Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Własnie piję wodę po poprzednich ogórkach. Pyyyycha, po tylu wczoraj wypitych Lwówkach smakuje jak miód
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Obecne ogórki jakoś nie kapcanieją. Wprawdzie dodałam tej soli, co poprzednio, ale jakichś znikomych ilosciach, bo mialam końcówkę, a do sklepu już było za póxno latać
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #33
        Wprawdzie ogórki robi moja szanowna rodzicielka, ale ja po kryjomu zwiększyłem porcję czosnku o 150% Wyszły pycha! Potem druga warka została zrobiona na tych samych drożdżach... ekhem, to znaczy w tej samej wodzie Teraz kisi się już trzecia, ale niestety nie miałem okazji dorzucić czosnku... Poza czosnkiem, jest porządna ilosć chrzanu i mnóstwo kopru.
        A woda po ogórkach to istotnie napój bogów, choć wg mnie raczej po mocniejszych trunkach, które i tak spożywam w granicach błędu statystycznego.

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          Jak już istnieje temat o ogórkach to spytam ulubieńców ogórków jak zrobić korniszony. Udaję się teraz na zakupy więc może załapię się po powrocie na jakiś przepis. Wiem co mam dodać ale nie wiem jakie proporcje.

          Comment

          • CarlBerg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.09
            • 968

            #35
            Przyznam, że korniszonów nie robimy - jest tak duży wybór w sklepach (nawet 20-30 odmian), są wśród nich naprawdę bardzo udane - a przy tym tanie. Czas zaoszczędzony w tym okresie kierujemy na produkcję właśnie ogórasów kiszonych (bo dobrych się nie kupi) oraz oczywiście różnych różnistych nalewek - które może dorobią się osobnego tematu w "Kulinariach"

            Jednak przepisy na korniszony są dość proste:
            tu na standartowe korniszony
            a tu korniszony słodko-kwaśne

            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #36
              Chyba nie znam się na sklepach bo ja jeszcze dobrych korniszonów nie znalazłam nigdy. Zawsze są przeoctowane albo kapcie więc w tym roku sama pobawię w słoiki. Zrobiłam na próbę 4 słoiki, każdy inaczej, zobaczymy które się sprawdzą

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg
                Jednak przepisy na korniszony są dość proste:
                tu na standartowe korniszony
                a tu korniszony słodko-kwaśne

                Dzięki za stronki. Są wyczerpujące w temacie nalewek, do których też zakasuję rękawki

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #38
                  Ja zgodnie z zaleceniami mojej babci dodaję jeszcze liści czarnej porzeczki i trochę estragonu, a na jednej wodzie robie ogórki 2 razy tylko trzeba soli dosypać

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Mnie dziś dopadły smaki na małosolne, chyba po wczorajszym
                    Wybrałem się w ten upał na targ, zakupiłem co potrzeba, mały look w Kuchnię Polską i są

                    Kolejność spożycia od prawej (obcięte końce) do lewej największe sztuki.
                    Attached Files

                    Comment

                    • pezet
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.03
                      • 481

                      #40
                      Polecam zakisić ogóry z papryczką chili. Ogórki są zawsze twarde no i ostre .
                      Kisiłem z suszonym "ptasim okiem" - małe, bardzo ostre chili, używane w kuchni tajskiej.
                      Na początek proponuje dodać pół papryczki i zobaczyć jak nam to będzie smakować. Potem można poszaleć
                      Last edited by pezet; 2007-07-16, 12:34.
                      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #41
                        Ogórce zakupione. Sezon na małosolniaki czas zacząć.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Jak tam nowy ogórkowy sezon Panie i Panowie?
                          U nas koło setki (Sety ) słoików: kiszone biłgorajskie , konserwowe Mamy, w zalewie selerowej, musztardowej, kartuskie, meksykańkie... i prawdziwy sok malinowy i cukinia...
                          Jak się ochłodzi bierzemy się za piwo!

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #43
                            Już są dobre ogórcy? Mnie jeszcze zostały z tamtego roku

                            Daj przepis na meksykańskie.


                            Ja się szykuje na paprykę konserwową. Wyjedli mi w tym roku wiekszość.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Daj przepis na meksykańskie.

                              No jest z tym trochę jazda.
                              Ogórki (ja miałem ze 4 kg) kroisz na 4 wzdłuż (nie obierasz!). Zasypujesz solą (warstwowo) i zostawiasz w dużej misce na 8h. Ja dałem jeszcze czerwoną paprykę (3szt, ale to trochę mało) - nie ma jej w przepisie, ale fajnie wygląda w słoikach. Po tych 8h wylewasz słoną wodę, jaką dały ogóry i posypujesz całość od góry cienką warstwą sproszkowanego chili (3-4 łyżeczki).
                              Potem 2 główki czosnku (można więcej jak kto lubi), zmiażdżone ząbki wrzuszsz do garnuszka z zimna szklanką oliwy. Zagotowujesz, i polewasz wrzątkiem po ogórach.
                              Robimy zalewę. Na oko 2 szklanki octu i 0,7kg cukru. Zagotować rozpuszczając cukier. Polać ogóry. Zostawić na 24h (minimum 12h).
                              Odsączyć płyny do innej miski. Układać w małe słoiczki 0,33l (8 szt) jak pikle. Na zewnątrz papryka-ogórek na przemian. Już przy wkładaniu do słoika są pyszne!
                              Zalewasz zalewą pod wieczko. Pasteryzujemy 5min od zagotowania wody.

                              Wieczorkiem dam może fotkę to Wam smaka narobię...
                              Last edited by Seta; 2009-08-25, 08:02.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wam smaka narobię...
                                prasiem:
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X