to jest rzecz którą jem conajmniej raz w tygodniu
składniki dla 2 osób: makaron, parmezan (torebka), główka czosnku, 2 papryczki chili surowe, sól, oregano, bazylia, olej.
ok 3/4 paczki makaronu gotujemy w osolonej do smaku wodzie do stanu aldente, odstawiamy na później, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, papryczki chili (wraz z pestkami) kroimy w cienkie obrączki.
Na dużą patelnię lejemy olej (moze byc każdy ale najlepszy to z firmy Monini - garlic&chili). Jak będzie gorący wrzucamy na patelnię posiekaną papryczkę oraz czosnek oraz po pełnej łyzeczce suszonego oregano oraz bazyli. Mieszamy wszystko do czasu aż czosnek się leciutko zarumieni. Wtedy do tego wszytkiego wkładamy ugotowany makaron i mieszamy, dodając w międzyczasie dużą czubatą łyżkę bazyli i oregano. W razie potrzeby należy dolać odrobinę oleju. Przewracamy to wszytko przez ok 5 min, następnie wrzucamy jeszcze torebkę parmezanu ponownie mieszając i po ok 1 min. mozna już rozkładać na talerze.
Dla tych co nie lubią czosnku czy chili to mozna o połowę zmniejszyć ilość czosnku do połowy głowki oraz do jednej papryczki. Tylko po co
Mi smakuje bardzo, Słoniątko też próbował, chyba jemu również smakowało....
składniki dla 2 osób: makaron, parmezan (torebka), główka czosnku, 2 papryczki chili surowe, sól, oregano, bazylia, olej.
ok 3/4 paczki makaronu gotujemy w osolonej do smaku wodzie do stanu aldente, odstawiamy na później, ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, papryczki chili (wraz z pestkami) kroimy w cienkie obrączki.
Na dużą patelnię lejemy olej (moze byc każdy ale najlepszy to z firmy Monini - garlic&chili). Jak będzie gorący wrzucamy na patelnię posiekaną papryczkę oraz czosnek oraz po pełnej łyzeczce suszonego oregano oraz bazyli. Mieszamy wszystko do czasu aż czosnek się leciutko zarumieni. Wtedy do tego wszytkiego wkładamy ugotowany makaron i mieszamy, dodając w międzyczasie dużą czubatą łyżkę bazyli i oregano. W razie potrzeby należy dolać odrobinę oleju. Przewracamy to wszytko przez ok 5 min, następnie wrzucamy jeszcze torebkę parmezanu ponownie mieszając i po ok 1 min. mozna już rozkładać na talerze.
Dla tych co nie lubią czosnku czy chili to mozna o połowę zmniejszyć ilość czosnku do połowy głowki oraz do jednej papryczki. Tylko po co
Mi smakuje bardzo, Słoniątko też próbował, chyba jemu również smakowało....
Comment