Jest to jedena z moich ulubuinych potraw, cameloni to naleśniki z mielonym mięsem zapiekane w beszamelu. Przepis jest dość długi, ale prosty, dlatego polecam go wszystkim.
Składniki moga sie niedokładnie zgadzać z oryginalnymi przepisami, a ilości są podane "na oko", ale jest to sprawdzony przepis/
Farsz:
mięso wołowe ok 1,5kg
dwie cebule
2-3 ząbki czosnku, jeśli lubicie czosnek to dajcie więcej
seler naciowy
kieliszek lub 2 czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
Mięso należy zmielić, cebulę i czosnek drobno posiekać, seler pokroić dość grubo.
Na rozgrzana patelnię wrzucic cebulę i seler, a po chwili dodać czosnek, po ok. minucie dodać mięso i po chwilowym podsmarzeniu zmniejszyć ogień, wlać wino i dusić aż całe wino wyparuje.
Naleśniki:
szklanka mąki
jedno jajko
szczypta soli
gazowana woda mineralna(może być niegazowana, ale raczej nie mleko)
Wymieszać/zmiksować sól, mąke jajko i trochę wody(tyle żeby ciasto było lekko płynne), a następnie dodawać tyle wody aby łyżka po wyciągnięciu z ciasta była przy cała przez nie otulona. Gdy mamy gotowe ciasto należy usmażyć naleśniki, czego pewnie nikomu nie trzeba tłumaczyć.
Na naleśnik ułożyć trochę farszu(ilość według uznania) tak, żeby twożył on coś w rodzaju leżącego walca, boki podwinąć, lub odciąć i zwinąć naleśnik. Ułożyć zwiniete naleśniki koło siebie na blasze.
Beszamel:
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
50-100g parmezanu(koniecznie w kostce)
Parmezan zetrzeć. W rądlu roztopić masło na patelni, dodać mąke i wymieszać, podgrzać, ale nie dopuścić do zbrązowienia, dolewać mleka mieszając jednocześnie, zagotować, ściągnąć z ognia, dodać parmezanu i wymieszać.
Zapiekanie:
mozarella
Polać ułożone na blasze cameloni beszamelem ułożyć startą lub pokrojoną mozarelle i zapiez przez ok 10-20 min w 220stopniach
Moje cameloni nigdy nie doczekują się zapiekania, bo zjadam je zaraz po zwinięciu, co jest dobrym i równie smacznym, ale mniej złożonym smakowo rozwiązaniem dla niecierpliwych.
Smacznego, wasze
Składniki moga sie niedokładnie zgadzać z oryginalnymi przepisami, a ilości są podane "na oko", ale jest to sprawdzony przepis/
Farsz:
mięso wołowe ok 1,5kg
dwie cebule
2-3 ząbki czosnku, jeśli lubicie czosnek to dajcie więcej
seler naciowy
kieliszek lub 2 czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
Mięso należy zmielić, cebulę i czosnek drobno posiekać, seler pokroić dość grubo.
Na rozgrzana patelnię wrzucic cebulę i seler, a po chwili dodać czosnek, po ok. minucie dodać mięso i po chwilowym podsmarzeniu zmniejszyć ogień, wlać wino i dusić aż całe wino wyparuje.
Naleśniki:
szklanka mąki
jedno jajko
szczypta soli
gazowana woda mineralna(może być niegazowana, ale raczej nie mleko)
Wymieszać/zmiksować sól, mąke jajko i trochę wody(tyle żeby ciasto było lekko płynne), a następnie dodawać tyle wody aby łyżka po wyciągnięciu z ciasta była przy cała przez nie otulona. Gdy mamy gotowe ciasto należy usmażyć naleśniki, czego pewnie nikomu nie trzeba tłumaczyć.
Na naleśnik ułożyć trochę farszu(ilość według uznania) tak, żeby twożył on coś w rodzaju leżącego walca, boki podwinąć, lub odciąć i zwinąć naleśnik. Ułożyć zwiniete naleśniki koło siebie na blasze.
Beszamel:
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
50-100g parmezanu(koniecznie w kostce)
Parmezan zetrzeć. W rądlu roztopić masło na patelni, dodać mąke i wymieszać, podgrzać, ale nie dopuścić do zbrązowienia, dolewać mleka mieszając jednocześnie, zagotować, ściągnąć z ognia, dodać parmezanu i wymieszać.
Zapiekanie:
mozarella
Polać ułożone na blasze cameloni beszamelem ułożyć startą lub pokrojoną mozarelle i zapiez przez ok 10-20 min w 220stopniach
Moje cameloni nigdy nie doczekują się zapiekania, bo zjadam je zaraz po zwinięciu, co jest dobrym i równie smacznym, ale mniej złożonym smakowo rozwiązaniem dla niecierpliwych.
Smacznego, wasze
Comment