Przepisy Okrasy z programu "Piwo na talerzach".

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    Przepisy Okrasy z programu "Piwo na talerzach".

    Pewnie jutro, pod adresem http://ww2.tvp.pl/1685.dzialy pojawią się wspomniane przepisy.
    Last edited by adam16; 2006-04-29, 11:28.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
    Pewnie jutro, pod adresem http://ww2.tvp.pl/1685.dzialy pojawią się wspomniane przepisy.
    Już jest o tym piwie:
    Piwo

    Kuchnie wielu narodów używają piwa do różnych celów, np. jako bazy dla smakowitych zup-polewek, czy też jako wywaru do duszenia i gotowania mięsa. Ale, Bitter Alle, Bock, Dribler, Faro, Lager, Pilsener, Porter, Stout, Weissebier – to nazwy rozpoznawane na całym świecie, ale też złoty trunek na swoją sławę pracował od tysięcy lat.

    ie udało się jeszcze ustalić, kto pierwszy uwarzył piwo. Naukowcy przypuszczają, że zaczęto je warzyć kiedy człowiek zmienił swój tryb życia z koczowniczego na osiadły. Zaczął on wtedy zajmować się uprawą zbóż i w ten sposób otrzymał podstawowy składnik piwa. Chmiel to dużo późniejsza sprawa. Pierwsze udokumentowane ślady warzenia piwa odkryto na terenie obecnego Iranu. Datowane są na 6,5 tys lat p.n.e. Wszystkie ważne księgi starożytne, takie jak: Biblia, Kodeks Hammurabiego, Święta Księga Chińska z Hu-King, starohinduska Księga Mędrców Zend-Awesty wspominają o piwie. Piwo było, jest i będzie!

    Piwo od stuleci jest też składnikiem wielu potraw kulinarnych. Szczególnie cenione jest w Niemczech, Czechach, Beneluxie, Skandynawii, Alzacji, Anglii z Irlandią, no i oczywiście w Polsce.

    W piwnej kuchni należy zasadniczo rozróżnić potrawy i dania, w których składnikiem jest piwo, od potraw i przystawek do piwa, bo to jest zupełnie osobny rozdział. Piwo, podobnie jak wino, wprowadza do potraw trochę alkoholu – nadaje im specyficzny smak i aromat, sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste, a ciasta i wypieki pulchniejsze, rozpuszcza także tłuszcze ryb.

    Niewątpliwie najbardziej popularnym piwnym daniem na świecie są zupy. Aleksander Dumas w swym słynnym dziele „Wielki Słownik Gastronomiczny” dzieli zupy piwne na pięć głównych rodzajów:
    1. klasyczna – ze śmietaną, żółtkiem i mąką kukurydzianą,
    2. z arakiem i jabłkami – w tzw. koszulkach, bez żółtek,
    3. holenderska – z ciemnego piwa, białego wytrawnego wina z gałką muszkatołową,
    4. polska – ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną,
    5. szwajcarska – z duszoną na maśle cebulą i dodatkiem bulionu i jasnego piwa, chętnie podawana z tartym serem i posiekanym czosnkiem.

    Z najbardziej znanych potraw mięsnych, przy powstaniu których piwo jest niezbędne są: nóżki wieprzowe po bawarsku – przebój corocznego Oktoberfestu w Monachium, żeberka wołowe w piwie po holendersku, barania potrawka irlandzka Irish ste, czy wreszcie specjalność frankfurckich piwiarni – słynne frankfurckie kanapki z parówkami.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

      #3
      Ciąg dalszy:
      Naukowcy o cudownym działaniu piwa

      Alkohol szkodzi zdrowiu – o tym wiemy wszyscy, a jednak szkockie Ministerstwo Zdrowia rozważa pomysł potraktowania piwa jako lekarstwa na różne dolegliwości.

      Nie od dziś wiadomo, że piwo oczyszcza nerki. Piwo – rzecz jasna, konsumowane w umiarkowanych ilościach – wpływa korzystnie na pracę serca. Znajdujące się w tym trunku przeciwutleniacze redukują aż o połowę ryzyko miażdżycy. Naukowcy z Medical Center w Bostonie analizowali nawyki alkoholowe ponad 38 tys. mężczyzn przez 12 lat i doszli do wniosku, że ci, którzy regularnie piją piwo, zmniejszają ryzyko ataku serca o 1/3 w porównaniu z abstynentami. Tak korzystnie działa już jedno piwo dziennie.

      Okazuje się także, że piwo ma dobroczynny wpływ na nasze oczy – zmniejsza ryzyko zaćmy. Gruntowne badania na ten temat zostały przeprowadzone na Uniwersytecie Ontario.

      Ale wszystkich pobili specjaliści z Czech. Stwierdzili mianowicie, że piwo jest świetnym afrodyzjakiem. Według nich nic tak nie wzmaga miłosnych uniesień, jak dwa duże piwa dla panów i jedno duże piwo dla pań. Podobno najlepiej działa warzone w leżącym tuż przy polskiej granicy Nachodzie 10% ciemne piwo Primator Double. – O tym piwie mówią „czarna Viagra” – przechwala się jego twórca Pavel Korzonek. Jeżeli jednak ktoś myśli, że mi więcej wypitego piwa tym większe erotyczne doznania, jest w błędzie. Zamiast wyśmienitym kochankiem czy kochanką, można stać się po prostu alkoholikiem.

      Pamiętajmy jednak, że cudowne działanie piwa nie opiera się na tym, że zawiera ono alkohol. Tajemnica tkwi dużej zawartości minerałów, mikroelementów i witamin.

      mst

      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

        #4
        Aha!
        Na dołączonym zdjęciu widać Krzysztowa z Bierhalle.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          No i same przepisy:
          Zupa piwna z kluseczkami serowymi

          Wśród piwnych potraw zupa-polewka jest jedną z najbardziej podstawowych. To również jedno z tradycyjnych dań staropolskiej kuchni. W nowoczesnej kuchni prawie o piwie zapomnieliśmy. Może więc czas sobie przypomnieć.

          Składniki:

          • ½ l ciemnego piwa
          • 2 łyżki miodu
          • 50 g orzechów laskowych i włoskich
          • 1 laska cynamonu
          • ½ gałki muszkatołowej
          • 100 ml kwaśnej śmietany
          • 100 g sera twarogowego
          • 1 łyżka bułki tartej
          • 4 żółtka
          • sól, pieprz

          • ciemne piwo wlewamy powoli do gorącego rondla, stale mieszając, tak by piwo „odgazować”; zagotowujemy
          • dodajemy orzechy, cynamon, miód, ścieramy do zupy gałkę muszkatołową, gotujemy 8–10 minut
          • wyjmujemy laskę cynamonu i miksujemy zupę z orzechami
          • do miseczki wkładamy 3 żółtka, dodajemy kwaśną śmietanę – posoloną, aby się nie zwarzyła, dobrze mieszamy; dolewamy trochę gorącej zupy i mieszamy z żółtkami (aby je zahartować) i dodajemy do zupy powoli, stale mieszając; zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
          • ser przeciskamy przez praskę do szklanej miski dwukrotnie, dodajemy żółtko, trochę soli, pieprzu i świeżo startą gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy
          • nakładamy masę serową na tarkę o grubych oczkach i ścieramy do gorącej zupy
          • zagotowujemy i przekładamy do talerzy bądź filiżanek; każdą porcję ozdabiamy „łezką” kwaśnej śmietany

          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • adam16
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.02
            • 9865

            #6
            Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

            Piwo dodane do potrawy nadaje jej specyficzny aromat i smak, i sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste. Dlatego świetnie nadaje się do potraw mięsnych. Przekonajmy się.

            Składniki:
            • 3–4 liście laurowe
            • 2 laski cynamonu
            • 3–4 plasterki świeżego imbiru
            • 2 polędwiczki wieprzowe
            • 3 jabłka
            • 1 cytryna
            • 100 g suchego ryżu typu arborio
            • 3 ząbki czosnku
            • ½ l jasnego piwa
            • 150 ml czerwonego wina
            • ½ l bulionu
            • 1 łyżka miodu
            • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
            • ½ główki kapusty czerwonej
            • natka pietruszki do dekoracji
            • 200 g masła
            • sól, pieprz, olej do smażenia


            • polędwiczki czyścimy z błon, dokładnie solimy i pieprzymy z każdej strony (np. turlając po desce)
            • smażymy na złoto z każdej strony na gorącym oleju na patelni; przekładamy do żaroodpornego naczynia
            • patelnię po smażeniu polędwiczek zalewamy piwem i przelewamy wywar do mięsa
            • dodajemy imbir, parę kawałków masła, liście laurowe, rozgnieciony czosnek i cynamon
            • przykrywamy naczynie przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15–20 minut
            • po wyjęciu z pieca kroimy polędwiczki w plastry w poprzek włókien,
            • pozostały z pieczenia sos przelewamy na patelnię, dodajemy trochę czerwonego wina, masła i zagotowujemy; takim sosem polewamy mięso
            • kapustę tniemy w grubą kostkę, jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę
            • kapustę wrzucamy do rozgrzanego rondla z olejem i smażymy przez chwilę, dodajemy jabłka, przesmażamy razem
            • dodajemy miód, parę łyżek bulionu, trochę piwa, startą skórkę z cytryny i dusimy, aż kapusta zmięknie, na koniec dodajemy czerwone wino i dusimy aż odparuje
            • zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą i dusimy aż mąka zgęstnieje
            • w rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy ryż
            • dodajemy rozgnieciony czosnek i trochę piwa; gotujemy ryż, dolewając stopniowo bulion i stale mieszając
            • ugotowaną kapustę dodajemy do risotta, zostawiając część do dekoracji talerza; dokładnie mieszamy, dodajemy masła i dusimy, stale mieszając
            • na talerz wykładamy kapustę, risotto, przybieramy listkami natki i imbirem, liśćmi laurowymi i cynamonem, które zostały z pieczenia mięsa

            mst

            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9865

              #7
              Przepisy wraz ze zdjęciami można sprawdzić pod adresami:

              Zupa piwna z kluseczkami serowymi
              Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              Przetwarzanie...
              X