PALUCHY - doskonałe do piwa i wina.
Duża porcja na około 30 szt. - czas pracy do 3 godzin - warto i tanio !
Składniki :
2x duża łyżka stołowa drożdży ( zalecane suche )
5x d. ł. stołowa oliwy ( słonecznik, oliwka )
4x łyżeczki do herbaty soli
450 ml. ciepłej wody
100 g. tartego sera żółtego - miękki ( zalecany jest parmezan )
3/2x d. ł. stołowa miodu ( raczej naturalny - płynny )
1,30 kg. mąki ( pszena )
Robimy :
1. 50 ml. ciepłej wody wymieszać z drożdżami i odstawić na 5 min.
2. Resztę wody wymieszać z miodem i oliwą, i dodać do drożdży z wodą.
3. Odstawić całość ( pkt. 2 ) do wyrośnięcia .
4. Wymieszać mąkę, ser i sól, dodać drożdże ( pkt. 3 )
5. Pkt. 4 wyrobić na ciasto - nieklejące, elastyczne.
6. Ciasto przełożyć do miski nawilżonej wcześniej oliwą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
7. Ciasto kroić w kawałki i rolować na długość około do 30 cm. ( paluchy ) - odstawić na 1/2 godz.
8. Przed pieczeniem spryskać oliwą - można dodać kminku, maku i t.p.
9. Piec około 15 min. w temp. 220*C ( piekarnik rozgrzany ) - paluchy na bursztyn.
Można też owinąć w szynkę i chrupać - " Grissini ".
Przepis w/g jednego z pisemek kolorowych - sprawdzony.
Wcześniej jedzone do piwa i wina " U Olimpijczyka " w Wiśle ( 12 szt. / 5 zł. ).
Smacznego.
Duża porcja na około 30 szt. - czas pracy do 3 godzin - warto i tanio !
Składniki :
2x duża łyżka stołowa drożdży ( zalecane suche )
5x d. ł. stołowa oliwy ( słonecznik, oliwka )
4x łyżeczki do herbaty soli
450 ml. ciepłej wody
100 g. tartego sera żółtego - miękki ( zalecany jest parmezan )
3/2x d. ł. stołowa miodu ( raczej naturalny - płynny )
1,30 kg. mąki ( pszena )
Robimy :
1. 50 ml. ciepłej wody wymieszać z drożdżami i odstawić na 5 min.
2. Resztę wody wymieszać z miodem i oliwą, i dodać do drożdży z wodą.
3. Odstawić całość ( pkt. 2 ) do wyrośnięcia .
4. Wymieszać mąkę, ser i sól, dodać drożdże ( pkt. 3 )
5. Pkt. 4 wyrobić na ciasto - nieklejące, elastyczne.
6. Ciasto przełożyć do miski nawilżonej wcześniej oliwą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
7. Ciasto kroić w kawałki i rolować na długość około do 30 cm. ( paluchy ) - odstawić na 1/2 godz.
8. Przed pieczeniem spryskać oliwą - można dodać kminku, maku i t.p.
9. Piec około 15 min. w temp. 220*C ( piekarnik rozgrzany ) - paluchy na bursztyn.
Można też owinąć w szynkę i chrupać - " Grissini ".
Przepis w/g jednego z pisemek kolorowych - sprawdzony.
Wcześniej jedzone do piwa i wina " U Olimpijczyka " w Wiśle ( 12 szt. / 5 zł. ).
Smacznego.
Comment