Własnie piję wodę po poprzednich ogórkach. Pyyyycha, po tylu wczoraj wypitych Lwówkach smakuje jak miód
Kiszone ogórki
Collapse
X
-
-
Obecne ogórki jakoś nie kapcanieją. Wprawdzie dodałam tej soli, co poprzednio, ale jakichś znikomych ilosciach, bo mialam końcówkę, a do sklepu już było za póxno latać
Comment
-
-
Wprawdzie ogórki robi moja szanowna rodzicielka, ale ja po kryjomu zwiększyłem porcję czosnku o 150% Wyszły pycha! Potem druga warka została zrobiona na tych samych drożdżach... ekhem, to znaczy w tej samej wodzie Teraz kisi się już trzecia, ale niestety nie miałem okazji dorzucić czosnku... Poza czosnkiem, jest porządna ilosć chrzanu i mnóstwo kopru.
A woda po ogórkach to istotnie napój bogów, choć wg mnie raczej po mocniejszych trunkach, które i tak spożywam w granicach błędu statystycznego.
Comment
-
-
Przyznam, że korniszonów nie robimy - jest tak duży wybór w sklepach (nawet 20-30 odmian), są wśród nich naprawdę bardzo udane - a przy tym tanie. Czas zaoszczędzony w tym okresie kierujemy na produkcję właśnie ogórasów kiszonych (bo dobrych się nie kupi) oraz oczywiście różnych różnistych nalewek - które może dorobią się osobnego tematu w "Kulinariach"
Jednak przepisy na korniszony są dość proste:
tu na standartowe korniszony
a tu korniszony słodko-kwaśne
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBergJednak przepisy na korniszony są dość proste:
tu na standartowe korniszony
a tu korniszony słodko-kwaśne
Comment
-
-
Comment
-
-
Polecam zakisić ogóry z papryczką chili. Ogórki są zawsze twarde no i ostre .
Kisiłem z suszonym "ptasim okiem" - małe, bardzo ostre chili, używane w kuchni tajskiej.
Na początek proponuje dodać pół papryczki i zobaczyć jak nam to będzie smakować. Potem można poszalećOstatnia zmiana dokonana przez pezet; 2007-07-16, 12:34.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Ogórce zakupione. Sezon na małosolniaki czas zacząć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jak tam nowy ogórkowy sezon Panie i Panowie?
U nas koło setki (Sety ) słoików: kiszone biłgorajskie , konserwowe Mamy, w zalewie selerowej, musztardowej, kartuskie, meksykańkie... i prawdziwy sok malinowy i cukinia...
Jak się ochłodzi bierzemy się za piwo!
Comment
-
-
Już są dobre ogórcy? Mnie jeszcze zostały z tamtego roku
Daj przepis na meksykańskie.
Ja się szykuje na paprykę konserwową. Wyjedli mi w tym roku wiekszość.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDaj przepis na meksykańskie.
No jest z tym trochę jazda.
Ogórki (ja miałem ze 4 kg) kroisz na 4 wzdłuż (nie obierasz!). Zasypujesz solą (warstwowo) i zostawiasz w dużej misce na 8h. Ja dałem jeszcze czerwoną paprykę (3szt, ale to trochę mało) - nie ma jej w przepisie, ale fajnie wygląda w słoikach. Po tych 8h wylewasz słoną wodę, jaką dały ogóry i posypujesz całość od góry cienką warstwą sproszkowanego chili (3-4 łyżeczki).
Potem 2 główki czosnku (można więcej jak kto lubi), zmiażdżone ząbki wrzuszsz do garnuszka z zimna szklanką oliwy. Zagotowujesz, i polewasz wrzątkiem po ogórach.
Robimy zalewę. Na oko 2 szklanki octu i 0,7kg cukru. Zagotować rozpuszczając cukier. Polać ogóry. Zostawić na 24h (minimum 12h).
Odsączyć płyny do innej miski. Układać w małe słoiczki 0,33l (8 szt) jak pikle. Na zewnątrz papryka-ogórek na przemian. Już przy wkładaniu do słoika są pyszne!
Zalewasz zalewą pod wieczko. Pasteryzujemy 5min od zagotowania wody.
Wieczorkiem dam może fotkę to Wam smaka narobię...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-08-25, 08:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWam smaka narobię...
Comment
-
Comment