Dziś w domku przygotowałem dla rodziny placki meksykańskie.
CIASTO:
- 40 dag mąki pszennej lub kukurydzianej;
- 3/4 kostki smalcu;
- szklanka gorącej wody
NADZIENIE:
- 40 dag mielonego drobiowego mięsa;
- 6 łyżek śmietany;
- 2 cebule (posiekane);
- 2 papryki (pokrojone w kostkę);
- filiżanka startego żółtego sera;
- 1/2 łyżeczki imbiru;
- sól;
- pieprz;
- 2 łyżki masła;
- sałata.
PRZEPIS:
- mąkę zagniatamy ze smalcem, przyprawiamy solą, dodajemy wody i wyrabiamy elastyczne ciasto;
- włkujemy cienko i wycinamy krążki średnicy ok. 18 cm;
- na patelni smażymy po 10-20 sek z każdej strony;
- zdejmujemy, składamy ciepłe na pół i odstawiamy w ciepłe miejsce;
- cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso, paprykę i smażymy 10 minut;
- dodajemy przyprawy, śmietanę i dusimy mieszając co jakiś czas przez 10 minut;
- ciepłe placki taco nadziewamy mięsem, posypujemy porwaną na strzępy sałatą i wiórkami sera
SMACZNEGO!
CIASTO:
- 40 dag mąki pszennej lub kukurydzianej;
- 3/4 kostki smalcu;
- szklanka gorącej wody
NADZIENIE:
- 40 dag mielonego drobiowego mięsa;
- 6 łyżek śmietany;
- 2 cebule (posiekane);
- 2 papryki (pokrojone w kostkę);
- filiżanka startego żółtego sera;
- 1/2 łyżeczki imbiru;
- sól;
- pieprz;
- 2 łyżki masła;
- sałata.
PRZEPIS:
- mąkę zagniatamy ze smalcem, przyprawiamy solą, dodajemy wody i wyrabiamy elastyczne ciasto;
- włkujemy cienko i wycinamy krążki średnicy ok. 18 cm;
- na patelni smażymy po 10-20 sek z każdej strony;
- zdejmujemy, składamy ciepłe na pół i odstawiamy w ciepłe miejsce;
- cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso, paprykę i smażymy 10 minut;
- dodajemy przyprawy, śmietanę i dusimy mieszając co jakiś czas przez 10 minut;
- ciepłe placki taco nadziewamy mięsem, posypujemy porwaną na strzępy sałatą i wiórkami sera
SMACZNEGO!
Comment