Dziś zaserwowałem ostrą potrawę, którą TRZEBA zapić piwem
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak (ok.1,2 kg)podzielony na porcje [ a ja wziąłem 4 piersi kurczaka ];
- sól;
- pieprz;
- 2 płaskie łyżki ostrej mielonej papryki;
- 2 cebule pokrojone w bardzo drobną kostkę;
- 2 ząbki czosnku posiekanego;
- 2 żółte papryki pokrojone w drobną kostkę;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki;
- 1 szklanka rosołu z kury;
- 150 g śmietany 22%;
- 1 pęczxek natki pietruszki.
PRZEPIS:
- porcje kurczka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i 1 łyżką ostrej papryki;
- piekarnik nagrzać do 220 stopni;
- rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na dużym ogniu i wyjąć go na talerz;
- na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i smażyć kilka chwil;
- dodać resztę ostrej papryki, paprykę słodką, podlać rosołem, krótko dusić, zagotować i dodać śmietanę;
- kurczaka położyć na brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut w gorącym piekarniku;
- kurczka ułożyć na ogrzanych talerzach z makaronem, podawać posypanego natką i polanego sosem
SMACZNEGO !
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak (ok.1,2 kg)podzielony na porcje [ a ja wziąłem 4 piersi kurczaka ];
- sól;
- pieprz;
- 2 płaskie łyżki ostrej mielonej papryki;
- 2 cebule pokrojone w bardzo drobną kostkę;
- 2 ząbki czosnku posiekanego;
- 2 żółte papryki pokrojone w drobną kostkę;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki;
- 1 szklanka rosołu z kury;
- 150 g śmietany 22%;
- 1 pęczxek natki pietruszki.
PRZEPIS:
- porcje kurczka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i 1 łyżką ostrej papryki;
- piekarnik nagrzać do 220 stopni;
- rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na dużym ogniu i wyjąć go na talerz;
- na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i smażyć kilka chwil;
- dodać resztę ostrej papryki, paprykę słodką, podlać rosołem, krótko dusić, zagotować i dodać śmietanę;
- kurczaka położyć na brytfannę i piec pod przykryciem 45 minut w gorącym piekarniku;
- kurczka ułożyć na ogrzanych talerzach z makaronem, podawać posypanego natką i polanego sosem
SMACZNEGO !
Comment