Korzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?
Kiszone ogórki
Collapse
X
-
Korzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?Mniej książków więcej piwaComment
-
Nie znam się na kiszeniu ogórków, ale może trochę pomóc w wyeliminowniu zepsutych ogórków włożenie do słoika liści szałwi,tymianku albo estragonu. Działają świetnie na smak i odkażająco. Jak ogórki się psują po zalaniu octem, to raczej były w środku zepsute na samym początku, mimo zewnętrznych oznak zdrowego wyglądu. Co prawda to wątek niewłaściwy, ale polecam też kiszenie patisonów. Bardziej korzystne dla zdrowia i mające świetne walory kulinarne.Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2010-08-02, 21:16.Comment
-
Niejodowana jest w każdym spożywczym. Taka specjalna własnie do kiszenia.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Soli używam niejodowanej.
A co ma, Emes, ocet do kiszonych ogórków?Comment
-
Spytałem mojej zony, wybitnej specjalistki od kiszenia i wszelkich przetworów, gdzie możecie robić błędy
Po pierwsze woda ma być porządnie osolona a nie lekko. 1 płaska łyżeczka (soli kamiennej) do herbaty na szklankę wody. Mocniej osolone dłużej wytrzymują.
Wody używa zawsze zimnej, mineralnej, niegazowanej, z małą zawartością wapnia, najlepiej Żywiec (to nie reklama).
Jeśli chce się mieć ogórki do szybkiego spożycia można dodać odrobinę wody z już ukiszonych.
Czosnek jest najważniejszy (minimum jeden duży ząbek na litrowy słoik), koper, liść dębu, liść czarnej porzeczki, liść wiśni to tylko dodatki.
Po zalaniu zimną wodą z solą wstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni a potem do piwnicy i można je jeść całą zimę.
Smacznego!
A ogorki maja byc ulozone bardzo ciasno, dupkami do goryOstatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2010-08-02, 22:08.5480 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Comment
-
a czy ktoś wie po co się to dodaje - dla koloru, dla smaku, dla aromatu? co konkretnie to daje?Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ja jednak obstawiam nakrętki. Nigdy wcześniej nie miałam tego problemu, a w tym roku połowa słoików "wybuchła". I to różnych - nie tylko kiszonych, ale również konserwowych. Zdarzyło się to w czasie upałów. Więc albo temperatura, albo nakrętki, albo jedno i drugie.Comment