Sushi i herbaty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pezet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 481

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
    stosujesz jakieś nieortodoksyjne dodatki ?
    Świetny jest matjas ale trzeba go porządnie wymoczyć żeby nie był za słony. Robię z niego nigiri i maki. Oczywiście można coś do rolki dołożyć: marchewkę, zblanszowany świeży szpinak, ogórka, itd
    Robiłem też maki z owocami kiwi, dodawałem też kiwi do rybnych maki.
    Często używam naszego bałtyckiego dorsza - oczywiście tylko surowego (sashimi, nigiri, maki). Jest delikatny, nie tak tłusty jak makrela czy łosoś i jest dużo tańszy.
    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • pezet
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.03
      • 481

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
      wasabi to gari
      Wasabi to wasabi, natomiast gari to marynowany imbir.
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Titus_Fox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.10
        • 400

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
        Wasabi to wasabi, natomiast gari to marynowany imbir.
        Heh, Pezet, 'wasabi to gari' czyli po naszemu rolka z wasabi _I_ imbirem aż tak ciemny nie jestem, spokojnie Co do dorsza to z powodzeniem go też stosuję, acz te bieda-filety to się tylko do rolek nadają, bo ciężko z nich wykroić ładne płatki na nigiri. Pomysł wrzucenia szpinaczku arcygodny powtórzenia. Musze jedynie kiedyś przyuważyć fajne, dorodne liście.

        Comment

        • pezet
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.03
          • 481

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
          'wasabi to gari' czyli po naszemu rolka z wasabi _I_ imbirem
          Dodaj jakiś link lub pozycje bibliograficzną bo przejrzałem wszystko co mam i nic takiego nie znalazłem.
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox
          Pomysł wrzucenia szpinaczku arcygodny powtórzenia. Musze jedynie kiedyś przyuważyć fajne, dorodne liście.
          Możesz też zabarwić ryż sokiem ze szpinaku. Barwić można też soczkiem z buraków, dyni, kurkumą i szafranem. Jest niezła jazda i można pokręcić kolorowe rolki w rolce. Co przy dość skomplikowanych technikach skręcania może dać piorunujące efekty.
          „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
          Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
          Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • kot_z_cheshire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.11
            • 2201

            #35
            O matko....

            ( to pisałyśmy my, kocie slinianki)...
            Młode koty mają adhd, niestety.
            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

            Comment

            • Titus_Fox
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.10
              • 400

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
              Dodaj jakiś link lub pozycje bibliograficzną bo przejrzałem wszystko co mam i nic takiego nie znalazłem.
              Heh, tego w karcie nie znajdziesz Zawsze możesz poeksperymentować i zrobić samemu, ale najfajniej jest jak jakiś sushi chef się specjalnie postara, nawali tam tego na kilogramy,aż mu się rolka będzie ledwo domykać, a ty zjesz wszystko bez najmniejszej łzy i zająknięcia Uwierz mi, widok ich spojrzenia



              - bezcenny

              Comment

              • pezet
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.03
                • 481

                #37
                No, no, no!
                Muszę zawinąć wasabi i imbir przy najbliższej okazji. Tych składników mam zawsze pod dostatkiem. Ostatnio kupiłem kilogram marynowanego imbiru za 8pln!!! Nie w Polsce oczywiście.
                Przyznam się, że ilość wasabi jaką mogę zjeść w jednym kąsku jest dość spora. Kończy się to często kaszelkiem i wilgotnymi oczętami ale warto
                „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Titus_Fox
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2005.10
                  • 400

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                  Ostatnio kupiłem kilogram marynowanego imbiru za 8pln!!! Nie w Polsce oczywiście.
                  O, a gdzie, jeśli mogę spytać ? I przy jakich okolicznościach ? Też bym z miłą chęcią nabył hurtowo, bo gari idzie u mnie nie tylko do sushi

                  Comment

                  • pezet
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.03
                    • 481

                    #39
                    Antwerpia. Sklep z azjatyckimi specjałami - w głowie się kręciło, ceny wspaniałe.
                    A dokładna cena to 2.15 euro/1 kg. Taka duuuuża paczka, tajski wyrób ale moim zdaniem nic nie odbiega od japońskiego - imbir jest nawet troszkę ostrzejszy i nie ma tego chemicznego śmietnika w postaci barwników i konserwantów. Japonia ma świetne jedzenie ale chemii w spożywce to oni najwięcej na świecie stosują.
                    „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                    Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                    Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

                      #40
                      Dziś w którymś programie informacyjnym pokazywali iż w Poznaniu możecie sobie sushi na telefon zamówić, jak nie przymierzając, pizzę
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #41
                        W Wawie to od dawna funkcjonuje Sam czasami z tego korzystam, nawet całkiem niezłe im się udaje.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9865

                          #42
                          No to szczęściarze z Was. Ja nie wiem tak do końca ale w mojej okolicy raczej chyba nie ma takiej atrakcji. Trzeba się wybrać na sushi jeśli już ma się na nie ochotę.
                          Last edited by adam16; 2006-06-20, 19:10.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • kot_z_cheshire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.11
                            • 2201

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                            Dziś w którymś programie informacyjnym pokazywali iż w Poznaniu możecie sobie sushi na telefon zamówić, jak nie przymierzając, pizzę
                            Jak będzie takie jak te pizze na telefon, to ja może dziękuję, postoję:P

                            Tak, wiem....Umiłowanie żarcia się we mnie wciąż odzywa
                            Młode koty mają adhd, niestety.
                            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                              Sushi uwielbiam (Sashimi też). Od czasu do czasu coś tam zmajstruje Sami zobaczcie.
                              Trunek do sushi - tylko ciepłe sake lub nasza wódeczka (jak ktoś lubi może być ciepła). Piwo, wino to profanacja!
                              Niestety znajomy japończyk twierdzi zupełnie na odwrót. Dosłownie " nie wolno popijać ryżu ryżem, bo to obraza dla gospodarza ". Prawdopodobnie coś o tym wie.

                              Comment

                              • adam16
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.02
                                • 9865

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                                Jak będzie takie jak te pizze na telefon, to ja może dziękuję, postoję:P

                                Tak, wiem....Umiłowanie żarcia się we mnie wciąż odzywa
                                Chwalono że dobre, że ekskluzywne i chyba tylko niedopowiedzieli czemu takie drogie
                                Jak nie sprawdzicie to wiedzieć nie będziecie.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X