Ostatnio podałam dwie wersje obiadowe, teraz przyszła pora na deser . Zauważyłam że coś podobnego jest w artykułach, ale to z 2001 roku, ......moje lepsze
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- szklanka jasnego miodu
- szklanka jasnego piwa
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- łyżeczka sody
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem dodać żółtka. Następnie, wciąż ucierając, dodać miód, przyprawę, potem piwo. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszać. Wyłożyć do formy keksowej i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przekrojeniu piernik powinien być na górze jaśniejszy niż na dole.
Polewa:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić na bardzo małym ogniu, dodać cukier puder, energicznie mieszać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać kakao i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Można też dodać trochę przypraw do piernika.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- szklanka jasnego miodu
- szklanka jasnego piwa
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- łyżeczka sody
Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem dodać żółtka. Następnie, wciąż ucierając, dodać miód, przyprawę, potem piwo. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszać. Wyłożyć do formy keksowej i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po przekrojeniu piernik powinien być na górze jaśniejszy niż na dole.
Polewa:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić na bardzo małym ogniu, dodać cukier puder, energicznie mieszać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać kakao i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Można też dodać trochę przypraw do piernika.