SKŁADNIKI:
- 80 dag mielonego mięsa
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatułowa
- 1 cebula
- 5 dag tartego żółtego sera - goudy
- 80 dag marchewki
- 40 dag porów
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
- olej
- ulubione piwo
PRZEPIS:
- cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu
- bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, zagnieść z jajkiem, mięsem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem
- z masy mięsnej uformować podłużną pieczeń, obtoczyć w smażonej cebuli
- ułożyć ją na posmarowanej olejem blasze, posypać żółtym serem, wsunąć do rozgrzanego piekarnika (175 stopni)
- piec godzinę w piekarniku
- marchewki i pory pokroić w średniej wielkości plasterki.
- marchewki ułożyć w rondlu, zalać 0,4 l. wrzącej lekko osolonej wody, gotować 15 minut
- już po 5 minutach dodać pory, a pod koniec 15 minut śmietanę i zasmażkę, króko gotować nie przerywając mieszania
- przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatułową
- wyjąć z lodówki piwo, nalać do szklanki lub kufla
- na talerz ziemniaki, pieczeń, sos
- jeść i popijaćpiwem
SMACZNEGO
- 80 dag mielonego mięsa
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatułowa
- 1 cebula
- 5 dag tartego żółtego sera - goudy
- 80 dag marchewki
- 40 dag porów
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
- olej
- ulubione piwo
PRZEPIS:
- cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu
- bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, zagnieść z jajkiem, mięsem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem
- z masy mięsnej uformować podłużną pieczeń, obtoczyć w smażonej cebuli
- ułożyć ją na posmarowanej olejem blasze, posypać żółtym serem, wsunąć do rozgrzanego piekarnika (175 stopni)
- piec godzinę w piekarniku
- marchewki i pory pokroić w średniej wielkości plasterki.
- marchewki ułożyć w rondlu, zalać 0,4 l. wrzącej lekko osolonej wody, gotować 15 minut
- już po 5 minutach dodać pory, a pod koniec 15 minut śmietanę i zasmażkę, króko gotować nie przerywając mieszania
- przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatułową
- wyjąć z lodówki piwo, nalać do szklanki lub kufla
- na talerz ziemniaki, pieczeń, sos
- jeść i popijaćpiwem
SMACZNEGO