Napisz ile dni leżakowałeś kwas. Z czasem będzie coraz mniej drożdżowy ( jak nie będziesz go mieszał) i coraz kwaśniejszy.
Kwas chlebowy
Collapse
X
-
Kwas Chlebowy
Cześć, jestem nowym forumowiczem i zdecydowałem się aby pierwszy post umieścić pod tematem dotyczącym "kwasu chlebowego".
Chciałem podzielić się swoja recepturą którą doskonale już od przeszło pół roku.
Moje pierwsze kwasy były mętne smakowały drożdżami i ... nie powiedziałbym że były to smakołyki... raczej wykrzywiacze twarzy. Motywacją do polepszania gotowych receptur był smak kwasu firmy eko-natura z Kopyści, który usilnie starałem się odtworzyć.
Ale zacznę od pytania - czy to jest dobre miejsce żeby umieścić mój przepis?
Jeśli istnieje dział, którego nie znalazłem, a lepiej pasuje pod przepisy - proszę o wskazanie.Comment
-
Nastawiłem kwas po raz trzeci i to podwójną porcję tj. 10 litrów, smakuje mi ten napitek i produkcja bardzo prosta.
Odkryłem też dlaczego jest taki smaczny i tak doskonale gasi pragnienie, wykonałem pomiary BLG, początkowe wynosiło 8 a końcowe 1 co daje 3,5%wiec absolutnie nie jest to napój bezalkoholowy jak sam pisałem we wcześniejszych postach.
Całe szczęście, że odkryłem tę zaskakującą własność, co prawda pije sie ten specyfik w małych ilościach ( szklaneczka wystarczy aby skutecznie ugasić pragnienie).
Nie wyobrażam sobie tłumaczenia władzy, że piłem kwas chlebowy i stąd ten stan wskazujący na spożycie.
Comment
-
Witam,
Z gory prosze o cierpliwosc gdyz jestem kompletnie zielony w temacie no i tez kompletnie nowy na tym forum. Przepraszam rowniez za brak polskich znakow.
Jak na razie zrobilem tylko jeden nastaw kwasu, chlebek lekko przypieczony zanuzony byl tylko na dwie godziny w 1.5 litra wody z dwoma plasterkami cytryny oraz kilkoma rodzynkami, nastepnie dodalem 100g cukru, kilka rodzynek oraz mala lyzeczka suszonych aktywnych drozdzy do pieczenia marki Allisons (najtansze jakie znalazlem). Taka mikstura fermentowala przez trzy dni po czym przecedzilem, ja przez gaze. Smak niestety byl zdominowany przez drozdze, po dodaniu sporej ilosci soku z cytryny udalo sie znacznie zniwelowac smak drozdy, ale calosc wyszla calkiem kwasna.
Teraz szykuje sie do nastepnej proby, na razie ograniczam sie do 1.5 litrowego sloika, wiec fermentacja przebiega bez rurki, raz dziennie uchylalem nakrywke aby dac ujscie nagromadzonym gazom. Moj glowny cel to wytworzenie wysokoprocentowego kwasu (ok. 3%) Moje pytania sa nastepujace:
- czy wypuszczanie gazow raz na dzien jest dobra metoda?
- jak dlugo powinienem fermentowac aby pozbyc sie smaku drozdzy?
- jaki jest najlepszy chleb do uzyskania wysokiego procentu?
Dziekuje serdecznie i pozdrawiamComment
-
kwasu nie robiłem ale
-popuść zakrętkę a słoik owiń szmatką, na górze wystarczy i załóż mocną gumkę albo oklej taśmą. Będzie wygodniej.
-nie wiem czy aby to nie wynika z zastosowania zbyt dużej ilości drożdży na starcie, raczej tak
-procenty biorą sie z cukru a nie z chleba
https://www.browar.biz/forum/showthr...091#post596091 a to czytałeśOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-09-17, 20:24."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Witaj na forum,
kwasu nie robiłem ale
-popuść zakrętkę a słoik owiń szmatką, na górze wystarczy i załóż mocną gumkę albo oklej taśmą. Będzie wygodniej.
-nie wiem czy aby to nie wynika z zastosowania zbyt dużej ilości drożdży na starcie, raczej tak
-procenty biorą sie z cukru a nie z chleba
https://www.browar.biz/forum/showthr...091#post596091 a to czytałeś
Sloik jest takiego typu
wiec moze byc tylko zamkniety lub otwarty
Tym razem dodam mniej drozdzy i wiecej cukru, mam zamiar zostawic fermentacje na 5 dni
PozdrawiamComment
-
Related Topics
Collapse
-
Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Browar z Turyngii w posiadaniu właścicieli frankońskiego browaru Leikeim.
https://www.brauerei-altenburg.de/
Ekstr. 10,3%
Alk. 3,5%
IBU 17
Schankbier - lekkie, jak w Czechach "výčepní"
Chmiel lokalny odmian: Mandarina Bavaria,...-
Channel: Niemcy
-
-
Wieś Raasiku niczym nie różni się od innych wsi w Estonii. Idylliczna atmosfera niedzielnego popołudnia, którą używają sobie liczni miłośnicy dwóch kółek, uskuteczniający przejażdżki przy pięknej pogodzie, która nie jest tam taka oczywista o czym przekonałem się osobiście.
...3 Photos-
Channel: Estonia
-
-
Po stracie Krymu przez Ukrainę, trzeba było znaleźć jakiś nowy kawałek wybrzeża, by miłośnicy wypoczynku nad Morzem Czarnym mogli tam tłumnie zjeżdżać. Wybór padł na kawałek brzegu w pobliżu ujścia Dniestru. Ostatnimi latami nastąpił tam szybki rozwój infrastruktury turystycznej....3 Photos
-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment