SKŁADNIKI:
- 500g z piersi kurczaka;
- vegeta;
- sok z połowy cytryny;
- 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku;
- 2 jajka;
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (np. wrocławskiej ):
- mleko;
- sól;
- duża szczypta ziół prowansalskich;
- tłuszcz do smażenia;
PRZEPIS:
- mięso pokroić w cienkie paseczki, skropić obficie sokiem z cytryny, wymieszać z vegetą i czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i na minimum 1 godzinę włożyć do lodówki;
- do mąki dodać jajka, szczyptę soli, zioła i tyle mleka, aby powstało ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki;
- wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić na ok. 1/2 godziny;
-Kawałki mięsa maczać w cieściei smażyć na złoty kolorw rozgrzanym tłuszczu;
- odsączyć na cedzaku wyłożonym papierowym ręcznikiem;
- o tym z czym podawać nic w przepisie nie podano a ja z nudów usmażyłem do frytek kurzych frytki z ziemniaków, dołożyłem po kiszonym ogórku i po butelce piwa (jasne pełne z browaru w Jędrzejowie)
- 500g z piersi kurczaka;
- vegeta;
- sok z połowy cytryny;
- 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku;
- 2 jajka;
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (np. wrocławskiej ):
- mleko;
- sól;
- duża szczypta ziół prowansalskich;
- tłuszcz do smażenia;
PRZEPIS:
- mięso pokroić w cienkie paseczki, skropić obficie sokiem z cytryny, wymieszać z vegetą i czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i na minimum 1 godzinę włożyć do lodówki;
- do mąki dodać jajka, szczyptę soli, zioła i tyle mleka, aby powstało ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki;
- wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić na ok. 1/2 godziny;
-Kawałki mięsa maczać w cieściei smażyć na złoty kolorw rozgrzanym tłuszczu;
- odsączyć na cedzaku wyłożonym papierowym ręcznikiem;
- o tym z czym podawać nic w przepisie nie podano a ja z nudów usmażyłem do frytek kurzych frytki z ziemniaków, dołożyłem po kiszonym ogórku i po butelce piwa (jasne pełne z browaru w Jędrzejowie)