Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    Ogórce zakupione. Sezon na małosolniaki czas zacząć.

    ha, to się nazywa wyczucie. Dokładnie dwa lata temu napisałem to co powyżej. Dziś też zakupiłem ogórce, będą małosolniaki.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #47
      U nas na "placu", jak to się mówi w Krakowie, małosolne są od już jakiś 2 miesięcy, ale to nie ten smak. Jutro jadę na działkę, a tam ogórki z Powiśla...już nastawione na małosolne....z czosnkiem i liśćmi chrzanu...ech ten zapach i aromat!
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #48
        Jakaś plaga, u mnie też od wczoraj stoją dwa słoje.

        Comment

        • natalka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.07
          • 128

          #49
          ze swoich obserwacji moge powiedziec ze im mniejszy i twardszy ogorek tym mniejsza szansa na niewypał. zazwyczaj kiepskie wychodza te duze. a jak juz jest lekko żółty to masakra gwarantowana.

          z woda nigdy nie eksperymentowalam bo zawsze wypijam i zagryzam czosnkim ukiszonym
          Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

          Comment

          • KasiaZ
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 24

            #50
            dobry ogórek nie jest zły ale świetnie nim zagryzać chlebuś z domowym smalczykiem .....mniam tu się trochę wyłamie bo po takim objedzeniu czerwone wytrawne wino pomoże wrócić do równowagi

            Comment

            • Mirabella
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.04
              • 6

              #51
              zgadzam się, nie ma to jak chlebuś ze smalczykiem a na to ogóras kiszony!! mniam!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                  Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                  W tym samym "nastawie " czy różne ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • fans
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.04
                    • 195

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                    Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                    Ogóraski są kupione na targowisku(w sklepie),czy z własnego ogródka?.Jest teoria że ogórki z upraw przemysłowych są zbyt często pryskane preparatami przeciw grzybowymi,i to jest przyczyną takiego stanu rzeczy.Albo spisek wiadomych sił.W tym roku spróbuję ukisić cukinię.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      W tym samym "nastawie " czy różne ?

                      W tym samym nastawie. Ogórki kupuję w sprawdzonym sklepiku i problem właśnie polega na tym, że to ja muszę coś chrzanić, bo ogórki z tego samego nastawu w jednym słoiku się psują, a w innym nie. Pewnie jakaś oczywista oczywistość, której nie widzę
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • aMarcin
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.08
                        • 152

                        #56


                        Dotyczy to raczej produkcji przemysłowej, ale myślę, że warto przeczytać.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #57
                          A ciepłą wodą zalewasz czy zimną?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            A ciepłą wodą zalewasz czy zimną?
                            Ciepła woda przyspiesza kiszenie.
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              Ciepłą. Generalnie problem pojawia się, gdy któryś ze słoików zaczyna syczeć i cieknąć. No już nie wiem, jak szczelniej można je zamknąć.

                              Przy obecnej próbie wyeliminowałam jeden błąd, którego nie zauważyłam, bo nie w każdym przepisie widnieje takie info - żeby pierwsze kilka dni trzymać w cieple, w CIEMNYM miejscu. Teraz stoją w szafie Zanim zakręciłam nakrętki przykryłam słoiki folią alu - w razie, gdyby to jednak nakrętki bruździły. No i zobaczymy - póki co jeden słoik syczy, ale nic nie śmierdzi
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #60
                                My rok temu kupiliśmy złe nakrętki - poszliśmy na marketing i wybraliśmy takie fotką ogóra. Okazało się, że są z cieńszej blachy niż "łyse" - nie były zbyt szczelne.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X