Placki meksykańskie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9128

    #1

    Placki meksykańskie.

    Dziś w domku przygotowałem dla rodziny placki meksykańskie.

    CIASTO:
    - 40 dag mąki pszennej lub kukurydzianej;
    - 3/4 kostki smalcu;
    - szklanka gorącej wody

    NADZIENIE:
    - 40 dag mielonego drobiowego mięsa;
    - 6 łyżek śmietany;
    - 2 cebule (posiekane);
    - 2 papryki (pokrojone w kostkę);
    - filiżanka startego żółtego sera;
    - 1/2 łyżeczki imbiru;
    - sól;
    - pieprz;
    - 2 łyżki masła;
    - sałata.

    PRZEPIS:
    - mąkę zagniatamy ze smalcem, przyprawiamy solą, dodajemy wody i wyrabiamy elastyczne ciasto;
    - włkujemy cienko i wycinamy krążki średnicy ok. 18 cm;
    - na patelni smażymy po 10-20 sek z każdej strony;
    - zdejmujemy, składamy ciepłe na pół i odstawiamy w ciepłe miejsce;
    - cebulę szklimy na maśle, dodajemy mięso, paprykę i smażymy 10 minut;
    - dodajemy przyprawy, śmietanę i dusimy mieszając co jakiś czas przez 10 minut;
    - ciepłe placki taco nadziewamy mięsem, posypujemy porwaną na strzępy sałatą i wiórkami sera

    SMACZNEGO!
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
  • mluk
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 778

    #2
    Brzmi cudownie. Przećwiczę w łikend.

    Dobrze ma z Tobą rodzina... Ugotuje, piwo zrobi. Mnie by się taka żona przydała, bo jak narazie, to ja gotuję i piwo robię (niesmaczne zresztą)
    Ostatnia zmiana dokonana przez mluk; 2005-10-13, 20:45.
    "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

    Comment

    • Ahumba
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛
      • 2001.05
      • 9128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk
      Brzmi cudownie. Przećwiczę w łikend.

      Dobrze ma z Tobą rodzina... Ugotuje, piwo zrobi. Mnie by się taka żona przydała, bo jak narazie, to ja gotuję i piwo robię (niesmaczne zresztą)
      No to robisz to samo co ja, tylko na piwo mnie ma kto zawieźć i przywieźć.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

      Comment

      • Cyrkonia
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 1936

        #4
        Ja znam zupełnie inne placki meksykańskie w jakimś dziwnym programie pokazywali......
        trzeba wziąć kilka ziemniaków, obrać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju razem z cebulką.
        W głębokim naczyniu roztrzepać kilka jajek, dorzucić do tego podsmażone ziemniaki z cebulką, doprawić i znów wrzucić wszystko na patelnię. Zrobi się z tego wielki jajeczny placek....... proste, szybkie .......... ja czasami dorzucam do tego szczypiorek i inne zielska w zależności od humoru
        www.stat-gra.pl

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Cyrkonio, to nie są placki meksykańskie To jak najbardziej hiszpańska tortilla. Danie tanie, więc wywodzi się od ubogiego chłopstwa. Niemniej szybko się je robi i jest przepyszne.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            I jeszcze jedno, żeby nie było nieporozumień - hiszpańskiej tortilli (a więc powyższych ziemniaków z jajkiem) nie można mylić z tortillą meksykańską - a więc plackami chyba z mąki kukurydzianej.

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9128

              #7
              Tu w przepisie o tych plackach z mąki kukurydzianej piszą - placki taco
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                No właśnie jakoś nigdy nie zagłębiłem się w róznicę między taco, tortillą i jeszcze innymi rodzajami placków meksykańskich. Ktoś się na tym zna i mógłby wyjaśnić?

                Comment

                • Cyrkonia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.10
                  • 1936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Cyrkonio, to nie są placki meksykańskie To jak najbardziej hiszpańska tortilla. Danie tanie, więc wywodzi się od ubogiego chłopstwa. Niemniej szybko się je robi i jest przepyszne.
                  a może i tak się to nazywało ............. widziałam to w jakimś dziwnie tłumaczonym programie, na dodatek dla dzieci
                  www.stat-gra.pl

                  Comment

                  • kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                    Cyrkonio, to nie są placki meksykańskie To jak najbardziej hiszpańska tortilla. Danie tanie, więc wywodzi się od ubogiego chłopstwa. Niemniej szybko się je robi i jest przepyszne.
                    Tortille są znane nie tylko w Hiszpanii ale też w Ameryce Środkowej w tym w Meksyku.Spopularyzowane zostały przez Taco Bell,który nawet chwilę działał w Polsce.
                    Obecnie bardziej się kojarzą z Meksykiem niż z Hiszpanią.

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #11
                      Tak, tylko w Taco Bell były meskykańskie tortille, a nie hiszpańskie
                      Tak jak pisał Twilight, tortilla tortilli nie równa. Hiszpańska i meksykańska to 2 zupełnie różne dania!
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2005-10-16, 13:27.

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                        Tak, tylko w Taco Bell były meskykańskie tortille, a nie hiszpańskie
                        Tak jak pisał Twilight, tortilla tortilli nie równa. Hiszpańska i meksykańska to 2 zupełnie różne dania!
                        Nie znam hiszpańskiej tortilli natomiast meksykańska to kukurydziany placek przypominający naszego naleśnika i zastępujący chleb.

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #13
                          A hiszpańska to właśnie cyrkoniowe kartofle z jajkiem.

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Ukraina, Charków, Jurivska 17, Pivobar
                            dadek
                            Na ostatni wieczór w Charkowie 13.02.2020 wybraliśmy się do knajpki przy browarze o niezbyt trafionej nazwie Pivobar. Powstał w 2011 roku i mieści się on na tyłach jednej z głównych, wielokilometrowych ulic miasta jaką jest Moskovskskij Prospekt, ale w odległości 10 minut jazdy tramwajem...
                            2020-03-21, 04:55
                          • dadek
                            Jaworzec 1, Bacówka Jaworzec
                            dadek
                            Piękny, słoneczny i temperaturowo letni wrzesień (25.09.2023 mieliśmy 25°C) sprzyjał bieszczadzkim wędrówkom. Idąc czarnym szlakiem z Dołżycy przez przełęcz Orłowicza do Wetliny, mniej więcej w połowie drogi przekraczamy rzekę Wetlinę i trafiamy do uroczego miejsca jakim jest Jaworzec....
                            2023-10-05, 01:23
                          • e-prezes
                            Pinta, Portermass Amburana
                            e-prezes
                            Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
                            2025-01-19, 15:40
                          • darekd
                            Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles
                            darekd
                            Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

                            Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
                            Jest niefiltrowane

                            11,6% ekstr.
                            5,1% alk.

                            https://www.veldensteiner.de/kraeusen-he...
                            2024-12-16, 22:49
                          • dadek
                            Czechy, Brno-Medlánky, Kytnerova 6/1, Pivovarská restaurace Moravia
                            dadek
                            Firmowa restauracja browaru Moravia ulokowana tuż obok niego. Wnętrze jasne, bardzo przyjemnie urządzone, jest przytulnie i zarazem swojsko po czesku. W głównej sali dominuje jasne drewno, kwadratowe słupy podtrzymują takież belki sufitowe i strop. Stoły, tak duże 6-osobowe, jak i mniejsze...
                            2022-02-09, 01:30
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...