Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • siostraaa
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.02
    • 90

    #1

    Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą

    Mino, iż jest to przepis dla roślinożerców to zawsze musze robić podwójną porcje, bo moja mięsożerna rodzinka mi wyjada....
    Składniki:
    - szklanka kaszy gryczanej
    - po pół szklanki płatków owsianych i soczewicy zielonej
    - dwie cebule
    - 15 dag pieczarek
    - 2 ząbki czosnku – osobiście daje więcej
    - pieprz, sól, zioła prowansalskie
    - bułka tarta i otręby pszenne do panierowania
    - jedno jajko
    - olej do smażenia
    Soczewicę zalać wrzącą wodą, pod przykryciem odstawić na godzinę. Następnie osączyć na sicie, przepłukać i zalać szklanką świeżej wrzącej wody, gotować około 20 min. Miękką ponownie osączyć na sicie. Płatki owsiane zalać kilkoma łyżkami wrzątku i trzymać na gorącej płytce 15 min. mieszając (w razie potrzeby można międzyczasie dolewać potrzebną ilość wody). Kaszę gryczaną zalać 1,5 szklanki wrzątku i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki, roztarty czosnek oraz przyprawy (według uznania i gustu, osobiście sypie dużo ziół prowansalskich, z uwagi na pieczarki sporo soli, pieprz, dodaje także bazylie oraz oregano). Wszystko razem poddusić. Do sporej miski przełożyć soczewice, kasze gryczaną, płatki owsiane oraz cebulkę z pieczarkami i wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w otrębach wymieszanych z bułką tartą i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z dużą porcją surówki z kiszonej kapusty. Pychotka..
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    O, wreszcie coś jadalnego
    Dzięki, na pewno wypróbuję.

    Comment

    • siostraaa
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.02
      • 90

      #3

      Jak miło, sądziłam że ewentualnie żąleną będzie zainteresowany tym przepisem. A tutaj na forum są także inni roślinożercy
      ps. podałam składniki na pojedynczą porcje, ale i tak wychodzi tego sporo

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Nie tylko Żą, ja też jestem trawożerny
        I przyznaję, ze z każdym zerknięciem na ten przepic coraz bardziej się na niego nakręcam. Może w weekend zrobię. A jedna porcja chyba wystarczy, bo tylko dla mnie i siostry. Reszta jest mięsożerna i rzadko tyka tego rodzaju rzeczy.

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Sojowe Oddziały Bojowe wyrażają zadowolenie z zamieszczenia powyższego przepisu.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pebejot
            Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
            pebejot
            Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
            Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
            2024-09-08, 23:21
          • pebejot
            Grenada, L'anse Aux Epines, West Indies Beer Company
            pebejot
            Grenada to kolejny wyspiarski kraj na Karaibach z browarem restauracyjnym.
            Na samym południowym skrawku wyspy działa browar West Indies Beer Company.
            Obiekt znajduje się przy drodze prowadzącej na plażę Lance Aux Epines Beach w odległości 2,5 km od międzynarodowego lotniska i 7...
            2023-04-19, 10:27
          • yavo
            Lallemand Philly Sour - lag
            yavo
            Drogie "Bravo Girl",
            ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
            2022-02-22, 13:13
          • pebejot
            Kolumbia, Bogota, Calle 40 #21 - 34, Cerveceria Statua Rota
            pebejot
            Browar rzemieślniczy założony przez trzech braci w 2003 roku.
            Mieści się w spokojnej i kulturalnej dzielnicy z nocnym życiem wśród wielu barów i modnych lokali w stylu burger bar, coffe style czy sandwich life.
            Lokal minibrowaru ukryty jest w bocznej uliczce. Jest dosyć skromny,...
            2020-03-17, 14:03
          • ksieciuniu
            Gęstwa z dolniaków - czy można po prostu zalać?
            ksieciuniu
            Chciałbym wykorzystać gęstwę z fermentujacej właśnie warki (2 tyg w 13-14 'C) - nigdy wcześniej tego nie robiłem, stąd kilka pytań.

            Stan faktyczny:
            - obecna warka robiona na dwóch saszetkach Saflager W 34/70 (2x11,5 g.);
            - planuję tego samego dnia zlać obecną...
            2014-02-17, 13:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...