Sos piwny i kiełbasa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbysia
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.09
    • 907

    Sos piwny i kiełbasa

    Danie wręcz perfidnie proste:
    Produkty:
    -kiełbasa (u mnie 4 śląskie)
    -cebula (2 szt średnie)
    -odrobina tłuszczu (licząc na wytapiany z kiełbasy)
    -1/2 butelki piwa (stout domowy zacierany na słodko - mniam)
    -kromal (sznytka) chleba
    Utensylia:
    -garnek
    -pokrywka
    -łycha do mieszania
    -talerz
    -nóż i widelec

    Sposób:
    U mnie - nacięcie kiełbasy na kratkę (gdy kiełbasa biała - nie nacinać) i do garka na mały ogień, chwilę smażyć, dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i tłuszcz. Próbować intensywnie mieszać (kiełbasa lubi przeszkadzać). Przykryć na 2 min, dodać piwo i przykryć, dusić 2-3 min. Dodać porwaną kromkę chleba w celu zagęszczenia sosu, sól, pieprz - dusić do całkowitego rozpadnięcia się chleba.
    Spożywać na talerzu, nożem i widelcem.
    W wypadku wegetarian odpuścić sobie kiełbasę...
    Smacznego.
    Last edited by zbysia; 2006-01-01, 19:02.
    fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
  • michioso
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 112

    #2
    Hmm przepis wydaje się jakoś dziwne znajomy Ja bym użył pajde ciemnego pieczywa lub też razowego By podkreślić jeszcze dodatkowo smak potrawy
    Coś czuje, że trzeba będzie wypróbowac przepis na własnej skórze w weekend.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X