Kiszone ogórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bogdan62
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.10
    • 173

    #61
    Korzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
      Korzystam ze starych przepisów, jest tam podawane, abu używać soli kamiennej niejodowanej. Ogórki kiszone zawsze mi się udawały, nie psuły się, ale pzez dwa lata nie udało mi się w/w soli zdobyć, była tylko jodowana i w 25% słoików ogórki popsuły się - przypadek, czy reguła?
      A dlaczego jodowana psuje tylko/aż 25% ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

        #63
        Nie znam się na kiszeniu ogórków, ale może trochę pomóc w wyeliminowniu zepsutych ogórków włożenie do słoika liści szałwi,tymianku albo estragonu. Działają świetnie na smak i odkażająco. Jak ogórki się psują po zalaniu octem, to raczej były w środku zepsute na samym początku, mimo zewnętrznych oznak zdrowego wyglądu. Co prawda to wątek niewłaściwy, ale polecam też kiszenie patisonów. Bardziej korzystne dla zdrowia i mające świetne walory kulinarne.
        Last edited by emes; 2010-08-02, 21:16.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #64
          Niejodowana jest w każdym spożywczym. Taka specjalna własnie do kiszenia.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Soli używam niejodowanej.

            A co ma, Emes, ocet do kiszonych ogórków?
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              ..

              A co ma, Emes, ocet do kiszonych ogórków?
              Nie wiem, nie znam się na kiszeniu ogórków

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

                #67
                Spytałem mojej zony, wybitnej specjalistki od kiszenia i wszelkich przetworów, gdzie możecie robić błędy

                Po pierwsze woda ma być porządnie osolona a nie lekko. 1 płaska łyżeczka (soli kamiennej) do herbaty na szklankę wody. Mocniej osolone dłużej wytrzymują.
                Wody używa zawsze zimnej, mineralnej, niegazowanej, z małą zawartością wapnia, najlepiej Żywiec (to nie reklama).
                Jeśli chce się mieć ogórki do szybkiego spożycia można dodać odrobinę wody z już ukiszonych.
                Czosnek jest najważniejszy (minimum jeden duży ząbek na litrowy słoik), koper, liść dębu, liść czarnej porzeczki, liść wiśni to tylko dodatki.
                Po zalaniu zimną wodą z solą wstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni a potem do piwnicy i można je jeść całą zimę.

                Smacznego!

                A ogorki maja byc ulozone bardzo ciasno, dupkami do gory
                Last edited by Latarnik; 2010-08-02, 22:08.
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niejodowana jest w każdym spożywczym. Taka specjalna własnie do kiszenia.
                  Niestety zanim udało mi się kupić sól niejodowaną odwiedziłem wiele sklepów i nabiłem wiele kilometrów. Prawie w każdym sklepie spożywczm jest sól kamienna, ale czytając skład okazywało się, że zawiera jod - niejodowana była w Auchan. Swoją drogą w wolnym czasie poszperam po internecie, aby ustalić o co chodzi z tym jodem, tym bardziej, że również na www.wędlinydomowe.pl znalazłem wpisy, aby do wyrobu wedlin używać sól niejodowaną.

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    A dlaczego jodowana psuje tylko/aż 25% ?
                    Nie wiem, czy jest zależność, dlatego wypowiedź zakończyłem znakiem zapytania.

                    Comment

                    • aMarcin
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.08
                      • 152

                      #70
                      Niejodowaną łatwiej trafić w 3 kg torbach niż w tych 1 kg.

                      Comment

                      • warka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.08
                        • 2

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika witkowskiartur Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dodaj liscie wiśni, liście dębu, więcej chrzanu, ale nie za dużo , no i najważniejsza jest sól. Nie może być jodowana, bo kapcie murowane. Najlepsza jest warzona. Przydałoby się odrobinę gorczycy
                        a czy ktoś wie po co się to dodaje - dla koloru, dla smaku, dla aromatu? co konkretnie to daje?

                        Comment

                        • natalka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.07
                          • 128

                          #72
                          informacja z pierwszej reki mistrzyni kiszenia- gdy wybieramy ogorki nalezy zwrocic uwage by byly małe, matowe i miały wypustki duze. doprawianie jest mniej istotne
                          Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wody używa zawsze zimnej,
                            A moja mama zalewa gorącą wodą.

                            Te pierwsze, które mi zrobiła sa już dobre i chrupkie. Wczoraj zaniosłem na gryla i wszystkich urzekły.

                            Mówi, że te na zimę trza zalewać gorącą wodą.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Wiktoria
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.07
                              • 798

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Generalnie problem pojawia się, gdy któryś ze słoików zaczyna syczeć i cieknąć. No już nie wiem, jak szczelniej można je zamknąć.
                              Ja jednak obstawiam nakrętki. Nigdy wcześniej nie miałam tego problemu, a w tym roku połowa słoików "wybuchła". I to różnych - nie tylko kiszonych, ale również konserwowych. Zdarzyło się to w czasie upałów. Więc albo temperatura, albo nakrętki, albo jedno i drugie.

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #75
                                Nakrętki, nakrętki. U mnie na 100%.
                                A zalewanie wrzątkiem, to taka mini-pasteryzacja ze wszystkimi plusami i minusami...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X