Oto co zaserwowałem na rodzinny obiad urodzinowy Żony-Taxi.
OMLETY Z KLOPSIKAMI
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa;
- 2 małe cebule;
- 5 jajek;
- sól;
- biały pieprz;
- słodka papryka;
- 4 pomidory;
- 10 dag sałaty;
- 200ml mleka;
- 15 dag mąki;
- po 4 gałązki rozmarynu i szałwi;
- 6 łyżek oleju;
- 10 dag jogurtu naturalnego;
- 15 dag śmietany kremówki;
- trochę cukru;
PRZEPIS:
- cebule drobno posiekać;
- mięso zagnieść z cebulą i 1 jajkiem, przyprawić pikantnie solą, pieprzem i papryką;
- uformować z masy mięsnej małe klopsiki;
- pomidory pokroić w kostkę, sałatę umyć, osączyć i porwać na małe kawałki;
- 4 jajka rozbić, rozdzielić żółtka od białek;
- żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, szczyptą soli, białka ubić na sztywną pianę, porcjami dokładać do ciasta i wmieszać;
- mocno rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać po 1 gałązce rozmarynu i szałwi, wlać 1/4 ciasta, smażyć 8 minut na małym ogniu, zdjąć z patelni, złożyć na pół. Powtórzyć jeszcze 3 razy;
- na pozostałym oleju smażyć klopsiki 5 minut i mieszać;
- jogurt wymieszać ze śmietaną , przyprawić solą, pieprzem i cukrem;
- omlety wypełnić klopsikami, sałatą, pomidorami i sosem jogurtowym.
- ja do potrawy podałem butelki kipera pilsa regionalnego.
SMACZNEGO!
OMLETY Z KLOPSIKAMI
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa;
- 2 małe cebule;
- 5 jajek;
- sól;
- biały pieprz;
- słodka papryka;
- 4 pomidory;
- 10 dag sałaty;
- 200ml mleka;
- 15 dag mąki;
- po 4 gałązki rozmarynu i szałwi;
- 6 łyżek oleju;
- 10 dag jogurtu naturalnego;
- 15 dag śmietany kremówki;
- trochę cukru;
PRZEPIS:
- cebule drobno posiekać;
- mięso zagnieść z cebulą i 1 jajkiem, przyprawić pikantnie solą, pieprzem i papryką;
- uformować z masy mięsnej małe klopsiki;
- pomidory pokroić w kostkę, sałatę umyć, osączyć i porwać na małe kawałki;
- 4 jajka rozbić, rozdzielić żółtka od białek;
- żółtka wymieszać z mąką, mlekiem, szczyptą soli, białka ubić na sztywną pianę, porcjami dokładać do ciasta i wmieszać;
- mocno rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać po 1 gałązce rozmarynu i szałwi, wlać 1/4 ciasta, smażyć 8 minut na małym ogniu, zdjąć z patelni, złożyć na pół. Powtórzyć jeszcze 3 razy;
- na pozostałym oleju smażyć klopsiki 5 minut i mieszać;
- jogurt wymieszać ze śmietaną , przyprawić solą, pieprzem i cukrem;
- omlety wypełnić klopsikami, sałatą, pomidorami i sosem jogurtowym.
- ja do potrawy podałem butelki kipera pilsa regionalnego.
SMACZNEGO!