Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
Oscypek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakPewien górol mi powiedzioł że ten prawdziwy nie jest twardy, nie jest suchy, nie jest za słony i "skrzypi", "piszczy" w zębach przy ugryzieniu.
Za oscypka.
Tak ogólnie mi to kiedyś tłumaczono
Comment
-
-
...coś nam się rodzi !?
Proszę o Wasze wakacyjne smaki i oscypkowe spostrzeżenia.
Ostatnio otrzymałem fachowe info - Oscypek ( 100 % ) powinien wyglądać i smakować:
- uwędzenie : słomkowożółte ( bo jak brunatne to gdzieś za piecem i może być różnie... )
- smak: słodkawy
- inne: " owcze zgrzytają po zębach " zaś w miarę starzenia się dostają ziarnistej struktury...
Hej !
c.d.n.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2...coś nam się rodzi !?
Proszę o Wasze wakacyjne smaki i oscypkowe spostrzeżenia.
Ostatnio otrzymałem fachowe info - Oscypek ( 100 % ) powinien wyglądać i smakować:
- uwędzenie : słomkowożółte ( bo jak brunatne to gdzieś za piecem i może być różnie... )
- smak: słodkawy
- inne: " owcze zgrzytają po zębach " zaś w miarę starzenia się dostają ziarnistej struktury...
Hej !
c.d.n.
Jednakże kupując oscypka kupujemy go z reguły świeżego więc próby kruszenia zrobić się nie uda a zrobienie odpowiedniego koloru też nie jest problemem.
Najlepsza próba to jednak skrzypienie na zębach. Jeśli przy gryzieniu usłyszycie dzwięk podobny jak przy tarciu styropianu to macie pewność, że żadna krówka ani kózka w tym serze nie umoczyła. Dobry oscypek można też poznać po w miarę jednakiej "konsystencji" skórki i wnętrza ale to już na dłuższą analizę.
Osobiście, czym się pewnie wielu naraże, wolę produkty naszych Słowackich sąsiadówbez brody...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Oscypki lubię i to bardzo, ale Słowackie "sznurówki" są po prostu super. Kiedyś były w dodatku tanie , obecnie są tylko super, do piwka ideał.
Co do oscypek , trzeba mieć sprawdzonego dostawcę i nie kupować w hipermarketach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Oscypki lubię i to bardzo, ale ........
W Zakopanym polecają też oscypki z grilla podobno dobre - nie wiem nie próbowałem, jakoś wole je na zimno
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audi
W Zakopanym polecają też oscypki z grilla podobno dobre - nie wiem nie próbowałem, jakoś wole je na zimno
Ostatnio będąc na Słowacji jadłem je przy drodze ( Auto - Bar lub w Kolibach - były różniste )Last edited by ZIOMEK2; 2005-08-23, 21:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2W Żywcu, przy okazji Giełdy też były z rusztu ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2... musisz żałować i pokutować - moja wina, i tylko moja wina !!!!
No moja ale mogłeś mi kupić i piorytetem przysłać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2... tego mi u nas dostatek !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AudiMoże i masz dostatek , ale w Zakopanem są lepsze Bardziej smakują jak te na nizinach
Cóż to jest Zakopane ? ( sprawdż wysokość n.p.m. ) - jedna z wielu miejscowości w Tatrach - nie mówiąc już o górach !
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2Cóż to jest Zakopane ? ( sprawdż wysokość n.p.m. ) - jedna z wielu miejscowości w Tatrach - nie mówiąc już o górach !
Zakopane należy do najbardziej znanych miejscowości turystycznych Polski
Comment
-
Comment