Zupa czosnkowa - odtrutka po przepiciu.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #1

    Zupa czosnkowa - odtrutka po przepiciu.

    Na bazie zwykłego rosołu.

    Do gotującego się rosołu wciskamy czosnek (po 2-3 ząbki na porcję) i gotujemy minutę lub dwie. Jak już zupa jest na talerzu to do każdej porcji wbijamy SAMO ŻÓŁTKO z jajka i mieszamy zanim się zetnie. Podajemy z grzankami. Najlepiej zrobić je duże ze świeżego chleba na patelni na oleju tuż przed jedzeniem.

    Zupa sprawdza się szczególnie wtedy jak w sobotę popije się z kolegami i wróci baaardzo późno. Na drugi dzień w niedzielę odlewamy sobie do innego gara część pysznego rosołku żony, mamy, babci czy innej cholery i przygotowujemy przysmak. POLECAM

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    A ja tam bym dodała jeszcze startego żółtego sera. Cesnecka jest faktycznie przepyszna, a z piwkiem jeszcze lepsza
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      Ja daję na talerz całe jajko, a nie tylko żółtko - a potem mieszając zalewam je wrzącym rosołem.
      Ser też daję - ale tylko czasami.
      Pyyycha!
      Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-01-09, 21:08.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Jadłem podobną zupkę w Pszowie poleconą przez Wielkiego B, była wyśmienita. Rano zaraz po pierwszym piwie , postawiła mnie na nogi i to od razu na baczność. Rewelacja polecam.

        Comment

        • kubciu
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.02
          • 438

          #5
          Ja takową zupkę pałaszuję zawsze,gdy tylko mam okazję być na Słowacji-nazywa sią u nich Cesnakova polievka czy jakoś tak.Jadłem dwie wersje:jedna to ta,o której pisał Shlangbaum z dodatkiem startego żółtego sera,a druga w formie raczej kremu czosnkowego,podawana w ogromnej bułce.
          Obydwie pyszne,ale pierwsza lepsza (również z powodów wspomnianych w temacie).

          Comment

          • Khian
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 122

            #6
            A ja słyszałem ze" na kaca to najlepsza jest cieżka praca"

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khian
              A ja słyszałem ze "na kaca to najlepsza jest cieżka praca"
              Zgadza się. Praca przy robieniu zupy czosnkowej

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • rychur
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.12
                • 151

                #8
                czosnkowa

                Co do zupy czosnkowej to z pewnością wypróbuję już w poniedziałkowy poranek, ale przypominam sobie podobną potrawę z cebuli - ponoć rówine skuteczną.
                Tyle, że bazą był zwykły rosół (najlepszy z kury łapanej) z dużą ilością cebuli. I dużo rozdrobnionej zielonej pietruszki.

                Nie jest dobrze mówić o tej porze o jedzeniu. Lodówka daleko ale kusi boczkiem z domowej wędzarni.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • MrJohnyWoW
                  Co daje smak tabletki w piwie
                  MrJohnyWoW
                  Witam wszystkich. Jestem totalnym amatorem aby było jasne. Generalnie nie pije piwa bo mi nie smakuje ale... Pomyślałem sobie, że jest tyle gatunków piw, że może ja nie trafiłem na swoje. Mi najbardziej przeszkadza w piwach smak tabletki na języku. Jakbyście sobie za długo przytrzymali np...
                  2020-12-12, 00:17
                • dadek
                  Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                  dadek
                  Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                  2022-04-08, 01:05
                • dadek
                  Czechy, Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
                  dadek
                  Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
                  2021-12-20, 01:37
                • darekd
                  Avery, Avery IPA
                  darekd
                  Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"

                  6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno

                  https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa

                  Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...
                  2024-05-25, 21:42
                • darekd
                  Schnitzlbaumer, Sündenbock
                  darekd
                  "Kozioł ofiarny" z browaru z Górnej Bawarii.

                  www.schnitzlbaumer.de

                  Nie ma go jednak uwzględnionego na tej stronie. Być może jest to jednorazowy wypust dla Kalea-Bieradventskalender 2023

                  Ekstr. 16,5%
                  Alk. 6,5%

                  Aromat - owocowy i...
                  2024-01-09, 22:44
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...