Oscypek jemy n.p. do piwa, gorzałki i innych płynów lub solo, i smażony...
Ale jak rozpoznać ten właściwy ( obecnie jeszcze owczy ) od podróbki ?
Wiadomo, iż oscypek wyrabia sie z mleka owczego - ten klasyczny, i w / g Kopalińskiego obecnie na terenie Tatr i Podtatrza.
Ale na rynku często mamy mieszańce i kombinacje mleka na ten ser, często w okresie zimowym, gdyż jak wiemy w tym okresie owca mleka nie daje
a klientowi wmawia się ( n.p. Krupówki ), że jest to oscypek ( " oszczypok " - po drugiej stronie Tatr ).
Zaś nazwa " oscypek " pochodzi podobno od foremek w których modeluje się ten przyszły ser !?
Może jest ktoś na forum i podpowie nam jak prosto rozpoznać ( rozróżnić )" oscypek " : krowi, kozi ( mleko ) od tego oscypka właściwego
- szczególnie tedy gdy jest obwędzony ?
c.d.n.
Ale jak rozpoznać ten właściwy ( obecnie jeszcze owczy ) od podróbki ?
Wiadomo, iż oscypek wyrabia sie z mleka owczego - ten klasyczny, i w / g Kopalińskiego obecnie na terenie Tatr i Podtatrza.
Ale na rynku często mamy mieszańce i kombinacje mleka na ten ser, często w okresie zimowym, gdyż jak wiemy w tym okresie owca mleka nie daje
a klientowi wmawia się ( n.p. Krupówki ), że jest to oscypek ( " oszczypok " - po drugiej stronie Tatr ).
Zaś nazwa " oscypek " pochodzi podobno od foremek w których modeluje się ten przyszły ser !?
Może jest ktoś na forum i podpowie nam jak prosto rozpoznać ( rozróżnić )" oscypek " : krowi, kozi ( mleko ) od tego oscypka właściwego
- szczególnie tedy gdy jest obwędzony ?
c.d.n.
Comment