników, co by ogórki były jędrniejsze) - dębu, wiśni. Widziałem też kiedyś zamiast liści kawałek kory dębowej.

    3# Kolejny świetny pomysł to liście winogron. Całe duże liście, lekko zwinięte, wyjmujesz po 3-4 dniach, i robisz w nich gołąbki czy inne dolmadosy. Np na takim liściu kładziesz delikatnie i cieniutko rozklepany kawałek polędwiczki wieprzowej, na to pieprz świeżo zmielony, łyżkę podsmażonej cebuli albo pasty z upieczonego czostku, zawijasz, wiążesz nitką, i poddajesz dalszej obróbce termicznej, np podduszeniu (na ten przykład w piwie).

    4# I mam nadzieję że ukiszonego czosnku nie wyrzucasz. Pyszność to bowiem nad pysznościami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pbp; 2005-07-11, 20:07.

    Comment

    • cielak
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 2890

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
      Błąd, błąd, błąd. Wodę spod ogórków należy wypić "następnego dnia", a nowe ogórki nastawić w świeżej.
      Popieram!!
      I do świeżo nastawionych ogórków na wierzch położyć piętkę z chleba. Pomaga szybciej się ukisić i dodaje kwaśności.
      Mniam..
      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

      Comment

      • may
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.01
        • 1509

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Ale mówisz serio, czy zgadujesz?
        Tym razem nie żartuję

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          No, to dziś nastawiam, na nowej wodzie z odrobiną starej, starą wodę butelkuję, wsadzam do lodówki i postaram się w piątek dorobić się kaca na sobotę, żeby ta woda się przydała
          Nie będzie to trudne, bo Andi przyjeżdża
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Właśnie niecały tydzień temu sobie takie coś zapodałam do słoja (standardowy przepis: ogórki, czosnek, czosnek, czosnek, jeszcze raz czosnek, chrzan i koper + woda lekko osolona) i mam pytanie do bardziej doświadczonych w kiszeniu ogórków, jesli tacy są tutaj - skąd się bierze fakt, ze z niektórych ogórków wychodzą kapcie? Nie w sensie smakowym, tylko wiecie, takie puste w środku. Niektóre takie własnie mam.
            Kupuję ogórek gruntowy i twardy ( do kiszenia większe i proste - bez konkretnej odmiany - sprawdzone ),
            unikam zakupu w hipermarketach ( tych z Chin... ), przed kiszeniem moczę je w zimnej wodzie ( około 3 godzin ) i... to już prawie wszystko !?

            Sól jak sól ( może spróbuj Vegety ? ).
            Jeśli tylko trzymam się powyższego to mi ( nam ) " wychodzą ".

            Ty na pewno kupiłaś szklarniowo - marketowy ?

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2

              Ty na pewno kupiłaś szklarniowo - marketowy ?
              Ty Ziomek, chyba chcesz mnie obrazić
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Ty Ziomek, chyba chcesz mnie obrazić
                Absolutnie nie !
                Tylko czasami jak się pomylę i żle kupię ( zostanę oszukany ! ) to też mi wychodzą " bambosze ".
                Zrób lepiej Utopence ( pożywniejsze i pewniejsze ), chyba ostatnio dobrze Ci " wyszły " ( te co tam Slavoy prezentował w słoiku zimą ( ? )).

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Parówki są cały rok, a ogórki tylko w lecie. Proszę nie rozmydlać tematu

                  A po za tym - ogórki też mi wyszły dobre, nawet te kapcie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    a ogórki tylko w lecie.
                    Na zimę nie robisz ogórków ?

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #25
                      ... i chyba się nie dowiem !?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Nie, nie robię.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Dzis postawiłam drugą "warkę"
                          Tym razem dorzucilam kolendry, gorczycy i dwa liście laurowe. I dodałam 100 ml wody z poprzednich ogórków. Reszta, w słoju w lodowce, czeka na mojego sobotniego ewentualnego kaca
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Simon
                            † 1964-2008 Piwosz w Raju
                            • 2001.02
                            • 993

                            #28
                            Dodaj liść dębu ! koniecznie !
                            Simon

                            Comment

                            • garfunkel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.04
                              • 1068

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Simon
                              Dodaj liść dębu ! koniecznie !
                              Skąd Ty to wiesz, Simonie?

                              Comment

                              • ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

                                #30
                                Już nie widziwiajcie - proste, zwykłe są najlepsze...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                                  ART
                                  Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                                  Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                                  2023-10-17, 19:34
                                • nietzschee
                                  Gryf, [Piwowarownia] Gąska Beerbinka
                                  nietzschee
                                  Piwo uwarzone we współpracy z Browarem Leśniczówka
                                  Gąska Beerbinka, gose z ogórkami kiszonymi
                                  Ekstrakt: 12%
                                  Alkohol: 5%
                                  Składniki: woda z lokalnego ujęcia, słody pilzneński i pszeniczny, sól himalajska, ogórki kiszone, drożdże US-05

                                  Wygląd: kolor miedziany,...
                                  2017-04-24, 23:02
                                • heckler
                                  Czechy, Skalice u České Lípy 464, Rodinný pivovar Skalický Budulínek
                                  heckler
                                  Rano pojechaliśmy sobie na wycieczkę rowerową do miasteczka Sloup v Čechách. Tam największą atrakcją jest Skalní hrad Sloup, czyli zamek po części wykuty w skale.
                                  Do tego jak dla mnie bardzo ciekawe ścieżki na rower przebiegające przez ciekawy obszar zwany Sloupské skály. Warto...
                                  2018-08-28, 10:21
                                • darekd
                                  Track, Yet I Stand
                                  darekd
                                  Browar z Manchesteru. Działa od 2016 roku.

                                  Podwójna hazy IPA chmielona amerykańskim HBC 630 i nowozelandzkim Nelsonem. 7% alk.

                                  Aromat - wyraźny chmiel z wyraźnymi akcentami mango i żywic. Jest jeszcze dość specyficzna nuta połączenia jakiego egzotycznego owocu trochę...
                                  2023-09-15, 22:53
                                • pieczarek
                                  Kircher, Kirchers Gurkenradler
                                  pieczarek
                                  Produkt, bo przecież nie piwo, browaru Kirchers w Drebkau.
                                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=11326

                                  Browar położony na terenie Łużyc szczycących się nie tylko rozbudowaną siecią kanałów, ale także tym, że 70% niemieckiej produkcji ogórków pochodzi właśnie stamtąd....
                                  2010-09-04, 15:22
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...