Ryba w soli

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    Ryba w soli

    Przepis znany pewnie wielu osobom, ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta i bardzo delikatna.

    Składniki:

    Cała ryba
    Sól kamienna
    Sól
    Pieprz
    Koperek
    Pietruszka
    Cytryna

    Opcjonalnie:

    Bazylia lub kolendra
    Czosnek
    Trawa cytrynowa
    Limonka

    Rybę patroszymy, nie usuwamy łusek, myjemy. w środku posypujemy solą i pieprzem, oraz upychamy do brzucha zioła, czosnek i cytrynę. Blachę pokrywamy folią aluminiową, a następnie pokrywamy warstwą soli o grubości ok 0,5-1cm. Na soli układamy rybę i posypujemy ją solą, w ilości podobnej jak pod spodem, sól, można skropić wodą(nie winem jak to robi okrasa). Pieczemy w najwyższej temp 10min na każde 400g mięsa.

    Jeśli mamy rybę bez łusek, to nic się nie stanie, wtedy nie solimy jej od środka, oraz uważamy, aby nie naruszyć skóry przed pieczeniem.

    Smacznego
    Last edited by Marcin_wc; 2006-02-15, 02:49.
  • barthez
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.07
    • 367

    #2
    No dobra a co później z tymi łuskami?
    Chyba, że po prostu skóry się nie je w tym wypadku

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Zgadłeś

      Comment

      Przetwarzanie...
      X