Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
Sushi i herbaty
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras. To pewnie kwestia jej obróbki (fermentacji?). (...)
Może być to natomiast typ "pół-fermentowany" lub "niedofermentowany", jak np. Oolong
A gdzie można ją nabyć?"All the good things for those who wait"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalAle "rasowa" herbata zielona nie przechodzi procesu fermentacji.
Może być to natomiast typ "pół-fermentowany" lub "niedofermentowany", jak np. Oolong
"Moją" herbatę przywiozłem z Portugalii, jest tam do kupienia głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Przypuszczam, że u nas też jest do kupienia w specjalistycznych sklepach.
Comment
-
-
Właśnie, wasabi jest świetne. Czy osoby zajmujące się sushi mogłyby polecić jakieś zacne wasabi, dostępne na naszym rynku?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasNo właśnie, wiem że zielona nie jest fermentowana, ale w tym przypadku różnica w wyglądzie i smaku jest zauważalna, dlatego zacząłem się zastanawiać dlaczego.
"Moją" herbatę przywiozłem z Portugalii, jest tam do kupienia głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Przypuszczam, że u nas też jest do kupienia w specjalistycznych sklepach.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Może ktoś kupuje herbaty Tea Club?
Nie znam firmy i nie wiem jakiej jakości mają towar.
Widziałem kilka dni temu w Poznańskim Rossman`ie na Marcina okazały regał z różnymi herbatami właśnie tego dystrybutora.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecWłaśnie, wasabi jest świetne. Czy osoby zajmujące się sushi mogłyby polecić jakieś zacne wasabi, dostępne na naszym rynku?
Zerknąłem do e-sklepów i tam jest jakiś wybór.
Znam jedną, godna polecenia firmę S&B. Miałem 2 albo 3 razy wasabi (pasta w tubce) tej firmy i byłem bardzo zadowolony. Lepsze jest wasabi w proszku. Jest to produkt bardziej naturalny i bez sztucznych dodatków (niestety w pastach wasabi jest tego mnóstwo).
Obecnie mam i stosuję pastę wasabi w tubce 80g. firmy House Foods Corp., Japan (po prawej na zdjęciu). 80g. to dużo i wystarcza na kilkanaście spotkań z sushi/sashimi (pod warunkiem, że nie robisz wasabi to gari maki-patrz posty w tej dyskusji ). Bardzo dobra pasta z długim okresem ważności (to zasługa chemii). Kupiłem to w BeNeLuxie za mniej niż 2 Euro (dokładnie nie pamiętam).
Drugie wasabi jest z wyższej półki. To proszek firmy Mitoku, Japan 25g. (po lewej na zdjęciu). Bez sztucznych dodatków, naprawdę extra stuff. Dostałem w prezencie od znajomych ale wiem, że drogie. To tyle. Jak będę miał "dostawę" wasabi z lepiej zaopatrzonego i tańszego zachodu to dam znać na PW - może się podłączysz
Pozdrawiam wszystkich miłosników japońszczyzny.Last edited by pezet; 2006-07-14, 20:16.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
pobawiłem się w archeologa i odkopałem ten wątek.
Sushi uwielbiam i kilka razy próbowałem zrobić samodzielnie.
Zawsze wszystkim smakowało, ale ja nie byłem do końca zadowolony, w związku z tym, mam dwa pytania, do bardziej doświadczonych osób.
1. Jak dokładnie gotujecie ryż, mój wychodzi nieźle, ale porównując do sushi w knajpach, o wiele bardziej klei się do rąk - a przecież nie powinien. Czy zbyt długo gotuję? A może za krótko na początku jest płukany?
2. Drugie pytanie dotyczy wasabi, korzystałem z takiego w tubce i w proszku. Jak rozrabiacie wasabi w proszku? W sushi-barach wasabi wygląda trochę jak plastelina. Czy znacie wasabi tej firmy http://www.masala.com.pl/index.php?p...-wasabi-1kg-sb ? Czy jest ok?
pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin Wyświetlenie odpowiedzi1. Jak dokładnie gotujecie ryż, mój wychodzi nieźle, ale porównując do sushi w knajpach, o wiele bardziej klei się do rąk - a przecież nie powinien. Czy zbyt długo gotuję? A może za krótko na początku jest płukany?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziGdy gotuję ryż zawsze go płuczę wrzątkiem kilka razy.
Comment
-
-
Przed gotowaniem, inaczej mówiąc płuczę wrzątkiem. Z ryzu wyłazi wtedy skrobia, która skleja.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
A co do herbat to lubie tej firmy http://www.pickwicktea.com/Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin Wyświetlenie odpowiedzi1. Jak dokładnie gotujecie ryż, mój wychodzi nieźle, ale porównując do sushi w knajpach, o wiele bardziej klei się do rąk - a przecież nie powinien. Czy zbyt długo gotuję? A może za krótko na początku jest płukany?
2. Drugie pytanie dotyczy wasabi, korzystałem z takiego w tubce i w proszku. Jak rozrabiacie wasabi w proszku? W sushi-barach wasabi wygląda trochę jak plastelina. Czy znacie wasabi tej firmy http://www.masala.com.pl/index.php?p...-wasabi-1kg-sb ? Czy jest ok?
1. Nie stosuje japońskiego, krótkiego ryżu do sushi tylko zwykły z papierowej, kilogramowej paczki . Ten japoński oczywiście lepszy ale i duuuuużo droższy.
- Solidne płukanie zimną wodą do momentu aż woda przestanie być mętna.
- Gotowanie w takiej ilości wody ile jest ryżu (szklanka ryży, szklanka wody). Można gotować z nori lub kombu.
- Gotowanie bez soli, bez mieszania aż do momentu gdy ryż wchłonie całą wodę (nie zaglądam za często do gara). Następnie odstawiam na kilka minut gar. Potem studzenie i do chłodnego dodaję ocet ryżowy+sól+cukier (proporcje są różne - znajdziesz nawet w necie).
- No i zwijanie maki albo formowanie nigiri. Pamiętaj żeby ręce moczyć wodą - ryż się do łap nie klei .
2. Miałem wasabi z S&B. Dobra firma. Tylko po co Tobie aż tyle . Co do rozrabiania to próbuj. Mnie zawsze wychodzi inna konsystencja, a w susharniach też różne spotykałem.
Udanego kręcenia!Last edited by pezet; 2007-12-20, 23:03.„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment