Robienie smalcu niby żadna filozofia. Przepisów pewnie tyle co kucharzy, ale ...
Potrawa dobra nie tylko dlatego, że smaczna, ale i dlatego, że nawet kompletny kuchenny patałach o dwóch lewych rękach jest w stanie ją wykonać i nie schrzanić (dla porządku dodam iż chrzanu nie dodajemy)
Potrzebujemy:
-800 g słoniny
-2/3 średnie cebule
- ok 250 g pieczarek
Wykon:
Kroimy w kostkę wyżej wymienione produkty, i dodajemy w kolejnoścoi "podanej na ekranie" czyli słoninę i (czekając aż się wytopi rzecz jasna ), potem cebulę (smażymy przez 100-120 sekund) i pieczarki (ok 160 sekund) gasimy ogień. wielkość skwarek nie ma specjalnego znaczenia, natomiast postuluję by cebule i pieczarki kroić drobno.
Przyprawy wedle uznania, smaku i wyobraźni. Dobre z ogórkami kiszonymi (ale nie tylko) pod piwko i/lub wódeczkę .
Dietetyczność tego przepisu polega na tym iż ok. 50 % tego smalcu nie składa się ze smalcu. A i tak dobre.
Potrawa dobra nie tylko dlatego, że smaczna, ale i dlatego, że nawet kompletny kuchenny patałach o dwóch lewych rękach jest w stanie ją wykonać i nie schrzanić (dla porządku dodam iż chrzanu nie dodajemy)
Potrzebujemy:
-800 g słoniny
-2/3 średnie cebule
- ok 250 g pieczarek
Wykon:
Kroimy w kostkę wyżej wymienione produkty, i dodajemy w kolejnoścoi "podanej na ekranie" czyli słoninę i (czekając aż się wytopi rzecz jasna ), potem cebulę (smażymy przez 100-120 sekund) i pieczarki (ok 160 sekund) gasimy ogień. wielkość skwarek nie ma specjalnego znaczenia, natomiast postuluję by cebule i pieczarki kroić drobno.
Przyprawy wedle uznania, smaku i wyobraźni. Dobre z ogórkami kiszonymi (ale nie tylko) pod piwko i/lub wódeczkę .
Dietetyczność tego przepisu polega na tym iż ok. 50 % tego smalcu nie składa się ze smalcu. A i tak dobre.
Comment