Danie wręcz perfidnie proste:
Produkty:
-kiełbasa (u mnie 4 śląskie)
-cebula (2 szt średnie)
-odrobina tłuszczu (licząc na wytapiany z kiełbasy)
-1/2 butelki piwa (stout domowy zacierany na słodko - mniam)
-kromal (sznytka) chleba
Utensylia:
-garnek
-pokrywka
-łycha do mieszania
-talerz
-nóż i widelec
Sposób:
U mnie - nacięcie kiełbasy na kratkę (gdy kiełbasa biała - nie nacinać) i do garka na mały ogień, chwilę smażyć, dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i tłuszcz. Próbować intensywnie mieszać (kiełbasa lubi przeszkadzać). Przykryć na 2 min, dodać piwo i przykryć, dusić 2-3 min. Dodać porwaną kromkę chleba w celu zagęszczenia sosu, sól, pieprz - dusić do całkowitego rozpadnięcia się chleba.
Spożywać na talerzu, nożem i widelcem.
W wypadku wegetarian odpuścić sobie kiełbasę...
Smacznego.
Produkty:
-kiełbasa (u mnie 4 śląskie)
-cebula (2 szt średnie)
-odrobina tłuszczu (licząc na wytapiany z kiełbasy)
-1/2 butelki piwa (stout domowy zacierany na słodko - mniam)
-kromal (sznytka) chleba
Utensylia:
-garnek
-pokrywka
-łycha do mieszania
-talerz
-nóż i widelec
Sposób:
U mnie - nacięcie kiełbasy na kratkę (gdy kiełbasa biała - nie nacinać) i do garka na mały ogień, chwilę smażyć, dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i tłuszcz. Próbować intensywnie mieszać (kiełbasa lubi przeszkadzać). Przykryć na 2 min, dodać piwo i przykryć, dusić 2-3 min. Dodać porwaną kromkę chleba w celu zagęszczenia sosu, sól, pieprz - dusić do całkowitego rozpadnięcia się chleba.
Spożywać na talerzu, nożem i widelcem.
W wypadku wegetarian odpuścić sobie kiełbasę...
Smacznego.
Comment