Składniki (składniki podaję dla dwuch osób)
1) dwa lub trzy pomidory
2) sałata lodowa (kilka liści)
3) jeden dwa ząbki czosnku
4) Cebula
5) Feta
6) Oliwki (zielone)
7) Bazylia i sól
8) przyprawa do sałatki greckiej najlepiej z kotany (knorr jest gorszy)
9) olej i ocet winny
Do miski wrzucamy
1) Pokrojone w paski (posztkowane) liście sałaty - kilka liści - trzy może cztery
2) kroimy pomidory w kostke i wrzucamy do miski
3) oliwki osuszyć z zalewy i do miski (ilość w/g uznania ja daję 0,3 zawartości słoiczka)
4) cebule kroimy w talarki i do miski
5) czonek kroimy na plasterki i do miski
6) Przyprawić dużą ilością bazyli (może być nawet 0,3 zaratości torebki) i odrobiną soli (feta już jest słona)
7) Kroimy fetę w kostkę i do miski (ja wrzucam zawartość całego kartonika (większego) bo lubię fete) - przy krojeniu fety nóż moczymy w wodzie co jakiś czas wtedy się nie klei
8) Delikatnie wymieszać rękami
9) Uwaga teraz najważniejsze. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem/wegetarianką to do tak zpreparowanej sałatki wrzucamy mięso. Może być na pieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałki, karkówka lub cokolwiek innego byle nie za tłuste ale pokrojone na kawałki.
Może być nawet szynka pokrojona na kawałki....
Dla smaku można dorzucić jeszcze pokrojony w paski ser żółty - jakiklowiek
Teraz robimy sos.
Do szklanki wlać dwie łyżki stołowe octu i cztery oleju (oliwy z oliwek)
wsypać zawartość torebki z przyprawa do sałtek grackich i wymieszać.
Sałatkę rozdzielić na miseczki i polać sosem na chwilę przed jedzeniem.
Koniec.
Uwaga ! Jeżeli ktoś lubi wyjątkowo któryś ze składników sałatki to oczywiście można dodać go więcej.
Można dodać do tego jeszcze paprykę, rzodkiew lub inne takie tam....
Nieźle też samkuje z winem.
1) dwa lub trzy pomidory
2) sałata lodowa (kilka liści)
3) jeden dwa ząbki czosnku
4) Cebula
5) Feta
6) Oliwki (zielone)
7) Bazylia i sól
8) przyprawa do sałatki greckiej najlepiej z kotany (knorr jest gorszy)
9) olej i ocet winny
Do miski wrzucamy
1) Pokrojone w paski (posztkowane) liście sałaty - kilka liści - trzy może cztery
2) kroimy pomidory w kostke i wrzucamy do miski
3) oliwki osuszyć z zalewy i do miski (ilość w/g uznania ja daję 0,3 zawartości słoiczka)
4) cebule kroimy w talarki i do miski
5) czonek kroimy na plasterki i do miski
6) Przyprawić dużą ilością bazyli (może być nawet 0,3 zaratości torebki) i odrobiną soli (feta już jest słona)
7) Kroimy fetę w kostkę i do miski (ja wrzucam zawartość całego kartonika (większego) bo lubię fete) - przy krojeniu fety nóż moczymy w wodzie co jakiś czas wtedy się nie klei
8) Delikatnie wymieszać rękami
9) Uwaga teraz najważniejsze. Jeżeli nie jesteś wegetarianinem/wegetarianką to do tak zpreparowanej sałatki wrzucamy mięso. Może być na pieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałki, karkówka lub cokolwiek innego byle nie za tłuste ale pokrojone na kawałki.
Może być nawet szynka pokrojona na kawałki....
Dla smaku można dorzucić jeszcze pokrojony w paski ser żółty - jakiklowiek
Teraz robimy sos.
Do szklanki wlać dwie łyżki stołowe octu i cztery oleju (oliwy z oliwek)
wsypać zawartość torebki z przyprawa do sałtek grackich i wymieszać.
Sałatkę rozdzielić na miseczki i polać sosem na chwilę przed jedzeniem.
Koniec.
Uwaga ! Jeżeli ktoś lubi wyjątkowo któryś ze składników sałatki to oczywiście można dodać go więcej.
Można dodać do tego jeszcze paprykę, rzodkiew lub inne takie tam....
Nieźle też samkuje z winem.
Comment