Serowo-czosnkowe grzanki w jajku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomasz_FK
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.10
    • 221

    Serowo-czosnkowe grzanki w jajku

    To jedziemy:

    Składniki:
    • jajko lub dwa
    • kilka kromek chleba (może być kilkudniowy, jest to nawet wskazane)
    • kilka ząbków czosnku (im więcej tym lepiej )
    • kawałek startego żółtego sera
    • sól
    • pieprz (świeżo mielony, koniecznie)
    • masło


    Przyrządzenie:
    Jajka należy rozbełtać na talerzu z odrobiną soli do smaku. Czosnek wyciskamy praską i starannie smarujemy nim każdą kromkę, tak aby wszedł w każdy zakamarek i aby nic z czosnku się nie zmarnowało.
    Rozgrzewamy masło na patelni. Każdą kromkę maczamy w jajku i rzucamy na rozgrzane masło. Jak tylko jajko się zetnie, zmniejszamy gaz na minimum, obracamy grzanki na drugą stronę, obsypujemy tartym serem i świeżo mielonym pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż ser się podtopi.

    Rarytas niestety raczej z tych zjadanych w trakcie przygotowywania. Odganiać sępy od patelni, to może da się samemu coś uszczknąć.

    Tomasz
    "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
  • grzes_ch
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.10
    • 612

    #2
    To się nazywa tosty francuskie tylko ulepszone o ser.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Dobra rzecz
      Znam też wersję z jajkiem wymieszanym z mlekiem. Grzanki są wtedy bardziej puszyste i delikatniejsze.

      Comment

      • nevton
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 97

        #4
        Dzisiaj poeksperymentyję.... brzmi miodnie ;-)

        Comment

        • CIESLE
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.03
          • 76

          #5
          Sprawdzone grzaneczki pychota !!!!!!!!
          tylko troche dużu tłuszczu napiły .

          Comment

          • barthez
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.07
            • 367

            #6
            Grzanki wyszły super, puszyste i co najważniejsze smaczne. Ja dodałem jeszcze suszonej bazylii, ale myślę, że można też eksperymetować z innymi przyprawami. Polecam, mniam

            Comment

            Przetwarzanie...
            X