Ryba w soli

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #1

    Ryba w soli

    Przepis znany pewnie wielu osobom, ryba przyrządzona w ten sposób jest soczysta i bardzo delikatna.

    Składniki:

    Cała ryba
    Sól kamienna
    Sól
    Pieprz
    Koperek
    Pietruszka
    Cytryna

    Opcjonalnie:

    Bazylia lub kolendra
    Czosnek
    Trawa cytrynowa
    Limonka

    Rybę patroszymy, nie usuwamy łusek, myjemy. w środku posypujemy solą i pieprzem, oraz upychamy do brzucha zioła, czosnek i cytrynę. Blachę pokrywamy folią aluminiową, a następnie pokrywamy warstwą soli o grubości ok 0,5-1cm. Na soli układamy rybę i posypujemy ją solą, w ilości podobnej jak pod spodem, sól, można skropić wodą(nie winem jak to robi okrasa). Pieczemy w najwyższej temp 10min na każde 400g mięsa.

    Jeśli mamy rybę bez łusek, to nic się nie stanie, wtedy nie solimy jej od środka, oraz uważamy, aby nie naruszyć skóry przed pieczeniem.

    Smacznego
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-02-15, 03:49.
  • barthez
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.07
    • 367

    #2
    No dobra a co później z tymi łuskami?
    Chyba, że po prostu skóry się nie je w tym wypadku

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Zgadłeś

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Orzech1988
        XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
        Orzech1988
        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
        zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
        XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


        Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
        2020-01-15, 18:07
      • may
        "Narodnaja zakuska" czyli suszona ryba w soli
        may
        Przepis rodem zza Buga.
        Filet z ryby (dowolnej) myjemy pod bieżącą wodą, a później grubo obtaczamy w soli. Tak zaprawiony filet zawijamy w papier śniadaniowy i na gorący grzejnik - celem zasuszenia. Po 2-3 dniach zasuszony rybny filet jest gotowy do spożycia jako zakąska do piwa - raczej...
        2004-12-09, 15:19
      • pebejot
        Portugalia, Porto, Rua da Picaria 72, A Fábrica da Picaria
        pebejot
        Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
        Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
        Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
        2023-09-19, 14:54
      • pebejot
        Grenada, L'anse Aux Epines, West Indies Beer Company
        pebejot
        Grenada to kolejny wyspiarski kraj na Karaibach z browarem restauracyjnym.
        Na samym południowym skrawku wyspy działa browar West Indies Beer Company.
        Obiekt znajduje się przy drodze prowadzącej na plażę Lance Aux Epines Beach w odległości 2,5 km od międzynarodowego lotniska i 7...
        2023-04-19, 11:27
      • jacer
        Ryba marynowana
        jacer
        Nieznalazłem nic na ten temat więc się pochwalę co wczoraj wyczarowałem.


        Zakupiłem na stawach milickich amura, ale może być i inna ryba, najlepsza jest drobnica np. okonie, karasie.

        Rybę sprawiamy, skrobiemy, i dzielimy na dzwonka. Małe rybki zostawiamy...
        2006-11-12, 13:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...