Oscypek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    Oscypek

    Oscypek jemy n.p. do piwa, gorzałki i innych płynów lub solo, i smażony...
    Ale jak rozpoznać ten właściwy ( obecnie jeszcze owczy ) od podróbki ?

    Wiadomo, iż oscypek wyrabia sie z mleka owczego - ten klasyczny, i w / g Kopalińskiego obecnie na terenie Tatr i Podtatrza.
    Ale na rynku często mamy mieszańce i kombinacje mleka na ten ser, często w okresie zimowym, gdyż jak wiemy w tym okresie owca mleka nie daje
    a klientowi wmawia się ( n.p. Krupówki ), że jest to oscypek ( " oszczypok " - po drugiej stronie Tatr ).
    Zaś nazwa " oscypek " pochodzi podobno od foremek w których modeluje się ten przyszły ser !?

    Może jest ktoś na forum i podpowie nam jak prosto rozpoznać ( rozróżnić )" oscypek " : krowi, kozi ( mleko ) od tego oscypka właściwego
    - szczególnie tedy gdy jest obwędzony ?

    c.d.n.
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    Niestety odróznić nie potrafię, ale mimo to wiem kiedy jem ten prawdziwy - gdy znajoma, z pochodzenia Zakopianka, po powrocie z domu rodzinnego przywozi serek

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Niestety odróznić nie potrafię, ale mimo to wiem kiedy jem ten prawdziwy - gdy znajoma, z pochodzenia Zakopianka, po powrocie z domu rodzinnego przywozi serek
      Chyba w smaku ten właściwy jest bardziej kwaśny ?
      Optycznie to trudno rozpoznać - może po odcieniu ?

      I czy ten ser z mleka n.p. krowiego możemy nazywać oscypkiem ?
      Górale mówią, że nie ( nawet dzisiaj w prasie znalazlem góralskie ostrzeżenie ! ).
      Ale z drugiej strony jeśli chodzi o " formę " to można do niej " ładować " każde mleko i nazywać to scypkiem ?

      Może przy okazji spytasz znajomą o te różnice ?

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Pewien znajomy gorol powiedział mi jak odróżnić oryginalny oscypek z owczego mleka od podróbek z dodatkiem mleka krowiego. Ale zapomniałem
        Może jak się pojawi na forum to sam to napisze.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
          Pewien znajomy gorol powiedział mi jak odróżnić oryginalny oscypek z owczego mleka od podróbek z dodatkiem mleka krowiego. Ale zapomniałem
          Chyba raczej górol, gorol to dla hanysa obcy (tak jak cepr dla górola) znaczy się każdy nie-Ślązak (a nawet to chyba nie-górnoślązak). Reasumując z miejsca zamieszkania wnosząc obaj jesteśmy gorolami, ale bynajmniej nie górolami.
          FCGP - Forum Czystości Gwar Polskich pozdrawia
          PS. Dla wyjaśnienia Oborniki Śląskie są niedaleko stolicy Śląska, czyli Wrocławia
          blog.kopyra.com

          Comment

          • cielak
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 2890

            #6
            Pewien górol mi powiedzioł że ten prawdziwy nie jest twardy, nie jest suchy, nie jest za słony i "skrzypi", "piszczy" w zębach przy ugryzieniu.
            Za oscypka.
            zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
              Pewien górol mi powiedzioł że ten prawdziwy nie jest twardy, nie jest suchy, nie jest za słony i "skrzypi", "piszczy" w zębach przy ugryzieniu.
              Za oscypka.
              Taki który kupuję w Łodzi, a więc na pewno podrabiany, też skrzypi, więc tym bym się nie sugerował

              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Chyba raczej górol, gorol to dla hanysa obcy (tak jak cepr dla górola)
                FCGP - Forum Czystości Gwar Polskich pozdrawia
                To dlaczego Gorolskie Święto w Jablunkowie zaś " gorolsko muzyka " w Milówce lub w Istebnej ?
                Inne to horal ( cz. ) - nie hórol - a może u nas górol przez " u " ?
                Także jest horolny ( górzysty, stromy ) i horolnica ( horolno kempka - nazwa topogr., stroma szosa ).

                ... więc raczej góral i gorol

                Co z tymi oscypkami - nie dają mi spokoju - nie ma żadnego znawcy ?
                ( pisałem do Zakopanego - producenci, i też cisza !? )

                Comment

                • garfunkel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.04
                  • 1068

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
                  To dlaczego Gorolskie Święto w Jablunkowie zaś " gorolsko muzyka " w Milówce lub w Istebnej ?
                  Inne to horal ( cz. ) - nie hórol - a może u nas górol przez " u " ?
                  Także jest horolny ( górzysty, stromy ) i horolnica ( horolno kempka - nazwa topogr., stroma szosa ).

                  ... więc raczej góral i gorol

                  Co z tymi oscypkami - nie dają mi spokoju - nie ma żadnego znawcy ?
                  ( pisałem do Zakopanego - producenci, i też cisza !? )



                  Prego.

                  Poczytaj proszę.Bardzo dokładnie są tu opisane serki naszych górali, jeśli będziesz miał wątpliwości, skontaktuj się z wymienionym w tekście Jackiem Szklarkiem- z pewnością opowie o oscypkach dużo i pięknie. O tych prawdziwych oscypkach.

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                    http://www.slowfood.pl/oscypek.htm

                    Prego.

                    Poczytaj proszę.Bardzo dokładnie są tu opisane serki naszych górali, jeśli będziesz miał wątpliwości, skontaktuj się z wymienionym w tekście Jackiem Szklarkiem- z pewnością opowie o oscypkach dużo i pięknie. O tych prawdziwych oscypkach.
                    Przeczytałem i już są niezgodności, że jest to...tradycyjny polski ser !?
                    A także brak porównań do t. zw. " podróbek ", zaś z Jackiem na pewno się skontaktuję.

                    Comment

                    • garfunkel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.04
                      • 1068

                      #11
                      Ja te podróbki odróżniam po prostu węchem , podróbka oscypka ma charakterystyczny zapach mleka krowiego, takiego prawie świeżo udojonego, ten zapach mnie od razu odstrasza( została mi awersja z dzieciństwa), i nawet nie mogę być blisko takiego " oscypka". Z prawdziwymi , owczymi oscypkami, żyję w zgodzie Spróbuj może i Ty najpierw obwąchać to , co zamierzasz kupić

                      ps: wnioskuję, że znasz Jacka, czemu od razu nie skorzystałeś z Jego wiedzy?

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                        Ja te podróbki odróżniam po prostu węchem , podróbka oscypka ma charakterystyczny zapach mleka krowiego, takiego prawie świeżo udojonego, ten zapach mnie od razu odstrasza( została mi awersja z dzieciństwa), i nawet nie mogę być blisko takiego " oscypka". Z prawdziwymi , owczymi oscypkami, żyję w zgodzie Spróbuj może i Ty najpierw obwąchać to , co zamierzasz kupić

                        ps: wnioskuję, że znasz Jacka, czemu od razu nie skorzystałeś z Jego wiedzy?

                        Nie - nie znam Jacka, chcę poznać Wasze zdania, bo to dobra zagrycha do piwa i... śliwowicy - po co pytać od razu Jacka ?
                        Wnioskuję, że trzeba kupować oscypek niewędzony aby odróżnić podróbkę od prawdziwego - bo przecież wędzone mają zapach tylko wędzony ( wcześniej ufałem sprzedającym ! ).
                        Zaś większości osobom nie smakuje wszystko co owcze ( u Ciebie jest odwrotnie -ja zjadam wszystko ), dlatego też trudno nabyć n.p. szaszłyk z jagnięciny, nawet w Zakopanem i okolicy ( także zmalał wypas - ostatnio idzie ku lepszemu bo wzrósł export - podobno !? ).

                        ...ale to już inna historia.

                        Comment

                        • garfunkel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.04
                          • 1068

                          #13
                          To nic, że zjadasz wszystko .
                          Lecz jeśli poczujesz zapach krowiego mleka w domniemanym oscypku, wiedz, że będzie tymże mlekiem " posiłkowany". Wędzenie aż tak tego zapachu nie zabija.

                          Comment

                          • ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

                            #14
                            Wciąż jest to dla mnie " ciężka sprawa " - n.p. kiedyś były ołówki kopiowe ( gdzie je jeszcze można kupić ? ).
                            Brałaś je i już było wiadomo... ile cukru jest w miodzie !?

                            Comment

                            • garfunkel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.04
                              • 1068

                              #15
                              zajmij się lepiej pomiarami cukru w cukrze

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X