Sałatka z soją i porem - u mnie w domu nazywana "śmierdziuchem"
Składniki:
1. soja
2. por
3. ogórki konserwowe
4. ser żółty
5. czosnek
6. majonez
7. sól i pieprz
- Soję ugotować i ostudzić.
- Pora umyć, jak najcieniej pokroić (najlepiej tylko te białe części), zgnieść aż puści sok.
- zmieszać ze sobą ugotowaną soję i zgniecionego pora - mniej więcej w równych ilościach
- ser żółty pokroić jak najdrobniej (może to być miękki ser, wtedy się trochę w sałatce "rozpuści", ale może to być również twardy i pikantny ser) - dodać do soji i pora
- ogórki konserwowe pokroić jak najdrobniej i również dodać do reszty (lepiej dać mniej ogórków i w razie czego później dołożyć. Jeśli od razu dodamy zbyt dużo to saładka będzie strasznie kwaśna i w sumie nienadająca się do zjedzenia - chyba że ktoś takie lubi)
- czosnek albo wycisnąć albo drobno posiekać i dodać do reszty
- wszystko wymieszać z majonezem. Ja do tej sałatki preferuję Majonez Winiary Dekoracyjny
- dosolić, dopieprzyć do smaku
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień jak wszystko się "przegryzie"
Składniki:
1. soja
2. por
3. ogórki konserwowe
4. ser żółty
5. czosnek
6. majonez
7. sól i pieprz
- Soję ugotować i ostudzić.
- Pora umyć, jak najcieniej pokroić (najlepiej tylko te białe części), zgnieść aż puści sok.
- zmieszać ze sobą ugotowaną soję i zgniecionego pora - mniej więcej w równych ilościach
- ser żółty pokroić jak najdrobniej (może to być miękki ser, wtedy się trochę w sałatce "rozpuści", ale może to być również twardy i pikantny ser) - dodać do soji i pora
- ogórki konserwowe pokroić jak najdrobniej i również dodać do reszty (lepiej dać mniej ogórków i w razie czego później dołożyć. Jeśli od razu dodamy zbyt dużo to saładka będzie strasznie kwaśna i w sumie nienadająca się do zjedzenia - chyba że ktoś takie lubi)
- czosnek albo wycisnąć albo drobno posiekać i dodać do reszty
- wszystko wymieszać z majonezem. Ja do tej sałatki preferuję Majonez Winiary Dekoracyjny
- dosolić, dopieprzyć do smaku
Sałatka najlepsza jest na drugi dzień jak wszystko się "przegryzie"
Comment