świąteczne jaja nie tylko od święta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    świąteczne jaja nie tylko od święta

    Przy okazji Wielkanocy zachęcam do przedstawienia Waszych przepisów na świąteczne jaja t.zn w/g tematu i te szczególnie robione przez Was na Wielkanoc.

    Mój przepis na jaja świąteczne o przedłużonej trwałości - także do piwa na co dzień:
    - przepis przywędrował do nas prawdopodobnie z Ziemi Cieszyńskiej ho ho ... nikt już tego nie pamięta kiedy to było ( tam popularny w kilku mutacjach )
    - duży plus tych jaj polega na tym, iż jaja te można przechowywać w piwnicy/ lodówka nawetv kilka tygodni, co kiedyś wiązało się z ekonomiką - raz a porządnie !
    - proporcje w/g smaku i uznania dla podniebienia

    1. W głębokim garnku zalać jaja wodą, dodać łuskę ze starych cebul ( brązowa osłona ) i ugotować na twardo, prawie " na kamień " ( około 12-13 min ),
    jaja potrzymać w garnku pod przykryciem aby jaja nabrały koloru ( około pół dnia )
    2. W drugim garnku osolić wodę i dodać kminku, czym intensywniejsza zalewa tym później większa trwałość jaj !
    Gdy już zalewa się przegotuje trzeba ją ochłodzić. Zalewa zimna więc jaja można przełożyć do zalewy w potłuczonych skorupkach - bardzo ważne !
    Po upływie kilku godzin jaja można konsumować i tak dobrze przechowywane w słoikach z zalewą nawet 2-3 tygodnie !

    Jaja podawać z chrzanem, majonezem/ inne - n.p. z szynką

    Jesz takie jaja i naprawdę pachnie wiosną i Wielkanocą !

    Ciekaw jestem jak tam u Was te świąteczne jaja ?
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #2
    i nikt z was nie jadł świątecznych jaj ?

    a kto moje zakosztował ?

    Comment

    Przetwarzanie...
    X