Golonka po bawarsku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #1

    Golonka po bawarsku

    -Golonki (tyle, ile osób w rodzinie) przednie lub tylnie (przednie mają mniej tłuszczyku i tkanki łącznej, a więcej mięsa)
    -włoszczyzna (parę marchewek i pietruszek, trochę selera, por, cebula)
    -1/4 kostki smalcu
    -sól, pieprz, kminek
    -piwo

    Golonki opalić nad ogniem i oskrobać z ewentualnych włosów, wymyć, natrzeć solą i pieprzem.
    Włoszczyznę pokroić w grube kawałki.
    Włożyć wszystko do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wraz ze smalcem i kminkiem wg uznania, piec ok. 2 godzin, polewając co jakiś czas wodą, a potem sosem, który się wytworzy.

    Jak golonka zmięknie (ale nie dopuscić do rozpadnięcia się!) wyciagamy ją i kładziemy na ruszcie, pieczemy do zrumienia skórki polewając co jakiś czas piwem.

    Podawać razem z warzywami, które zostały po duszeniu oraz z zasmażaną kapustą, chrzan do tłuszczyku się też przyda.

    Właśnie jestem po obiedzie, mniam, pycha, tylko za dużo tego się zjeść nie da Jeśli są to golonki przednie, to po sztuce na głowę jest ok, ale jak tylnie, to spokojnie wystarczą dwie sztuki na 3 osoby.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



Related Topics

Collapse

  • dadek
    Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
    dadek
    Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
    2024-11-19, 04:20
  • dadek
    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • pebejot
    Szczecinek, Plac Sowińskiego 4, Browar Szczecinek (Wizbeer)
    pebejot
    Województwo Zachodniopomorskie jest szczególne na piwnej mapie Polski.
    Prawie wszystkie działające w tym regionie polski browary są browarami restauracyjnymi.
    W 2023 roku lista powiększyła się o kolejny obiekt, który powstał w czterdziestotysięcznym Szczecinku.
    W samym sercu...
    2023-11-11, 11:46
  • pebejot
    Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
    pebejot
    Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
    Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
    Do Koszęcina...
    2022-12-07, 06:28
  • Petitpierre
    Mort Subite, Mort Subite Oude Gueuze Lambic
    Petitpierre
    Do starego lambika, która posiedział parę lat w dębinie dodaje się młodego, głównie żeby dodał odrobinę gazu. Piany nic, w zapachu koń, mokra ściółka po deszczu, ale dużo cukru kandyzu. W nucie dolnej sama stajnia. W smaku kwaśne, nieoctowe, jak przednie sherry amontillado, orzechowe,...
    2022-11-27, 18:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...