Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #76
    Przypomniał mi się patent podejrzany u rodziny Slavoya - przed zakręceniem obwinęłam słoiki folią spożywczą i jak narazie te 3 co zrobiłam, są git

    Oprócz tego wstawiłam w plastikowym sporym wiaderku razem z papryczką chili do spożywania na bieżąco.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      A zalewanie wrzątkiem, to taka mini-pasteryzacja ze wszystkimi plusami i minusami...
      Jakie są minusy? Chyba bardziej chodzi o to, żeby się zamknęły dobrze.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarkaa
        przecież już dzieci w szkole uczy się, że niektóre witaminy i minerały giną w wysokiej temperaturze...
        Mam nadzieje, że aż tak nisko polska edukacja jeszcze nie upadła. Nie da się zabić czegoś co nie jest żywe, co najwyżej może się rozłożyć/zdezaktywować

        W temacie ogórków - jak dla mnie najlepsze są malutkie, twarde. Takie na jedno kłapnięcie paszczą, pychota
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Sippi_49
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 19

          #79
          Kwaszenie ogórków.

          Przepis sprawdzony,stosowany od lat w mojej kuchni.5 dkg soli na 1 litr wody.Dodatki są różne.Najlepiej stosować wypróbowane.Czosnek,liść dębu,winogron,koper,estragon.Ten ostatni jak i strączek zielonej papryki nadają ogórkom jędrności i ostrego smaku.Ten przepis znalazłem w książce Jak gotować pani Marii Disslowej.Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku.U mnie ogórki zawsze są dobre.PAMIĘTAJCIE.5 dkg soli a nie łyżka.Łyżka łyżce nierówna.Smacznego.
          Last edited by ART; 2010-09-19, 16:47.

          Comment

          • krzysztofkhn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.07
            • 4

            #80
            j/w

            Witajcie !
            Naprawdę w kiszeniu ogórków najważniejsze , są same ogórki.
            Nigdy, kapując ogórki nie wiemy jak był nawożony grunt na którym one rosły. Wystarczy, że był przeazotowany i w słoiku będą kapcie.
            Ogórki sieje się w drugim roku po gnoju. Dowcipni producenci nawożą rozcieńczona gnojowicą ziemię pod ogórki. Plony rewelacyjne. Świeże bardzo jędrne i smaczne. Do kiszenia nie nadają się.
            Ot i cała prawda o kiszeniu ogórków.

            Pozdrawiam.

            Comment

            • Sippi_49
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.09
              • 19

              #81
              Prawda leży zawsze gdzieś pośrodku.Dawniej gdy kiszono ogórki w beczkach to do konserwacji używano ałunu i taż bywały puste w środku.Beczki deklowano i zatapiano w wodzie.Prawdopodobnie by poprzez drewno nie dostawał się tlen.Proszę zauważyć,że smak ogórków bezpośrednio po otworzeniu słoja jest znacznie lepszy niż na drugi dzień.To jest zasługa tlenu.Tak mi się wydaje.Nie jestem specjalistą kulinarnym lecz mechanikiem.Kulinaria traktuję jako małe hobby.Piwo bez dwutlenku węgla też jest niezbyt smaczne.Pozdrawiam.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X