"cordon bleu"
- 4 filety z kurczaka lub indyka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki topionego sera tostowego
- pikantny sos (musztarda, keczup lub chrzan)
- sok z cytryny
- 1 jajko
- mąka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- tarta bułka
PRZEPIS:
- filety lekko rozbić, skropić obficie sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem, ziołami zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na minimum godzinę
- mięso posmarować sosem, przykryć plasterkiem szynki i plasterkiem sera, zwinąć w ścisły rulonik i spiąć wykałaczką
- obtoczyć w mące, jajku, tartej bułce ( może być z suszem grzybowym lub tartym serem).
Usmażyć na złoty kolor- można dodatkowo skropić białym winem i dusić pod przykryciem 10 minut.
SURÓWKA
- główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek dymki
- 15 dag sera feta
- 1/4 szklanki oliwy lub dobrego leju
- 3 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
PRZEPIS
- sałatę porwać palcami na małe kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki, dymkę posiekać razem ze szczypiorkiem, ser pokroić w kostkę
- oliwę ubić z cukrem, musztardą, solą, pieprzem, octem winnym
- wszystko dokładnie wymieszać i dodać natkę
OTWORZYĆ butelkę piwa (koniecznie niekoncernowego) i ...............................
SMACZNEGO
- 4 filety z kurczaka lub indyka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki topionego sera tostowego
- pikantny sos (musztarda, keczup lub chrzan)
- sok z cytryny
- 1 jajko
- mąka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- tarta bułka
PRZEPIS:
- filety lekko rozbić, skropić obficie sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem, ziołami zawinąć w folię spożywczą i do lodówki na minimum godzinę
- mięso posmarować sosem, przykryć plasterkiem szynki i plasterkiem sera, zwinąć w ścisły rulonik i spiąć wykałaczką
- obtoczyć w mące, jajku, tartej bułce ( może być z suszem grzybowym lub tartym serem).
Usmażyć na złoty kolor- można dodatkowo skropić białym winem i dusić pod przykryciem 10 minut.
SURÓWKA
- główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek dymki
- 15 dag sera feta
- 1/4 szklanki oliwy lub dobrego leju
- 3 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
PRZEPIS
- sałatę porwać palcami na małe kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki, dymkę posiekać razem ze szczypiorkiem, ser pokroić w kostkę
- oliwę ubić z cukrem, musztardą, solą, pieprzem, octem winnym
- wszystko dokładnie wymieszać i dodać natkę
OTWORZYĆ butelkę piwa (koniecznie niekoncernowego) i ...............................
SMACZNEGO
Comment