Przy okazji Wielkanocy zachęcam do przedstawienia Waszych przepisów na świąteczne jaja t.zn w/g tematu i te szczególnie robione przez Was na Wielkanoc.
Mój przepis na jaja świąteczne o przedłużonej trwałości - także do piwa na co dzień:
- przepis przywędrował do nas prawdopodobnie z Ziemi Cieszyńskiej ho ho ... nikt już tego nie pamięta kiedy to było ( tam popularny w kilku mutacjach )
- duży plus tych jaj polega na tym, iż jaja te można przechowywać w piwnicy/ lodówka nawetv kilka tygodni, co kiedyś wiązało się z ekonomiką - raz a porządnie !
- proporcje w/g smaku i uznania dla podniebienia
1. W głębokim garnku zalać jaja wodą, dodać łuskę ze starych cebul ( brązowa osłona ) i ugotować na twardo, prawie " na kamień " ( około 12-13 min ),
jaja potrzymać w garnku pod przykryciem aby jaja nabrały koloru ( około pół dnia )
2. W drugim garnku osolić wodę i dodać kminku, czym intensywniejsza zalewa tym później większa trwałość jaj !
Gdy już zalewa się przegotuje trzeba ją ochłodzić. Zalewa zimna więc jaja można przełożyć do zalewy w potłuczonych skorupkach - bardzo ważne !
Po upływie kilku godzin jaja można konsumować i tak dobrze przechowywane w słoikach z zalewą nawet 2-3 tygodnie !
Jaja podawać z chrzanem, majonezem/ inne - n.p. z szynką
Jesz takie jaja i naprawdę pachnie wiosną i Wielkanocą !
Ciekaw jestem jak tam u Was te świąteczne jaja ?
Mój przepis na jaja świąteczne o przedłużonej trwałości - także do piwa na co dzień:
- przepis przywędrował do nas prawdopodobnie z Ziemi Cieszyńskiej ho ho ... nikt już tego nie pamięta kiedy to było ( tam popularny w kilku mutacjach )
- duży plus tych jaj polega na tym, iż jaja te można przechowywać w piwnicy/ lodówka nawetv kilka tygodni, co kiedyś wiązało się z ekonomiką - raz a porządnie !
- proporcje w/g smaku i uznania dla podniebienia
1. W głębokim garnku zalać jaja wodą, dodać łuskę ze starych cebul ( brązowa osłona ) i ugotować na twardo, prawie " na kamień " ( około 12-13 min ),
jaja potrzymać w garnku pod przykryciem aby jaja nabrały koloru ( około pół dnia )
2. W drugim garnku osolić wodę i dodać kminku, czym intensywniejsza zalewa tym później większa trwałość jaj !
Gdy już zalewa się przegotuje trzeba ją ochłodzić. Zalewa zimna więc jaja można przełożyć do zalewy w potłuczonych skorupkach - bardzo ważne !
Po upływie kilku godzin jaja można konsumować i tak dobrze przechowywane w słoikach z zalewą nawet 2-3 tygodnie !
Jaja podawać z chrzanem, majonezem/ inne - n.p. z szynką
Jesz takie jaja i naprawdę pachnie wiosną i Wielkanocą !
Ciekaw jestem jak tam u Was te świąteczne jaja ?
Comment