PALUCHY

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #1

    PALUCHY

    PALUCHY - doskonałe do piwa i wina.

    Duża porcja na około 30 szt. - czas pracy do 3 godzin - warto i tanio !

    Składniki :
    2x duża łyżka stołowa drożdży ( zalecane suche )
    5x d. ł. stołowa oliwy ( słonecznik, oliwka )
    4x łyżeczki do herbaty soli
    450 ml. ciepłej wody
    100 g. tartego sera żółtego - miękki ( zalecany jest parmezan )
    3/2x d. ł. stołowa miodu ( raczej naturalny - płynny )
    1,30 kg. mąki ( pszena )

    Robimy :
    1. 50 ml. ciepłej wody wymieszać z drożdżami i odstawić na 5 min.
    2. Resztę wody wymieszać z miodem i oliwą, i dodać do drożdży z wodą.
    3. Odstawić całość ( pkt. 2 ) do wyrośnięcia .
    4. Wymieszać mąkę, ser i sól, dodać drożdże ( pkt. 3 )
    5. Pkt. 4 wyrobić na ciasto - nieklejące, elastyczne.
    6. Ciasto przełożyć do miski nawilżonej wcześniej oliwą i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
    7. Ciasto kroić w kawałki i rolować na długość około do 30 cm. ( paluchy ) - odstawić na 1/2 godz.
    8. Przed pieczeniem spryskać oliwą - można dodać kminku, maku i t.p.
    9. Piec około 15 min. w temp. 220*C ( piekarnik rozgrzany ) - paluchy na bursztyn.

    Można też owinąć w szynkę i chrupać - " Grissini ".
    Przepis w/g jednego z pisemek kolorowych - sprawdzony.
    Wcześniej jedzone do piwa i wina " U Olimpijczyka " w Wiśle ( 12 szt. / 5 zł. ).

    Smacznego.
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    #2
    Nie głupie...

    Jedna uwaga: parmezan jest serem twardym, ale w tym przepisie nie ma to znaczenia.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
      Nie głupie...

      Jedna uwaga: parmezan jest serem twardym, ale w tym przepisie nie ma to znaczenia.
      Uważam, że Paluchy są idealne do piwa, gdyż nie każdy lubi chleb ze smalcem - n.p.
      Zalecany jest parmezan ( w / g gazetki ) ale ja użyłem zwykłego miękkiego, bo lepiej ( wygodniej ) się ciasto wyrabia i taniej.

      Comment

      • zbysia
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.09
        • 907

        #4
        I mam jeszcze jedno "pense": żeby nie straszyć - czas przygotowania to 3 h, ale pracy to jakieś 50 min.
        Chyba zrobię...
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

        Comment

        • garfunkel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.04
          • 1068

          #5
          Ciekawe, czy z tego przepisu wyjdą prawdziwe włoskie grissini, które można potem con prosciutto schrupać ? Spróbuję, bo lubię

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
            Ciekawe, czy z tego przepisu wyjdą prawdziwe włoskie grissini, które można potem con prosciutto schrupać ? Spróbuję, bo lubię
            Nie wiem jak smakują " prawdziwe " bo nigdy ich nie jadłem !?
            Sądzę, że jeśli tylko zastosujesz parmezan i obwiniesz we włoską szynkę, to osiągniesz sukces ...

            ...ale to raczej do wina.

            Comment

            • garfunkel
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.04
              • 1068

              #7
              Zamierzam z winem , bez wina nie chcę

              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                Zamierzam z winem , bez wina nie chcę
                ... oczywiście włoskim.
                Smacznego.

                P.S.
                Ja też kiedyś spróbuję.
                " U Olimpijczyka " podają bez szynki.

                Comment

                • garfunkel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.04
                  • 1068

                  #9
                  Pewnie, że włoskim . Dokładnie to mam na myśli Barolo albo Barbaresco. Aż się rozmarzyłam

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
                    Pewnie, że włoskim . Dokładnie to mam na myśli Barolo albo Barbaresco. Aż się rozmarzyłam
                    Nie znam win włoskich ( bo cena i nie mam zaufania - także do francuskich ).
                    Ja pijam przeważnie węgierskie ( n.p. Egry Merlot - w Polsce trudno osiągalne - półwytrawne).
                    Ale powyższe marki coś mi mówią - sprawdzę jutro w sklepie.

                    Comment

                    • garfunkel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.04
                      • 1068

                      #11
                      Namawiam, próbuj- te wspomniane powyżej są z Piemontu, czerwone i wytrawne, ale pojęcia nie mam, czy są dostępne w regularnej sprzedaży w naszych sklepach. W Częstochowie nie znalazłam, niestety.
                      Jak Ci się udadzą poszukiwania, to Barolo Gromis'98 i Barbaresco'00.

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

                        #12
                        Diękuję.

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                          I mam jeszcze jedno "pense": żeby nie straszyć - czas przygotowania to 3 h, ale pracy to jakieś 50 min.
                          Chyba zrobię...
                          Zrób - to się przekonasz, że nawet 5 - ciu godzin Ci zabraknie z piwem , a pomiędzy możesz przygotować Utopence lub ogórki, i chleb ze smalcem... gotowa.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • ART
                            Bydgoszcz, Grudziądzka 33, Czosnek i Oliwa
                            ART
                            Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.

                            Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...
                            2023-10-17, 19:34
                          • darekd
                            Wieninger, Kerndl-Kini
                            darekd
                            Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

                            Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
                            W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
                            2024-03-21, 21:52
                          • Javox
                            Dogma, S.M.A.S.H. Idaho 7
                            Javox
                            Session IPA z alko 4.7%

                            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                            Lacing - sporo.
                            Gaz - średni.
                            Barwa - lekko zamglony żółty.
                            Aromat - aromat do ciasta, ciasto z owocami (cwibak).
                            Smak - słodkawe, ciasto cwibak, owocowość, mini goryczka....
                            2024-03-07, 17:33
                          • Javox
                            Wychwood, Hobgoblin Session IPA
                            Javox
                            Lekka IPkA z lekkim alko tzn 3.4%.
                            Chmiele: Ella, Cascade, Galaxy, Topaz, Citra.

                            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                            Lacing - nie za dużo.
                            Gaz - nie za dużo.
                            Barwo - złoto.
                            Aromat - skórka pomarańczowa z tytoniem.
                            Smak - słodkawe,...
                            2025-01-17, 17:08
                          • darekd
                            Giesinger, Munique Heller Bock
                            darekd
                            Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

                            https://www.giesinger-braeu.de/

                            6,6% alk.

                            Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
                            2025-01-05, 22:21
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...