Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #76
    Przypomniał mi się patent podejrzany u rodziny Slavoya - przed zakręceniem obwinęłam słoiki folią spożywczą i jak narazie te 3 co zrobiłam, są git

    Oprócz tego wstawiłam w plastikowym sporym wiaderku razem z papryczką chili do spożywania na bieżąco.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      A zalewanie wrzątkiem, to taka mini-pasteryzacja ze wszystkimi plusami i minusami...
      Jakie są minusy? Chyba bardziej chodzi o to, żeby się zamknęły dobrze.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarkaa
        przecież już dzieci w szkole uczy się, że niektóre witaminy i minerały giną w wysokiej temperaturze...
        Mam nadzieje, że aż tak nisko polska edukacja jeszcze nie upadła. Nie da się zabić czegoś co nie jest żywe, co najwyżej może się rozłożyć/zdezaktywować

        W temacie ogórków - jak dla mnie najlepsze są malutkie, twarde. Takie na jedno kłapnięcie paszczą, pychota
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Sippi_49
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 19

          #79
          Kwaszenie ogórków.

          Przepis sprawdzony,stosowany od lat w mojej kuchni.5 dkg soli na 1 litr wody.Dodatki są różne.Najlepiej stosować wypróbowane.Czosnek,liść dębu,winogron,koper,estragon.Ten ostatni jak i strączek zielonej papryki nadają ogórkom jędrności i ostrego smaku.Ten przepis znalazłem w książce Jak gotować pani Marii Disslowej.Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku.U mnie ogórki zawsze są dobre.PAMIĘTAJCIE.5 dkg soli a nie łyżka.Łyżka łyżce nierówna.Smacznego.
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-09-19, 16:47.

          Comment

          • krzysztofkhn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.07
            • 4

            #80
            j/w

            Witajcie !
            Naprawdę w kiszeniu ogórków najważniejsze , są same ogórki.
            Nigdy, kapując ogórki nie wiemy jak był nawożony grunt na którym one rosły. Wystarczy, że był przeazotowany i w słoiku będą kapcie.
            Ogórki sieje się w drugim roku po gnoju. Dowcipni producenci nawożą rozcieńczona gnojowicą ziemię pod ogórki. Plony rewelacyjne. Świeże bardzo jędrne i smaczne. Do kiszenia nie nadają się.
            Ot i cała prawda o kiszeniu ogórków.

            Pozdrawiam.

            Comment

            • Sippi_49
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.09
              • 19

              #81
              Prawda leży zawsze gdzieś pośrodku.Dawniej gdy kiszono ogórki w beczkach to do konserwacji używano ałunu i taż bywały puste w środku.Beczki deklowano i zatapiano w wodzie.Prawdopodobnie by poprzez drewno nie dostawał się tlen.Proszę zauważyć,że smak ogórków bezpośrednio po otworzeniu słoja jest znacznie lepszy niż na drugi dzień.To jest zasługa tlenu.Tak mi się wydaje.Nie jestem specjalistą kulinarnym lecz mechanikiem.Kulinaria traktuję jako małe hobby.Piwo bez dwutlenku węgla też jest niezbyt smaczne.Pozdrawiam.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • ART
                Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                ART
                Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                2023-10-17, 19:34
              • nietzschee
                Gryf, [Piwowarownia] Gąska Beerbinka
                nietzschee
                Piwo uwarzone we współpracy z Browarem Leśniczówka
                Gąska Beerbinka, gose z ogórkami kiszonymi
                Ekstrakt: 12%
                Alkohol: 5%
                Składniki: woda z lokalnego ujęcia, słody pilzneński i pszeniczny, sól himalajska, ogórki kiszone, drożdże US-05

                Wygląd: kolor miedziany,...
                2017-04-24, 23:02
              • heckler
                Skalice u České Lípy 464, Rodinný pivovar Skalický Budulínek
                heckler
                Rano pojechaliśmy sobie na wycieczkę rowerową do miasteczka Sloup v Čechách. Tam największą atrakcją jest Skalní hrad Sloup, czyli zamek po części wykuty w skale.
                Do tego jak dla mnie bardzo ciekawe ścieżki na rower przebiegające przez ciekawy obszar zwany Sloupské skály. Warto...
                2018-08-28, 10:21
              • darekd
                Track, Yet I Stand
                darekd
                Browar z Manchesteru. Działa od 2016 roku.

                Podwójna hazy IPA chmielona amerykańskim HBC 630 i nowozelandzkim Nelsonem. 7% alk.

                Aromat - wyraźny chmiel z wyraźnymi akcentami mango i żywic. Jest jeszcze dość specyficzna nuta połączenia jakiego egzotycznego owocu trochę...
                2023-09-15, 22:53
              • pieczarek
                Kircher, Kirchers Gurkenradler
                pieczarek
                Produkt, bo przecież nie piwo, browaru Kirchers w Drebkau.
                http://www.browar.biz/galeria.php?id=11326

                Browar położony na terenie Łużyc szczycących się nie tylko rozbudowaną siecią kanałów, ale także tym, że 70% niemieckiej produkcji ogórków pochodzi właśnie stamtąd....
                2010-09-04, 15:22
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...