świąteczne chrupki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • monne
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.02
    • 914

    świąteczne chrupki

    no i co? Był nawet 3 litr piwa i żadna hiostoria się nie narodziła!! jak to tak ?!
    w każdym razie podaje konkretny przepis na coś co wczoraj chrupaliśmy przy piwku w Lamusie...Ci co próbowali mogą się wypowiedzieć, jak smakowało....
    więc po koleji:
    w misce mieszamy 3 szklanki płatków zbożowych ze szklanką wiórków kokosowych i szklanką płatków migdałowych + 2 łyżeczki cynamonu.
    w garnku podgrzewamy 6 łyżek masła z 3/4 szklanki miodu do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wylewamy masło z miodem na płatki i wiórki i mieszamy dokładnie.
    rozkładamy to dokładnie na blaszce z piekarnika i pieczemy około 20 min. w temp. 190stopni C. Często mieszamy, aż wszystko nabierze złotego koloru.
    jak ostygnie łamiemy na kawałeczki.
    to jest oryginalny przepis, ale ja dodaje jeszcze DOBREGO kakao, obranego słonecznika i otrębów owsianych. Wtedy jednak ciężej dostrzec moment nabrania złocistego koloru, dlatego polecam robić wpierw wg oryginalnego przepisu, a dopiero z biegiem czasu udoskonalać...

    życzę smacznego: smaczne, zdrowe, pożywne i naturalne
    .



  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Wyglada smakowicie. Ten przepis odłożę sobie na później. Na pierwszy "ogień" w ten weekend pójdzie własny chleb
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X