Bawarski gulasz z cebulą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    Bawarski gulasz z cebulą

    Ale trafiłem fajny przepis. Gulasz się teraz gotuje a ja już ślinotoku dostaję.

    SKŁADNIKI:
    - 1 kg wieprzowiny do duszenia;
    - 0,4 kg cebuli;
    - 50g oleju;
    - 2 łyżki masła;
    - 50g mąki;
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
    - 50g koncentratu pomidorowego;
    - sól;
    - świeżo zmielony pieprz;
    - 1/8l śmietanki;
    - 1/2l jasnego piwa;
    - 1/4l rosołu mięsnego lub z kostki;
    - starta skórka z 1/2 cytryny.

    PRZEPIS:
    - mięso pokroić na nieduże kawałki;
    - cebulę obrać i pokroić w krążki;
    - masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę;
    - kawałki mięsa obtoczyć w mące;
    - olej rozgrzać w garnku i obsmażyć na nim mięso;
    - dodać cebulę i koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem;
    - dolać piwo i rosół, całość dusić ok. 1 godziny;
    - mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietanką i dodać do mięsa, przyprawić startą skórką cytrynową, doprawić do smaku;
    - dobrze komponują się z tym kluski ziemniaczane.

    ODMIANY:
    - CZESKA - połowę cebuli zastąpić grzybami, serwować z knedlikami;
    - WŁOSKA - zamiast piwa - lekkie wino, podawać z białym pieczywem;
    - MEKSYKAŃSKA - zamiast połowy cebuli dać 200g pokrojonej w krążki papryki, doprawić ostrym sosem Tabasco, podawać z ryżem wymieszanym z kukurydzą.

    SMACZNEGO
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9056

    #2
    Potrawę tą wprowadzam do stałego zestawu potraw konsumowanych u nas w domu.
    PY-CHO-TA
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • mluk
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.01
      • 778

      #3
      Przepis zrealizowany.

      Danie smakowało zarówno mnie, żonie, jak i mojemu tacie (mojemu przyajcielowi smakowało z opowieści). Naprawdę coś genialnego.

      U mnie podane z kopytkami i surówką "hetmańską" (cokolwiek to znaczy...).

      Polecam!!!

      Podziękowania dla Ahumby!
      Last edited by mluk; 2005-10-20, 21:29.
      "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        #4
        Dzisiaj na naszym stole pojawi się odmiana czeska "Gulaszu Ahumby". Jednym ze skłaników będzie "Złote" z browaru Staropolskiego
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        Przetwarzanie...
        X