Ponieważ zebrałem wczoraj od administracji joby za zaniedbywanie się i ie umieszczanie żadnych przepisów przez co Art usechł był z głodu, podaję przepis na potrawę jednogarnkową, którą dziś zaserwowałem na obiad.
SKŁADNIKI:
- 75 dag filetów z kurczaka ( pokrojone w grubą kostkę);
- 15 dag szalotki ( obrane, przekrojone na pół );
- 20 dag marchwi ( pokrojona w duże ukośne talarki );
- 75 dag ziemniaków ( pokrojone w średnią kostkę );
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina;
- 700 ml bulionu;
- 1 cytryna;
- 1 główka młodego czosnku;
- sól, pieprz;
- majeranek, tymianek, szałwia, natka pietruszki, oregano, mogą być inne zioła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZEPIS:
- w garnku rozgrzać oliwę, mięso smażyć 4 minuty, do zarumienienia się;
- dodać szalotkę, czosnek, marchewkę, ziemniaki, wymieszać i gotować następne 4 minuty;
- dodać przecier, wino, bulion, pod przykryciem gotować 10 minut;
- w tym czasie spażyć cytrynę, pokroić na cienkie plasterki
- dodać cytrynę, gotować następne 5 minut;
- mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do gara, przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła, zagotować i na talerz.
- a gdzie piwo? w fermentorze
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
- 75 dag filetów z kurczaka ( pokrojone w grubą kostkę);
- 15 dag szalotki ( obrane, przekrojone na pół );
- 20 dag marchwi ( pokrojona w duże ukośne talarki );
- 75 dag ziemniaków ( pokrojone w średnią kostkę );
- 2 łyżki oliwy;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina;
- 700 ml bulionu;
- 1 cytryna;
- 1 główka młodego czosnku;
- sól, pieprz;
- majeranek, tymianek, szałwia, natka pietruszki, oregano, mogą być inne zioła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZEPIS:
- w garnku rozgrzać oliwę, mięso smażyć 4 minuty, do zarumienienia się;
- dodać szalotkę, czosnek, marchewkę, ziemniaki, wymieszać i gotować następne 4 minuty;
- dodać przecier, wino, bulion, pod przykryciem gotować 10 minut;
- w tym czasie spażyć cytrynę, pokroić na cienkie plasterki
- dodać cytrynę, gotować następne 5 minut;
- mąkę rozprowadzić z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do gara, przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła, zagotować i na talerz.
- a gdzie piwo? w fermentorze
SMACZNEGO