Od dziś przez trzy tygodnie mam urlop i trochę będę w kuchni eksperymentował. Jeśli będzie "zjadliwe" rzucę na forum.
do dzisiejszej potrawy potrzeba:
- 4 sprawione pstrągi;
- 40 dag jarzyn (marchew, pietruszka, seler, por, cebula itp);
- szklankę octu;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- pieprz;
- sól
Ugotowałem wywar z jarzyn w osolonej wodzie.
Oczyszczone i umyte pstrągi ugotowałem do miękkości.
Ocet wlałem na patelnię, dodałem sól i pieprz, zagotowałem.
Na drugiej patelni przysmażyłem masło, aż do ciemnobrązowego zabarwienia.
Na zagotowany ocet wlałem masło, zostawiając przypaloną część na patelni..
Wymieszałem oba składniki, nie zagotowując sosu.
Dodać natkę.
Polałem sosem ryby, podałem z frytkami i piwem Perła jasna.
Nie wiedziałem, że ryba gotowana może być tak dobra
do dzisiejszej potrawy potrzeba:
- 4 sprawione pstrągi;
- 40 dag jarzyn (marchew, pietruszka, seler, por, cebula itp);
- szklankę octu;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- pieprz;
- sól
Ugotowałem wywar z jarzyn w osolonej wodzie.
Oczyszczone i umyte pstrągi ugotowałem do miękkości.
Ocet wlałem na patelnię, dodałem sól i pieprz, zagotowałem.
Na drugiej patelni przysmażyłem masło, aż do ciemnobrązowego zabarwienia.
Na zagotowany ocet wlałem masło, zostawiając przypaloną część na patelni..
Wymieszałem oba składniki, nie zagotowując sosu.
Dodać natkę.
Polałem sosem ryby, podałem z frytkami i piwem Perła jasna.
Nie wiedziałem, że ryba gotowana może być tak dobra
Comment