dietetyczny smalec

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semper_malus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.01
    • 15

    dietetyczny smalec

    Robienie smalcu niby żadna filozofia. Przepisów pewnie tyle co kucharzy, ale ...

    Potrawa dobra nie tylko dlatego, że smaczna, ale i dlatego, że nawet kompletny kuchenny patałach o dwóch lewych rękach jest w stanie ją wykonać i nie schrzanić (dla porządku dodam iż chrzanu nie dodajemy)

    Potrzebujemy:

    -800 g słoniny
    -2/3 średnie cebule
    - ok 250 g pieczarek


    Wykon:

    Kroimy w kostkę wyżej wymienione produkty, i dodajemy w kolejnoścoi "podanej na ekranie" czyli słoninę i (czekając aż się wytopi rzecz jasna ), potem cebulę (smażymy przez 100-120 sekund) i pieczarki (ok 160 sekund) gasimy ogień. wielkość skwarek nie ma specjalnego znaczenia, natomiast postuluję by cebule i pieczarki kroić drobno.

    Przyprawy wedle uznania, smaku i wyobraźni. Dobre z ogórkami kiszonymi (ale nie tylko) pod piwko i/lub wódeczkę .

    Dietetyczność tego przepisu polega na tym iż ok. 50 % tego smalcu nie składa się ze smalcu. A i tak dobre.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Z pieczarkami nie próbowałam, może jeszcze dziś skoczę po słoninkę? Hmmm...

    Bardzo dobry też jest smalec z cebulą i jabłkami, polecam
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #3
      U mnie wdomu dodajemy jeszcze mleko. Smalec jest słodszy ma lepszą konsystencję i jest bardziej "dietetyczny". Polecam
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        jadłem już boczek wegetariański i dietetyczny ser, ale o smalcu dietetycznym nie słyszałem, niemniej życzę smacznego

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #5
          Im więcej w miseczce ze smalcem innych produktów tym mniej smalcu To musi, że ten smalec jest dietetyczny
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8107

            #6
            Rozumiem,że 0.5 kilo smalcu jest bardziej dietetyczne niż 1 kilogram? Podoba mi sie to rozumowanie
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

              #7
              To jak z alkoholem. Smalec 50% jest słabszy (czytaj bardziej dietetyczny) niz 75% .

              Comment

              • witkowskiartur
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.03
                • 561

                #8
                Ja dodaje cebulke i jabłko dopiero po odcedzeniu skwarek. Jabłko najlepsze jest winne lub kwaśne. Wszystko przyprawiam jeszcze majerakiem, który się bardzo dobrze łączy z wieprzowiną i na koniec dodaje zmiażdżony czosnek. Kiedyś w ramach eksperymentu dodałem cebulę uduszoną wcześniej na oleju z przyprawami i też było dobrze .
                Świetny smalec jest ze słoniny wędzonej.
                KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Dodatek mleka powoduje, że smalec jest także dużo bardziej rozsmarowywalny po wyjęciu z lodówki. Najlepsze jest mleko tłuste, albo wręcz niskoprocentowa śmietanka.
                  Polecam też dodanie (pod koniec wysmażania słoniny) zmielonego plastra szynki, a nawet kawałka kiełbasy (etc.).
                  Aby było w miarę "dietetyczne" proponuję, aby mleko, cebula, grzyby, szynka i inne, stanowiły 51 proc. składników smalcu.
                  Sam o to nigdy nie dbałem i aż takich proporcji nigdy nie zastosowałem...

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Ja wykonuje smalec z boczku, odcinam część mięsną, po czym wytapiam słoninkę, na koniec
                    dodaję zmielone mięsko, cebulę, przyprawy ( majeranek bądź zioła prowansalskie, czosnek) . Aby uzyskać jednolite rozłożenie mięska i przypraw mieszam, gdy zaczyna "ścinać" smalec.

                    Comment

                    • jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

                      #11
                      Podajesz sposób zrobienia typowego smalcu, a nie w żadnej mierze "dietetycznego"!
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Na wszystkich ulotkach propagujacych zdrowie i inne takie mówi się, że: ALKOHOL + TŁUSZCZ = ŚMIERĆ

                        he, he, he...
                        Attached Files
                        Last edited by Shlangbaum; 2006-01-22, 00:39.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • rychur
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.12
                          • 151

                          #13
                          .

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Na wszystkich ulotkach propagujacych zdrowie i inne takie mówi się, że: ALKOHOL + TŁUSZCZ = ŚMIERĆ

                          he, he, he...
                          Rany boskie... znaczy golonka z piwem też??

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rychur
                            Rany boskie... znaczy golonka z piwem też??
                            Zależy od ilości i proporcji. Jakbyś to jadł często w takim zestawie to Twoja krew zamieniłaby się w majonez
                            Attached Files

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • michioso
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 112

                              #15
                              Co do robienia smalcu, szanownym piwoszom polecam zrobienie smalcu z dodatkiem orzechów włoskich oraz suszonych śliwek. Przepis przywieziony przez mojego kolege z Nadrenii w Niemczech, bardzo dobry do piwka jak i innych trunków. Oczywiście cebulke, czosnek i przyprawy tez mozna dodac według uznania
                              Życzę smaczengo

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X