Cameloni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    Cameloni

    Jest to jedena z moich ulubuinych potraw, cameloni to naleśniki z mielonym mięsem zapiekane w beszamelu. Przepis jest dość długi, ale prosty, dlatego polecam go wszystkim.

    Składniki moga sie niedokładnie zgadzać z oryginalnymi przepisami, a ilości są podane "na oko", ale jest to sprawdzony przepis/

    Farsz:

    mięso wołowe ok 1,5kg
    dwie cebule
    2-3 ząbki czosnku, jeśli lubicie czosnek to dajcie więcej
    seler naciowy
    kieliszek lub 2 czerwonego wytrawnego wina
    sól
    pieprz

    Mięso należy zmielić, cebulę i czosnek drobno posiekać, seler pokroić dość grubo.
    Na rozgrzana patelnię wrzucic cebulę i seler, a po chwili dodać czosnek, po ok. minucie dodać mięso i po chwilowym podsmarzeniu zmniejszyć ogień, wlać wino i dusić aż całe wino wyparuje.

    Naleśniki:

    szklanka mąki
    jedno jajko
    szczypta soli
    gazowana woda mineralna(może być niegazowana, ale raczej nie mleko)

    Wymieszać/zmiksować sól, mąke jajko i trochę wody(tyle żeby ciasto było lekko płynne), a następnie dodawać tyle wody aby łyżka po wyciągnięciu z ciasta była przy cała przez nie otulona. Gdy mamy gotowe ciasto należy usmażyć naleśniki, czego pewnie nikomu nie trzeba tłumaczyć.

    Na naleśnik ułożyć trochę farszu(ilość według uznania) tak, żeby twożył on coś w rodzaju leżącego walca, boki podwinąć, lub odciąć i zwinąć naleśnik. Ułożyć zwiniete naleśniki koło siebie na blasze.

    Beszamel:

    łyżka mąki
    łyżka masła
    szklanka mleka
    50-100g parmezanu(koniecznie w kostce)

    Parmezan zetrzeć. W rądlu roztopić masło na patelni, dodać mąke i wymieszać, podgrzać, ale nie dopuścić do zbrązowienia, dolewać mleka mieszając jednocześnie, zagotować, ściągnąć z ognia, dodać parmezanu i wymieszać.

    Zapiekanie:

    mozarella

    Polać ułożone na blasze cameloni beszamelem ułożyć startą lub pokrojoną mozarelle i zapiez przez ok 10-20 min w 220stopniach

    Moje cameloni nigdy nie doczekują się zapiekania, bo zjadam je zaraz po zwinięciu, co jest dobrym i równie smacznym, ale mniej złożonym smakowo rozwiązaniem dla niecierpliwych.

    Smacznego, wasze
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    #2
    małe sprostowanie

    małe sprostowanie kucharza - amatora
    Cameloni przypomina Cannelloni, która to nazwa jest właściwa dla pewnego rodzaju pasty ( czyli po naszemu makaronu ):
    wg definicji Cannelloni to " rodzaj bardzo dużych klusek, w które zawija się mięso lub ser i szpinak, polewanych przed zapiekaniem sosem beszamelowym lub pomidorowym"

    Cameloni zaś to nazwa prowincji w Urugwaju, gdzie osiedlali sie przybysze z Włoch. Coś włoskiego zatem zostaje

    Podsumowując:
    - właściwsza byłaby nazwa Cannelloni + rodzaj farszu

    Osobiście polecam Cannelloni z farszem szpinakowym polane sosem pomidorowym, posypane serem - może być polski, np Natan i zapieczone ( 30 minut w 200 st C ).

    Pozdrawiam,
    S.
    Simon

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Jadłem Canelloni właśnie w wersji ze szpinakiem, sosem pomidorowym i serem. Niebo w gębie...

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Moim zdaniem, właściwą nazwą jest Cameloni, a masz racje, ze ten przepis, który podałem pochodzi z Urugwaju.

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9081

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Jadłem Canelloni właśnie w wersji ze szpinakiem, sosem pomidorowym i serem. Niebo w gębie...
          A czy ktoś może zna przepis na cacuśtamcuśtam z kluchami i szpinakiem.
          Ja osobiście nie lubię szpinaku, ale kusi mnie zrobić sobie do zjedzenia coś oryginalnego z tą zieleniną.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            A czy ktoś może zna przepis na cacuśtamcuśtam z kluchami i szpinakiem.
            Ja osobiście nie lubię szpinaku, ale kusi mnie zrobić sobie do zjedzenia coś oryginalnego z tą zieleniną.
            Niestety nie znam przepisu, bo żarłem w restauracji.
            Za to jak siostra sobie przypomni, to mogę podać przepis na masę szpinakową zawijaną w ciasto francuskie i zapiekaną pod sosem beszamelowym. Jadły to ze smakiem osoby, które normalnie szpinaku do ust nie biorą

            Comment

            • Simon
              † 1964-2008 Piwosz w Raju
              • 2001.02
              • 993

              #7
              Potwierdzam !
              Szpinak w przedszkolu... to była trauma !
              Cannelloni ze szpinakiem zmieniło mój pogląd na to "zielsko" o 180 stopni !
              Przepis jest prosty, ale teraz PRACA !
              Simon

              Comment

              • fteo
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1139

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Farsz:

                mięso wołowe ok 1,5kg
                Zastanawia mnie 1,5 kg mięsa do tych naleśniczków.
                Ile z tego porcji wychodzi?
                http://lotnictwo.net.pl/
                http://www.flightradar24.com/
                http://www.airshow.sp.mil.pl/

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  #9
                  Dawno nie robiłem tego, dlatego pisałem że nie jestem pewien podanych ilości, ale było tego na obiad dla sześciu osób i jeszcze trochę na kolacje zostało.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    Dopiero teraz sobie przypomniałem jeszcze jedną rzecz, ciasto na naleśniki musiałem robić 2 razy, dlatego należy podwoić podane ilości składników na naleśniki.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X