To jedziemy:
Składniki:
Przyrządzenie:
Jajka należy rozbełtać na talerzu z odrobiną soli do smaku. Czosnek wyciskamy praską i starannie smarujemy nim każdą kromkę, tak aby wszedł w każdy zakamarek i aby nic z czosnku się nie zmarnowało.
Rozgrzewamy masło na patelni. Każdą kromkę maczamy w jajku i rzucamy na rozgrzane masło. Jak tylko jajko się zetnie, zmniejszamy gaz na minimum, obracamy grzanki na drugą stronę, obsypujemy tartym serem i świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż ser się podtopi.
Rarytas niestety raczej z tych zjadanych w trakcie przygotowywania. Odganiać sępy od patelni, to może da się samemu coś uszczknąć.
Składniki:
- jajko lub dwa
- kilka kromek chleba (może być kilkudniowy, jest to nawet wskazane)
- kilka ząbków czosnku (im więcej tym lepiej )
- kawałek startego żółtego sera
- sól
- pieprz (świeżo mielony, koniecznie)
- masło
Przyrządzenie:
Jajka należy rozbełtać na talerzu z odrobiną soli do smaku. Czosnek wyciskamy praską i starannie smarujemy nim każdą kromkę, tak aby wszedł w każdy zakamarek i aby nic z czosnku się nie zmarnowało.
Rozgrzewamy masło na patelni. Każdą kromkę maczamy w jajku i rzucamy na rozgrzane masło. Jak tylko jajko się zetnie, zmniejszamy gaz na minimum, obracamy grzanki na drugą stronę, obsypujemy tartym serem i świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż ser się podtopi.
Rarytas niestety raczej z tych zjadanych w trakcie przygotowywania. Odganiać sępy od patelni, to może da się samemu coś uszczknąć.
Comment