Ale trafiłem fajny przepis. Gulasz się teraz gotuje a ja już ślinotoku dostaję.
SKŁADNIKI:
- 1 kg wieprzowiny do duszenia;
- 0,4 kg cebuli;
- 50g oleju;
- 2 łyżki masła;
- 50g mąki;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 50g koncentratu pomidorowego;
- sól;
- świeżo zmielony pieprz;
- 1/8l śmietanki;
- 1/2l jasnego piwa;
- 1/4l rosołu mięsnego lub z kostki;
- starta skórka z 1/2 cytryny.
PRZEPIS:
- mięso pokroić na nieduże kawałki;
- cebulę obrać i pokroić w krążki;
- masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę;
- kawałki mięsa obtoczyć w mące;
- olej rozgrzać w garnku i obsmażyć na nim mięso;
- dodać cebulę i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem;
- dolać piwo i rosół, całość dusić ok. 1 godziny;
- mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką i dodać do mięsa, przyprawić startą skórką cytrynową, doprawić do smaku;
- dobrze komponują się z tym kluski ziemniaczane.
ODMIANY:
- CZESKA - połowę cebuli zastąpić grzybami, serwować z knedlikami;
- WŁOSKA - zamiast piwa - lekkie wino, podawać z białym pieczywem;
- MEKSYKAŃSKA - zamiast połowy cebuli dać 200g pokrojonej w krążki papryki, doprawić ostrym sosem Tabasco, podawać z ryżem wymieszanym z kukurydzą.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
- 1 kg wieprzowiny do duszenia;
- 0,4 kg cebuli;
- 50g oleju;
- 2 łyżki masła;
- 50g mąki;
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
- 50g koncentratu pomidorowego;
- sól;
- świeżo zmielony pieprz;
- 1/8l śmietanki;
- 1/2l jasnego piwa;
- 1/4l rosołu mięsnego lub z kostki;
- starta skórka z 1/2 cytryny.
PRZEPIS:
- mięso pokroić na nieduże kawałki;
- cebulę obrać i pokroić w krążki;
- masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę;
- kawałki mięsa obtoczyć w mące;
- olej rozgrzać w garnku i obsmażyć na nim mięso;
- dodać cebulę i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem;
- dolać piwo i rosół, całość dusić ok. 1 godziny;
- mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką i dodać do mięsa, przyprawić startą skórką cytrynową, doprawić do smaku;
- dobrze komponują się z tym kluski ziemniaczane.
ODMIANY:
- CZESKA - połowę cebuli zastąpić grzybami, serwować z knedlikami;
- WŁOSKA - zamiast piwa - lekkie wino, podawać z białym pieczywem;
- MEKSYKAŃSKA - zamiast połowy cebuli dać 200g pokrojonej w krążki papryki, doprawić ostrym sosem Tabasco, podawać z ryżem wymieszanym z kukurydzą.
SMACZNEGO
Comment