Przepis znany pewnie wielu osobom, ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta i bardzo delikatna.
Składniki:
Cała ryba
Sól kamienna
Sól
Pieprz
Koperek
Pietruszka
Cytryna
Opcjonalnie:
Bazylia lub kolendra
Czosnek
Trawa cytrynowa
Limonka
Rybę patroszymy, nie usuwamy łusek, myjemy. w środku posypujemy solą i pieprzem, oraz upychamy do brzucha zioła, czosnek i cytrynę. Blachę pokrywamy folią aluminiową, a następnie pokrywamy warstwą soli o grubości ok 0,5-1cm. Na soli układamy rybę i posypujemy ją solą, w ilości podobnej jak pod spodem, sól, można skropić wodą(nie winem jak to robi okrasa). Pieczemy w najwyższej temp 10min na każde 400g mięsa.
Jeśli mamy rybę bez łusek, to nic się nie stanie, wtedy nie solimy jej od środka, oraz uważamy, aby nie naruszyć skóry przed pieczeniem.
Smacznego
Składniki:
Cała ryba
Sól kamienna
Sól
Pieprz
Koperek
Pietruszka
Cytryna
Opcjonalnie:
Bazylia lub kolendra
Czosnek
Trawa cytrynowa
Limonka
Rybę patroszymy, nie usuwamy łusek, myjemy. w środku posypujemy solą i pieprzem, oraz upychamy do brzucha zioła, czosnek i cytrynę. Blachę pokrywamy folią aluminiową, a następnie pokrywamy warstwą soli o grubości ok 0,5-1cm. Na soli układamy rybę i posypujemy ją solą, w ilości podobnej jak pod spodem, sól, można skropić wodą(nie winem jak to robi okrasa). Pieczemy w najwyższej temp 10min na każde 400g mięsa.
Jeśli mamy rybę bez łusek, to nic się nie stanie, wtedy nie solimy jej od środka, oraz uważamy, aby nie naruszyć skóry przed pieczeniem.
Smacznego
Comment