Kurczak w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.02
    • 90

    #1

    Kurczak w piwie

    Składniki:
    - 3 cebule
    - 3 marchewki
    - 1 por (biała część)
    - 4 ząbki czosnku
    - 1 łyżka oleju
    - 2 łyżki masła
    - 1 oczyszczony kurczak
    - sól
    - pieprz
    - 1 łyżka cukru
    - 2 płaskie łyżki mąki
    - liście laurowe
    - goździki
    - tymianek
    - 1/2 l jasnego piwa
    - 2 łyżki śmietany
    Cebule, marchewki i pora oczyścić, cebule pokroić w kostkę, natomiast pora i marchewkę w plasterki. Lekko rozgnieść obrane ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Kurczaka podzielić na osiem części, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać pora, potem marchewkę. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku (ja standardowo dodaje jeszcze zioła prowansalskie ), wlewamy zawartość patelni. Zalewamy piwem, dusimy pod przykryciem około 40 minut. Dodajemy śmietanę i nadal dusimy aż mięso będzie już dobre. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki.
    Piwo które zostało mi z cebulki dolałam do kurczaka, czyli dałam ponad pół litra...Mimo to Ark powiedział że zbytnio piwa nie czuje....
    Ale jakoś wszyscy talerze wyczyścili , zresztą można popić piwkiem
  • Ahumba
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 9223

    #2
    Kurka wodna, zaraz po powrocie z Sopotu potrawa znajdzie się w grafiku do sporządzenia.
    Już w trakcie czytania dostałem ślinotoku. Mam nadzieję, że po konsumpcji będzie podobnie.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

    Comment

    • siostraaa
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.02
      • 90

      #3
      Do tego kurczaka zrobiłam jeszcze cebulkę w piwnym cieście, którą zamieściłam w zakąskach do piwa post#214, oraz pieczone na masełku kartofle.
      Życzę smacznego

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ja chyba też sie skusze, ale aleeee.... można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9223

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Ja chyba też sie skusze, ale aleeee.... można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
          I tak dobrze, że nie soją
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • siostraaa
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.02
            • 90

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            można zastąpić kurczaka indykiem, a najlepiej wieprzowiną?
            Można, chociaż jakoś wieprzowina mi nie pasuje, ale zależy co kto lubi. Ja jakoś dawno mięsa w ustach nie miałam...
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
            I tak dobrze, że nie soją
            Z kuchni wegetariańskiej też coś zamieszczę, ale to już jutro.....

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              To poprzestanę na indyku Przepis brzmi smakowicie, chyba go w najbliższy weekend zaserwuję rodzince
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • siostraaa
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.02
                • 90

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                chyba go w najbliższy weekend zaserwuję rodzince
                Opisz wrażenia po spożyciu... Oby pozytywne

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Przepis zmodyfikowałam i z powodu - po bliższym przyjrzeniu się - pewnej nieczytelności - zapewne zrobiłam zupełnie inna potrawę Tzn. właśnie się dusi

                  Nieczytelne dla mnie było:

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                  [kurczaka] Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodać pora, potem marchewkę. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku (ja standardowo dodaje jeszcze zioła prowansalskie ), wlewamy zawartość patelni (czyli, jak dla mnie warzywa). Zalewamy piwem, dusimy pod przykryciem około 40 minut. Dodajemy śmietanę i nadal dusimy aż mięso będzie już dobre. Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki. - jakim sosem, skoro zawartość patelni została dodana do gara z mięsem?
                  Siostra(aa), jak to miało być w oryginale? Domyślam się, że warzywa powinny się patelniować osobno. Ja jednak dodałam to wszystko do mięcha i duszę razem - w sumie składniki bardzo podobne do golonki po bawarsku, którą robiłam tydzień temu, zatem zapewne i tak wyjdzie smaczne

                  P.S. Zamiast kurczaka dodałam w końcu golonki indycze
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • siostraaa
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.02
                    • 90

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Nieczytelne dla mnie było:
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                    wlewamy zawartość patelni
                    Tak jak napisałaś chodziło o warzywa, które się smaży osobno.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika siostraaa
                    Bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem (który wcześniej zagęszczamy mąką ziemniaczaną) i posypujemy natką z pietruszki.
                    Zagęściłam tą piwną zupkę na kurczaku, żeby się nie zmarnowała - to nazwałam sosem.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Domyślam się, że warzywa powinny się patelniować osobno. Ja jednak dodałam to wszystko do mięcha i duszę razem
                    Leniuch
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    P.S. Zamiast kurczaka dodałam w końcu golonki indycze

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Jedzonko wyszło bdb, ale następną razą dodam jeszcze korzeń pietruszki i selera, a dam mniej marchwi, bo słodkie toto było za bardzo

                      Dalej nie rozumiem, jaką zawartość patelni miałam wlać, skoro na patelni były warzywa, które miałam fajczyć osobno
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • siostraaa
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.02
                        • 90

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Dalej nie rozumiem, jaką zawartość patelni miałam wlać, skoro na patelni były warzywa, które miałam fajczyć osobno
                        Widzę, że obie się trochę nie zrozumiałyśmy. Jak warzywka się już posmarzą na patelni to potem przerzucamy je do głównego garnka
                        Cieszę się że smakowało
                        Z tą marchewką też ostatnio miałam problem, jedne są bardzo słodkie a inne wręcz bez smaku. Ostatnio sobie robiłam potrawę to wyszedł mi deserowy słodzik a nie obiad

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • Ahumba
                          Kurczak po węgiersku
                          Ahumba
                          Dziś zaserwowałem ostrą potrawę, którą TRZEBA zapić piwem

                          SKŁADNIKI:
                          - 1 kurczak (ok.1,2 kg)podzielony na porcje [ a ja wziąłem 4 piersi kurczaka ];
                          - sól;
                          - pieprz;
                          - 2 płaskie łyżki ostrej mielonej papryki;
                          - 2 cebule pokrojone w...
                          2005-10-31, 17:46
                        • dadek
                          Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                          dadek
                          Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                          2024-11-19, 04:20
                        • Gringo
                          Mołdawia, Kiszyniów, Strada Aleksandru cel Bun 83, Vdrovapub
                          Gringo
                          Mołdawia, Kiszyniów, Strada Aleksandru cel Bun 83, Vdrovapub

                          Pub znajdujący się w sercu miasta, który posiada chyba najlepszą luzacką atmosferę ze wszystkich miejsc odwiedzonych w Kiszyniowie.

                          Zacznijmy od piwa: W lokalu napijemy się lanych piw z browaru Beermaster który
                          ...
                          2024-11-08, 19:23
                        • pebejot
                          Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
                          pebejot
                          Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
                          Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
                          Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
                          2024-08-07, 16:46
                        • pebejot
                          Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
                          pebejot
                          Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
                          Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
                          250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
                          2024-06-06, 10:51
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...