Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Ogórce zakupione. Sezon na małosolniaki czas zacząć.

    ha, to się nazywa wyczucie. Dokładnie dwa lata temu napisałem to co powyżej. Dziś też zakupiłem ogórce, będą małosolniaki.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #47
      U nas na "placu", jak to się mówi w Krakowie, małosolne są od już jakiś 2 miesięcy, ale to nie ten smak. Jutro jadę na działkę, a tam ogórki z Powiśla...już nastawione na małosolne....z czosnkiem i liśćmi chrzanu...ech ten zapach i aromat!
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #48
        Jakaś plaga, u mnie też od wczoraj stoją dwa słoje.

        Comment

        • natalka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.07
          • 128

          #49
          ze swoich obserwacji moge powiedziec ze im mniejszy i twardszy ogorek tym mniejsza szansa na niewypał. zazwyczaj kiepskie wychodza te duze. a jak juz jest lekko żółty to masakra gwarantowana.

          z woda nigdy nie eksperymentowalam bo zawsze wypijam i zagryzam czosnkim ukiszonym
          Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

          Comment

          • KasiaZ
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 24

            #50
            dobry ogórek nie jest zły ale świetnie nim zagryzać chlebuś z domowym smalczykiem .....mniam tu się trochę wyłamie bo po takim objedzeniu czerwone wytrawne wino pomoże wrócić do równowagi

            Comment

            • Mirabella
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.04
              • 6

              #51
              zgadzam się, nie ma to jak chlebuś ze smalczykiem a na to ogóras kiszony!! mniam!

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #52
                Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                  Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                  W tym samym "nastawie " czy różne ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • fans
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.04
                    • 195

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Też nastawiłam, póki co 2 słoiki do bieżącego przerobu, ale chyba znów skuszę się na zakiszenie na zimę zapasiku.

                    Mam pytanie - czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego część ogórków mi się psuje, a część nie - zakrętki wymieniam na nowe, a i tak sporo słoików jest do odstrzału. Gdzieś popełniam jakiś błąd, ale nie mogę go namierzyć. A to roboty szkoda
                    Ogóraski są kupione na targowisku(w sklepie),czy z własnego ogródka?.Jest teoria że ogórki z upraw przemysłowych są zbyt często pryskane preparatami przeciw grzybowymi,i to jest przyczyną takiego stanu rzeczy.Albo spisek wiadomych sił.W tym roku spróbuję ukisić cukinię.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                      W tym samym "nastawie " czy różne ?

                      W tym samym nastawie. Ogórki kupuję w sprawdzonym sklepiku i problem właśnie polega na tym, że to ja muszę coś chrzanić, bo ogórki z tego samego nastawu w jednym słoiku się psują, a w innym nie. Pewnie jakaś oczywista oczywistość, której nie widzę
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • aMarcin
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.08
                        • 152

                        #56


                        Dotyczy to raczej produkcji przemysłowej, ale myślę, że warto przeczytać.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #57
                          A ciepłą wodą zalewasz czy zimną?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Cez
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 1789

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                            A ciepłą wodą zalewasz czy zimną?
                            Ciepła woda przyspiesza kiszenie.
                            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #59
                              Ciepłą. Generalnie problem pojawia się, gdy któryś ze słoików zaczyna syczeć i cieknąć. No już nie wiem, jak szczelniej można je zamknąć.

                              Przy obecnej próbie wyeliminowałam jeden błąd, którego nie zauważyłam, bo nie w każdym przepisie widnieje takie info - żeby pierwsze kilka dni trzymać w cieple, w CIEMNYM miejscu. Teraz stoją w szafie Zanim zakręciłam nakrętki przykryłam słoiki folią alu - w razie, gdyby to jednak nakrętki bruździły. No i zobaczymy - póki co jeden słoik syczy, ale nic nie śmierdzi
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #60
                                My rok temu kupiliśmy złe nakrętki - poszliśmy na marketing i wybraliśmy takie fotką ogóra. Okazało się, że są z cieńszej blachy niż "łyse" - nie były zbyt szczelne.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                                  ART
                                  Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                                  Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                                  2023-10-17, 19:34
                                • nietzschee
                                  Gryf, [Piwowarownia] Gąska Beerbinka
                                  nietzschee
                                  Piwo uwarzone we współpracy z Browarem Leśniczówka
                                  Gąska Beerbinka, gose z ogórkami kiszonymi
                                  Ekstrakt: 12%
                                  Alkohol: 5%
                                  Składniki: woda z lokalnego ujęcia, słody pilzneński i pszeniczny, sól himalajska, ogórki kiszone, drożdże US-05

                                  Wygląd: kolor miedziany,...
                                  2017-04-24, 23:02
                                • heckler
                                  Czechy, Skalice u České Lípy 464, Rodinný pivovar Skalický Budulínek
                                  heckler
                                  Rano pojechaliśmy sobie na wycieczkę rowerową do miasteczka Sloup v Čechách. Tam największą atrakcją jest Skalní hrad Sloup, czyli zamek po części wykuty w skale.
                                  Do tego jak dla mnie bardzo ciekawe ścieżki na rower przebiegające przez ciekawy obszar zwany Sloupské skály. Warto...
                                  2018-08-28, 10:21
                                • darekd
                                  Track, Yet I Stand
                                  darekd
                                  Browar z Manchesteru. Działa od 2016 roku.

                                  Podwójna hazy IPA chmielona amerykańskim HBC 630 i nowozelandzkim Nelsonem. 7% alk.

                                  Aromat - wyraźny chmiel z wyraźnymi akcentami mango i żywic. Jest jeszcze dość specyficzna nuta połączenia jakiego egzotycznego owocu trochę...
                                  2023-09-15, 22:53
                                • pieczarek
                                  Kircher, Kirchers Gurkenradler
                                  pieczarek
                                  Produkt, bo przecież nie piwo, browaru Kirchers w Drebkau.
                                  http://www.browar.biz/galeria.php?id=11326

                                  Browar położony na terenie Łużyc szczycących się nie tylko rozbudowaną siecią kanałów, ale także tym, że 70% niemieckiej produkcji ogórków pochodzi właśnie stamtąd....
                                  2010-09-04, 15:22
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...