Sałatka w stylu greckim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nevton
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 97

    #1

    Sałatka w stylu greckim

    Składniki (składniki podaję dla dwuch osób)

    1) dwa lub trzy pomidory
    2) sałata lodowa (kilka liści)
    3) jeden dwa ząbki czosnku
    4) Cebula
    5) Feta
    6) Oliwki (zielone)
    7) Bazylia i sól
    8) przyprawa do sałatki greckiej najlepiej z kotany (knorr jest gorszy)
    9) olej i ocet winny

    Do miski wrzucamy
    1) Pokrojone w paski (posztkowane) liście sałaty - kilka liści - trzy może cztery
    2) kroimy pomidory w kostke i wrzucamy do miski
    3) oliwki osuszyć z zalewy i do miski (ilość w/g uznania ja daję 0,3 zawartości słoiczka)
    4) cebule kroimy w talarki i do miski
    5) czonek kroimy na plasterki i do miski
    6) Przyprawić dużą ilością bazyli (może być nawet 0,3 zaratości torebki) i odrobiną soli (feta już jest słona)
    7) Kroimy fetę w kostkę i do miski (ja wrzucam zawartość całego kartonika (większego) bo lubię fete) - przy krojeniu fety nóż moczymy w wodzie co jakiś czas wtedy się nie klei
    8) Delikatnie wymieszać rękami

    9) Uwaga teraz najważniejsze. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem/wegetarianką to do tak zpreparowanej sałatki wrzucamy mięso. Może być na pieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałki, karkówka lub cokolwiek innego byle nie za tłuste ale pokrojone na kawałki.
    Może być nawet szynka pokrojona na kawałki....

    Dla smaku można dorzucić jeszcze pokrojony w paski ser żółty - jakiklowiek

    Teraz robimy sos.
    Do szklanki wlać dwie łyżki stołowe octu i cztery oleju (oliwy z oliwek)
    wsypać zawartość torebki z przyprawa do sałtek grackich i wymieszać.

    Sałatkę rozdzielić na miseczki i polać sosem na chwilę przed jedzeniem.

    Koniec.

    Uwaga ! Jeżeli ktoś lubi wyjątkowo któryś ze składników sałatki to oczywiście można dodać go więcej.
    Można dodać do tego jeszcze paprykę, rzodkiew lub inne takie tam....

    Nieźle też samkuje z winem.
  • Cyrkonia
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 1936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevton
    4) Cebula
    zdecydowanie cukrowa

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nevton
    6) Oliwki (zielone)
    zdecydowanie czarne + zielone
    www.stat-gra.pl

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Na tę sałatkę to podejrzewam każdy z forumowiczów ma swój własny, indywidualny przepis

      Zamiast sosu z torebki proponuję:
      -sok z cytryny
      -oliwa z oliwek
      -pieprz, sól, cukier do smaku
      -wyciśnięty czosnek

      Proporcje cytryny do oliwy w zależności, czy wolicie bardziej tłusty sos, czy bardziej wodnisty.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Na tę sałatkę to podejrzewam każdy z forumowiczów ma swój własny, indywidualny przepis

        Zamiast sosu z torebki proponuję:
        -sok z cytryny
        -oliwa z oliwek
        -pieprz, sól, cukier do smaku
        -wyciśnięty czosnek
        A ja zamiast tego proponuję śmietanę lub jogurt i dosalanie tylko fetą.

        Zazwyczaj w domu daję jeszcze trochę ogórka gruntowego i peperoni ze słoika

        Comment

        • Cyrkonia
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 1936

          #5
          Można jeszcze zrobić sałatkę grecką z miodem

          Chyba z Maggyk i ARTem jadłam coś takiego............ obrzydlistwo
          www.stat-gra.pl

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            A ja zamiast tego proponuję śmietanę lub jogurt i dosalanie tylko fetą.
            Ale jesli tak, to jogurt koniecznie z czosnkiem
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Albo koniecznie bez

              Comment

              • nevton
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.09
                • 97

                #8
                Co kraj to obyczaj Czasami robię sos sam jak mam na to ochotę ale wtedy też robie to na occie i oleju/oliwice bo lubie mocny nie dodaje cukru za to dosypuje sporo ziół/przypraw.

                Twój pomysł też wydaje się ciekawy

                Będę musiał kiedyś spróbować twojego przepisu
                Ostatnia zmiana dokonana przez nevton; 2005-10-17, 06:39.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                  dadek
                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                  2025-02-12, 02:28
                • pebejot
                  Zduńska Wola, Św. Maksymiliana Marii Kolbego 4, Staropolski Ogródek Piwny
                  pebejot
                  Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
                  Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
                  Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
                  2024-10-19, 09:24
                • pebejot
                  Szwecja, Uppsala, Östra Ågatan 59, Bryggeriet Ångkvarn
                  pebejot
                  Browar restauracyjny w centrum przyjemnego miasta Uppsala, zlokalizowany nad brzegiem rzeki Fyris z widokiem na zamek.
                  Niewielki lokal z przytulnym wnętrzem i muzyką awangardową.
                  Wewnątrz dwie sale, w tym główna z barem i druga oddzielona rozsuwanymi drzwiami.
                  Za barem znajduje...
                  2024-08-07, 11:04
                • dadek
                  Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                  dadek
                  Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                  2023-12-08, 01:06
                • dadek
                  Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                  dadek
                  Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                  2023-10-06, 00:10
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...