SKŁADNIKI:
- 4 filety z piersi kury lub 4 sznycle wieprzowe lub 4 filety z polędwicy wołwej;
- 2 cebule;
- szklanka przecieru pomidirowego lub 3 łyżki koncentratu ze szklanką wody;
- wegeta;
- garść świerzej zieleniny ( bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek,rozmaryn) lub suszonych ziół ( prowansalskie, tymianek, oregano);
- 1/2 szklanki śmietany;
- sok z cytryny;
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju;
- piwo do popicia;
PRZEPIS:
- mięso rozbić na cienkie płaty, natrzeć sokiem z cytryny i wegetą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny;
- obrumienić mięso na tłuszczu z obu stron;
- posiekaną cebulę zeszklić , dodać przecier pomidorowy i połowę zieleniny (lub całą porcję suszonej), zagotować;
- dodać mięso i dusić na małym ogniu do miękości;
- dodać śmietanę, wymieszać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia;
- przed podaniem posypać pozostałą zieleniną;
- ja podałem z kluskami i piwem książęcym z Lwówka śląskiego;
S M A C Z N E G O ! ! !
- 4 filety z piersi kury lub 4 sznycle wieprzowe lub 4 filety z polędwicy wołwej;
- 2 cebule;
- szklanka przecieru pomidirowego lub 3 łyżki koncentratu ze szklanką wody;
- wegeta;
- garść świerzej zieleniny ( bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek,rozmaryn) lub suszonych ziół ( prowansalskie, tymianek, oregano);
- 1/2 szklanki śmietany;
- sok z cytryny;
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju;
- piwo do popicia;
PRZEPIS:
- mięso rozbić na cienkie płaty, natrzeć sokiem z cytryny i wegetą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny;
- obrumienić mięso na tłuszczu z obu stron;
- posiekaną cebulę zeszklić , dodać przecier pomidorowy i połowę zieleniny (lub całą porcję suszonej), zagotować;
- dodać mięso i dusić na małym ogniu do miękości;
- dodać śmietanę, wymieszać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia;
- przed podaniem posypać pozostałą zieleniną;
- ja podałem z kluskami i piwem książęcym z Lwówka śląskiego;
S M A C Z N E G O ! ! !