Oscypek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Audi
    ... i jeszcze Kraków, Oświęcim i... Pcim po dożynkach !

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
      Cóż to jest Zakopane ? ( sprawdż wysokość n.p.m. ) - jedna z wielu miejscowości w Tatrach ...
      ... oczywiście Zakopane nie leży w Tatrach - przepraszam Wszystkich - sery też tam dobre mają.

      Comment

      • ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

        #33
        znowu polska zachłonność wzieła górą !

        Dlaczego nie zrobili : " Tatrzańskiego " ?

        Comment

        • ewwa53
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.01
          • 170

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolok
          Najlepsza próba to jednak skrzypienie na zębach. Jeśli przy gryzieniu usłyszycie dzwięk podobny jak przy tarciu styropianu to macie pewność, że żadna krówka ani kózka w tym serze nie umoczyła. Dobry oscypek można też poznać po w miarę jednakiej "konsystencji" skórki i wnętrza ale to już na dłuższą analizę.
          Marco, ale te mieszane krówskie też skrzypią. Testowałam na własnym żywym organizmie.
          Zresztą testowaliśmy kiedyś grupowo u Pepka i Wiktorii na ognisku takie oscypki z hipermarketu. Skrzypiały, aż miło.
          Kiedyś zaprzyjaźniony góral powiedział mi, że tak naprawdę to oscypki owcze, takie czysto owcze, są do dostania tylko u zaprzyjaźnionych, ale to bardzo zaprzyjaźnionych górali, bo na handel zawsze jakaś domieszka krowiego mleka jest robiona. Albo są to oscypki krówskie z domieszką owczego mleka. Albo tylko przy owczym mleku stały. A jak zaczął opowiadać, jak się załatwia wędzenie takich handlowych i w czym się je barwi to od tego czasu nie kupuję oscypków w Zakopanem. Amen.
          Poza tym jeszcze jedno - oscypki prawdziwe, zwłaszcza te niewędzone, albo słabo wędzone, są tylko od maja do października/listopada. Jeżeli dobrze zapamiętałam to od św. Zośki do św. Marcina (w jego wersji brzmiało bardziej finezyjnie )

          Comment

          • ewwa53
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.01
            • 170

            #35
            I z tego wszystkiego nie wrzuciłam tego, o co mi chodziło
            Oscypek z grilla (najlepszy jest właśnie taki nieortodoksyjny), w folii, potem do tego siekany tymianek i jako zakąska pod portera. Efekt zaskakująco przyjemny

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Petitpierre
              Moon Lark, Fences
              Petitpierre
              CDA, 6,9vol, też 4 chmiele, też z Lidl'a. Pierwsza kwestia kolor, piwo jest ciemno-bursztynowe, ani dark ani tym bardziej black! W zapachu żywiczne, ale troszkę kwaśne, czekolada hartowana, fondant, mleko z kawą, nawet w nucie dolnej więcej mleka i niestety tej kwaśności. W smaku bardzo wodnisty...
              2025-01-18, 09:26
            • kaczka116
              Wagabunda, Gryfie Mleko
              kaczka116
              Piwo gotowe do oceny
              2019-10-25, 22:02
            • darekd
              AleBrowar, Tower of Cats
              darekd
              India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
              I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

              Są jeszcze parametry i skład:
              Ekstr. 15%
              Alk.6,2%

              w składzie...
              2025-02-12, 23:00
            • Prusak
              Browar Bóbr, Duch Pienin
              Prusak
              Lager o zawartości alk. 4., 7%.
              Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
              Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
              W zapachu słodowość i zbożowości,
              ...
              2024-12-18, 17:42
            • Javox
              Arbor Ales, Massive Azacc
              Javox
              New England z alko 5.4%

              Chmiele: Azacca, Citra, El Dorado.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - trochę było.
              Gaz - średni.
              Barwa - mleko, blady żółty.
              Aromat - multi cytrusy i pomarańczowy.
              Smak - słodkawe, cytrusy,...
              2024-09-19, 13:51
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...