1# Sok spod ogórków - wypić większość, do nowego nastawu można dodać trochę starego, jest istotnie trochę szybciej. Nie należy robić w całości na starym soku ogórkowym - potrafią (czasem już za drugą iteracją, czasem później) robić się takie... dziwne, w smaku nie bardzo przyjemne. Natomiast kilka mililitrów tylko może pomóc.
2# Czosnek, czosnek, czosnek, chrzan, chrzan, chrzan, gorczyca, gorczyca, liście (dla garbników, co by ogórki były jędrniejsze) - dębu, wiśni. Widziałem też kiedyś zamiast liści kawałek kory dębowej.
3# Kolejny świetny pomysł to liście winogron. Całe duże liście, lekko zwinięte, wyjmujesz po 3-4 dniach, i robisz w nich gołąbki czy inne dolmadosy. Np na takim liściu kładziesz delikatnie i cieniutko rozklepany kawałek polędwiczki wieprzowej, na to pieprz świeżo zmielony, łyżkę podsmażonej cebuli albo pasty z upieczonego czostku, zawijasz, wiążesz nitką, i poddajesz dalszej obróbce termicznej, np podduszeniu (na ten przykład w piwie).
4# I mam nadzieję że ukiszonego czosnku nie wyrzucasz. Pyszność to bowiem nad pysznościami.
2# Czosnek, czosnek, czosnek, chrzan, chrzan, chrzan, gorczyca, gorczyca, liście (dla garbników, co by ogórki były jędrniejsze) - dębu, wiśni. Widziałem też kiedyś zamiast liści kawałek kory dębowej.
3# Kolejny świetny pomysł to liście winogron. Całe duże liście, lekko zwinięte, wyjmujesz po 3-4 dniach, i robisz w nich gołąbki czy inne dolmadosy. Np na takim liściu kładziesz delikatnie i cieniutko rozklepany kawałek polędwiczki wieprzowej, na to pieprz świeżo zmielony, łyżkę podsmażonej cebuli albo pasty z upieczonego czostku, zawijasz, wiążesz nitką, i poddajesz dalszej obróbce termicznej, np podduszeniu (na ten przykład w piwie).
4# I mam nadzieję że ukiszonego czosnku nie wyrzucasz. Pyszność to bowiem nad pysznościami.
Comment