Korzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?
Kiszone ogórki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedziKorzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Nie znam się na kiszeniu ogórków, ale może trochę pomóc w wyeliminowniu zepsutych ogórków włożenie do słoika liści szałwi,tymianku albo estragonu. Działają świetnie na smak i odkażająco. Jak ogórki się psują po zalaniu octem, to raczej były w środku zepsute na samym początku, mimo zewnętrznych oznak zdrowego wyglądu. Co prawda to wątek niewłaściwy, ale polecam też kiszenie patisonów. Bardziej korzystne dla zdrowia i mające świetne walory kulinarne.Last edited by emes; 2010-08-02, 21:16.
Comment
-
-
Niejodowana jest w każdym spożywczym. Taka specjalna własnie do kiszenia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Soli używam niejodowanej.
A co ma, Emes, ocet do kiszonych ogórków?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi..
A co ma, Emes, ocet do kiszonych ogórków?
Comment
-
-
Spytałem mojej zony, wybitnej specjalistki od kiszenia i wszelkich przetworów, gdzie możecie robić błędy
Po pierwsze woda ma być porządnie osolona a nie lekko. 1 płaska łyżeczka (soli kamiennej) do herbaty na szklankę wody. Mocniej osolone dłużej wytrzymują.
Wody używa zawsze zimnej, mineralnej, niegazowanej, z małą zawartością wapnia, najlepiej Żywiec (to nie reklama).
Jeśli chce się mieć ogórki do szybkiego spożycia można dodać odrobinę wody z już ukiszonych.
Czosnek jest najważniejszy (minimum jeden duży ząbek na litrowy słoik), koper, liść dębu, liść czarnej porzeczki, liść wiśni to tylko dodatki.
Po zalaniu zimną wodą z solą wstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni a potem do piwnicy i można je jeść całą zimę.
Smacznego!
A ogorki maja byc ulozone bardzo ciasno, dupkami do goryLast edited by Latarnik; 2010-08-02, 22:08.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNiejodowana jest w każdym spożywczym. Taka specjalna własnie do kiszenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziA dlaczego jodowana psuje tylko/aż 25% ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika witkowskiartur Wyświetlenie odpowiedziDodaj liscie wiśni, liście dębu, więcej chrzanu, ale nie za dużo , no i najważniejsza jest sól. Nie może być jodowana, bo kapcie murowane. Najlepsza jest warzona. Przydałoby się odrobinę gorczycy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziWody używa zawsze zimnej,
Te pierwsze, które mi zrobiła sa już dobre i chrupkie. Wczoraj zaniosłem na gryla i wszystkich urzekły.
Mówi, że te na zimę trza zalewać gorącą wodą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziGeneralnie problem pojawia się, gdy któryś ze słoików zaczyna syczeć i cieknąć. No już nie wiem, jak szczelniej można je zamknąć.
Comment
-
-
Nakrętki, nakrętki. U mnie na 100%.
A zalewanie wrzątkiem, to taka mini-pasteryzacja ze wszystkimi plusami i minusami...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
Comment