Własnie piję wodę po poprzednich ogórkach. Pyyyycha, po tylu wczoraj wypitych Lwówkach smakuje jak miód
Kiszone ogórki
Collapse
X
-
-
Obecne ogórki jakoś nie kapcanieją. Wprawdzie dodałam tej soli, co poprzednio, ale jakichś znikomych ilosciach, bo mialam końcówkę, a do sklepu już było za póxno latać
Comment
-
-
Wprawdzie ogórki robi moja szanowna rodzicielka, ale ja po kryjomu zwiększyłem porcję czosnku o 150% Wyszły pycha! Potem druga warka została zrobiona na tych samych drożdżach... ekhem, to znaczy w tej samej wodzie Teraz kisi się już trzecia, ale niestety nie miałem okazji dorzucić czosnku... Poza czosnkiem, jest porządna ilosć chrzanu i mnóstwo kopru.
A woda po ogórkach to istotnie napój bogów, choć wg mnie raczej po mocniejszych trunkach, które i tak spożywam w granicach błędu statystycznego.
Comment
-
-
Przyznam, że korniszonów nie robimy - jest tak duży wybór w sklepach (nawet 20-30 odmian), są wśród nich naprawdę bardzo udane - a przy tym tanie. Czas zaoszczędzony w tym okresie kierujemy na produkcję właśnie ogórasów kiszonych (bo dobrych się nie kupi) oraz oczywiście różnych różnistych nalewek - które może dorobią się osobnego tematu w "Kulinariach"
Jednak przepisy na korniszony są dość proste:
tu na standartowe korniszony
a tu korniszony słodko-kwaśne
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBergJednak przepisy na korniszony są dość proste:
tu na standartowe korniszony
a tu korniszony słodko-kwaśne
Comment
-
-
Comment
-
-
Polecam zakisić ogóry z papryczką chili. Ogórki są zawsze twarde no i ostre .
Kisiłem z suszonym "ptasim okiem" - małe, bardzo ostre chili, używane w kuchni tajskiej.
Na początek proponuje dodać pół papryczki i zobaczyć jak nam to będzie smakować. Potem można poszalećLast edited by pezet; 2007-07-16, 12:34.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Ogórce zakupione. Sezon na małosolniaki czas zacząć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jak tam nowy ogórkowy sezon Panie i Panowie?
U nas koło setki (Sety ) słoików: kiszone biłgorajskie , konserwowe Mamy, w zalewie selerowej, musztardowej, kartuskie, meksykańkie... i prawdziwy sok malinowy i cukinia...
Jak się ochłodzi bierzemy się za piwo!
Comment
-
-
Już są dobre ogórcy? Mnie jeszcze zostały z tamtego roku
Daj przepis na meksykańskie.
Ja się szykuje na paprykę konserwową. Wyjedli mi w tym roku wiekszość.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDaj przepis na meksykańskie.
No jest z tym trochę jazda.
Ogórki (ja miałem ze 4 kg) kroisz na 4 wzdłuż (nie obierasz!). Zasypujesz solą (warstwowo) i zostawiasz w dużej misce na 8h. Ja dałem jeszcze czerwoną paprykę (3szt, ale to trochę mało) - nie ma jej w przepisie, ale fajnie wygląda w słoikach. Po tych 8h wylewasz słoną wodę, jaką dały ogóry i posypujesz całość od góry cienką warstwą sproszkowanego chili (3-4 łyżeczki).
Potem 2 główki czosnku (można więcej jak kto lubi), zmiażdżone ząbki wrzuszsz do garnuszka z zimna szklanką oliwy. Zagotowujesz, i polewasz wrzątkiem po ogórach.
Robimy zalewę. Na oko 2 szklanki octu i 0,7kg cukru. Zagotować rozpuszczając cukier. Polać ogóry. Zostawić na 24h (minimum 12h).
Odsączyć płyny do innej miski. Układać w małe słoiczki 0,33l (8 szt) jak pikle. Na zewnątrz papryka-ogórek na przemian. Już przy wkładaniu do słoika są pyszne!
Zalewasz zalewą pod wieczko. Pasteryzujemy 5min od zagotowania wody.
Wieczorkiem dam może fotkę to Wam smaka narobię...Last edited by Seta; 2009-08-25, 08:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziWam smaka narobię...
Comment
-
Comment